Dit jaar geen aanscherpingen in Engeland • Zorgen over 'coronabar' in Ischgl
- Welkom in het coronablog van maandag 27 december.
- Geboortejaren 1978, 1979 en 1980 mogen boosterafspraak maken.
- Dit jaar geen aanscherpingen in Engeland.
- Frankrijk wil vaccinatiepas vanaf 15 januari, komt ook met nieuwe maatregelen.
- Het RIVM meldt 11.495 nieuwe positieve tests.
Boosterprik halen in Duitsland: 'Ik kan nu weer op wintersport'
In de Duitse stad Aken stonden vandaag veel Nederlanders bij een vaccinatielocatie om een boosterprik te halen. Ze doen dit zodat ze weer op wintersport kunnen of omdat ze het in Nederland te lang vinden duren voor ze aan de beurt zijn.
Duizenden bij protesten in Duitsland tegen coronaregels
In het oosten van Duitsland hebben duizenden mensen in tientallen plaatsen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie waren er zo'n 3000 mensen op de been in Cottbus, in de oostelijke deelstaat Brandenburg. Elders in Brandenburg deden in totaal 9000 betogers mee aan protesten in zestien verschillende plaatsen. In de hoofdstad van Brandenburg, Potsdam, waren zo'n 300 mensen bij een coronaprotest, meldt de ARD.
Ook in de hoofdstad van de oostelijke deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren was een coronaprotest. Zo'n 2700 mensen demonstreerden in Schwerin tegen de aangescherpte coronaregels en de aanstaande vaccinatieplicht in Duitsland. In Maagdenburg, de hoofdstad van de deelstaat Saksen-Anhalt, liepen volgens de politie 3000 mensen mee in een protestmars door de stad. In Halle, de grootste stad van Saksen-Anhalt, waren zo'n 1500 demonstranten op de been.
Ook in Thüringen werd gedemonstreerd. In de stad Gera deden zo'n 2000 mensen mee. In Bautzen, in Saksen, liep een protest uit de hand. Volgens de politie werden agenten daar bekogeld met stenen en vuurwerk.
Ook in de westelijke deelstaten Nedersaksen en Baden-Württemberg waren protesten.
Vanaf morgen gelden in Duitsland stengere coronaregels. Zo gaat de maximale groepsgrootte naar tien mensen en moeten discotheken dicht. Ook worden sportwedstrijden gespeeld zonder publiek.
Dit jaar geen aanscherpingen in Engeland
De Engelse autoriteiten komen dit jaar niet meer met extra coronamaatregelen, heeft minister Javid van Volksgezondheid laten weten. Wel heeft hij mensen opgeroepen voorzichtig te zijn en de jaarwisseling, indien mogelijk, buiten de vieren.
De autoriteiten in Engeland meldden de afgelopen dag ruim 98.000 nieuwe coronagevallen en 143 sterfgevallen. Op Eerste Kerstdag waren er 113.000 nieuwe gevallen, op Tweede Kerstdag ging het om ruim 103.000 nieuwe positieve tests. Volgens Javid gaat het in 90 procent van de gevallen om de omikronvariant.
De maatregelen in Engeland zijn een stuk minder zwaar dan in de andere delen van Groot-Brittannië. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben de afgelopen dagen al extra maatregelen genomen. Javid zei tegen verslaggevers dat in het nieuwe jaar gekeken wordt of aanvullende maatregelen nodig zijn.
Frankrijk wil vaccinatiepas vanaf 15 januari, komt ook met nieuwe maatregelen
De Franse regering wil dat de huidige coronapas vanaf 15 januari niet meer geldt voor mensen die negatief zijn getest, maar alleen nog voor gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van het virus. De coronapas zou daarmee een vaccinatiepas worden, kondigde premier Castex aan in een toespraak. Het parlement moet nog wel met de maatregel instemmen.
Verder kondigde Castex nieuwe coronamaatregelen aan vanwege de omikronvariant. Zo moeten mensen, als dat kan, drie dagen per week verplicht thuiswerken en mag er niet meer gegeten of gedronken worden in het openbaar vervoer, bioscopen, theaters en sportcomplexen. Ook moeten mensen vanaf 3 januari verplicht zitten in cafés en bars.
Verder wordt het aantal mensen dat op een bijeenkomst mag zijn teruggebracht, naar maximaal 5000 mensen buiten en 2000 mensen binnen. Dat geldt ook voor sportcomplexen. Verder mogen stadsbesturen mondkapjes in de buitenlucht van stadscentra verplicht stellen.
Fransen kunnen vanaf morgenochtend drie maanden na hun laatste prik al aanspraak maken op een boosterprik tegen het virus, kondigde Castex aan. Dat is nu vier maanden en was eerder vijf maanden. De Franse regering zegt dat de heropening van de scholen, gepland voor 3 januari, gewoon doorgaat. Een avondklok komt er niet, zei Castex.
Opnieuw zorgen over Kitzloch-bar in Ischgl
De autoriteiten in Tirol roepen mensen die afgelopen donderdag of vrijdag in de bekende Kitzloch-bar in het skidorp Ischgl waren op zich te laten testen en de komende twee weken FFP2-mondkapjes te dragen. Ook wordt de bezoekers gevraagd voorlopig uit grote mensenmassa's te blijven. Aanleiding is een coronageval in de kroeg. Een medewerker blijkt positief te zijn getest.
De bar in Ischgl was één van de eerste coronabrandhaarden in Europa. In oktober 2020 oordeelde een onafhankelijke commissie dat medewerkers van de bar bij de start van de pandemie gewoon hadden doorgewerkt, ondanks griepachtige symptomen. De autoriteiten waren bovendien niet voldoende waakzaam, aldus de commissie.
In tegenstelling tot vorig jaar mogen mensen nu niet aan de bar zitten. Gasten krijgen alleen aan hun tafel geserveerd. Verder moeten medewerkers en gasten FFP2-mondkapjes dragen. Alleen gevaccineerden of mensen die hersteld zijn mogen naar binnen.
Griekenland meldt recordaantal nieuwe bemettingen
In Griekenland zijn de afgelopen dag 9284 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie.
Vanwege het hoge aantal besmettingen gelden vanaf 3 januari extra maatregelen. Zo moeten de horeca en entertainmentlocaties om middernacht dicht. Bezoekers mogen niet meer staan, maar moeten zitten. Eerder werd al duidelijk gemaakt dat de mondkapjesplicht in supermarkten en in het openbaar vervoer wordt aangescherpt: een extra beschermend mondkapje of een dubbel 'gewoon' mondkapje is noodzakelijk.
Verder is in voetbalstadions vanaf 3 januari veel minder publiek welkom. Ook moeten mensen, voor zover mogelijk, thuis gaan werken.
Ook mensen geboren in 1980 kunnen afspraak maken voor boosterprik
Ook mensen die geboren zijn in 1980 kunnen een afspraak maken voor een boosterprik. Dat kan sinds 16.00 uur via de afsprakensite van de overheid. Wachten op een uitnodigingsbrief is niet nodig.
Einde WK voor darter Van der Voort na positieve coronatest
Het WK darts is voor Vincent van der Voort voorbij. De 46-jarige darter is in Londen positief getest op het coronavirus en kan vanavond niet in actie komen in zijn partij in de derde ronde. Daardoor is Van der Voorts tegenstander, James Wade, automatisch geplaatst voor de achtste finale.
De darter laat aan de NOS weten dat hij geen klachten heeft.
Duizenden leerlingen van Amsterdamse scholen na vakantie zeker naar school
In Amsterdam gaan ruim 7000 leerlingen van groep 8 na de kerstvakantie hoe dan ook weer naar school. 220 basisscholen voelen zich steeds overvallen door een laat besluit van het kabinet en willen dat nu voor zijn, zeggen ze tegen Nieuwsuur.
Alle scholen blijven tot en met zeker zondag 9 januari gesloten, op uitzonderingen na voor bijvoorbeeld toetsen en tentamens. Het demissionaire kabinet bekijkt op 3 januari of de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen.
Volgens de Amsterdamse basisscholen is januari een belangrijke maand voor de leerlingen in het laatste basisschooljaar. Schoolleider Eva Naaijkens van de Alan Turingschool noemt het plan "een noodgreep" en ziet liever dat alle kinderen twee tot drie dagen naar school gaan. "Doe de school half open, zodat we alle leerlingen bedienen. Ik vind het niet om aan te zien dat bepaalde kinderen thuis zitten en anderen wel naar school gaan."
Lees hier meer over dit plan en reacties uit de Tweede Kamer:
Ook mensen uit 'griepprikgroep' uitgenodigd voor boosterprik
De eerste mensen met een medische indicatie die nu nog niet aan de beurt waren voor een boosterprik, krijgen op dit moment een sms dat ze vervroegd een afspraak kunnen maken. Het gaat om mensen uit 1981. Deze 'griepprikgroep' kreeg voorrang bij de eerste ronde prikken en wacht dus al langer dan zes maanden op de oppepprik.
Eerder beloofde demissionair minister Hugo de Jonge dat deze groep vanaf 23 december stapsgewijs uitgenodigd zouden worden voor een vervroegde boosterprik, maar door technische problemen is dat tot nu toe nog niet gelukt. "We vinden het heel vervelend dat deze mensen vanaf 23 december hebben zitten wachten op dat sms'je", zegt een woordvoerder van de GGD-koepel. "Ik hoop dat we ze nu kunnen geruststellen dat ze snel aan de beurt zullen zijn."
De GGD kijkt op basis van de beschikbare prikcapaciteit per dag of ze al nieuwe geboortejaren kunnen oproepen. Het gaat om mensen die hun eerdere vaccinaties bij de GGD hebben gekregen of waarvan de huisarts de vaccinatie correct heeft doorgegeven aan de GGD.
Op Twitter vroegen mensen uit deze groep al dagen aan het ministerie van VWS en de GGD waar het beloofde sms'je bleef. Sommigen besloten uiteindelijk maar een prik in Duitsland te halen. Op dit moment mogen alleen mensen die in 1980 en eerder zijn geboren een afspraak maken voor een booster.
RIVM meldt 11.495 nieuwe positieve tests, 444 minder dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.495 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 444 minder dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.095 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 14 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
12 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 33 doden per dag, tegen 52 doden per dag een week eerder.
In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
Boete voor positief geteste Nederlander die in Italië ging skiën
Een Nederlandse toerist heeft in Italië een boete gekregen omdat hij was gaan skiën terwijl hij positief was getest. Dat meldt de Italiaanse krant La Stampa. De man, die met een groep van zo'n dertig mensen was afgereisd naar Sauze d'Oulx, testte bij aankomst in Italië positief. Hij moest verplicht in quarantaine in het vakantiehuis, maar ging op Eerste Kerstdag toch de piste op.
Twee vrienden die die dag mee gingen skiën, hebben ook een boete gekregen voor het overtreden van de quarantaineregels. Zij moesten van de Italiaanse politie ook in quarantaine omdat ze in nauw contact waren geweest met de positief geteste man. Het is niet duidelijk hoe hoog de boetes zijn.
Prikafspraak verzetten tijdelijk niet mogelijk
Het is vanaf vandaag tijdelijk niet mogelijk om vaccinatie-afspraken te verzetten, zegt de GGD. De maatregel is genomen vanwege de grote drukte bij de callcenters. "Op deze manier heeft de GGD extra tijd om nieuwe boostervaccinaties in te plannen voor ouderen, zodat zij eerder aan de beurt komen", zo meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
Op dit moment gaat volgens de GGD 40 procent van alle telefoongesprekken bij de callcenters over het annuleren of verplaatsen van afspraken. Eerder was dat 15 procent. "Deze enorme toename heeft een grote impact op ouderen die alleen telefonisch een afspraak kunnen maken", zegt de GGD. Het gaat dan om ouderen die bijvoorbeeld geen DigiD hebben en daardoor alleen telefonisch een afspraak kunnen maken.
De GGD zegt dat mensen die echt niet kunnen op het afgesproken tijdstip de afspraak telefonisch kunnen annuleren. "Hou er dan wel rekening mee dat u mogelijk pas later aan de beurt bent voor een booster", zegt de organisatie.
2014 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen zijn 126 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 28 nieuwe patiënten bij.
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2014 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2002), van wie 550 op de IC (gisteren: 560), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de 550 patiënten liggen er 17 in Duitsland op de IC.
In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:
File bij Breda bij de grens: Nederlanders 'massaal' onderweg naar België
Door de harde lockdown besluiten veel Nederlanders een dagje (of langer) naar België of Duitsland te gaan, om te shoppen of een bioscoop, theater of kapper te bezoeken of om uit eten te gaan. Dat heeft inmiddels tot een aantal files geleid, meldt de ANWB.
'Op allerlei manieren gefraudeerd met de bonus voor zorgmedewerkers'
Er is vorig jaar op allerlei manieren misbruik gemaakt van de zorgbonus, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Iedere zorgmedewerker kreeg in 2020 1000 euro van het kabinet. De bonus was bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend personeel, zoals schoonmakers.
Het ging om medewerkers in alle sectoren van de zorg, die in hun werk direct of indirect de gevolgen van het coronavirus ondervonden. Het extraatje was bedoeld voor mensen die "een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd", en die niet meer dan twee keer modaal verdienen.
Maar het geld kwam lang niet altijd goed terecht, schrijft RTL Nieuws. "Zo hielden malafide zorgdirecteuren het geld op zak en werden werknemerslijsten gemanipuleerd om meer bonus op te kunnen strijken."
Spider-Man-film 'No Way Home' best bezochte film 2021
De nieuwste Spider-Manfilm No Way Home heeft in twaalf dagen tijd 1,05 miljard dollar (930 miljoen euro) opgebracht. Daarmee staat de film boven aan de lijst van best bezochte bioscoopfilms uit 2021.
No Way Home is de eerste film sinds het uitbreken van de coronapandemie die meer dan 1 miljard dollar heeft opgebracht. Niet één Hollywoodfilm kwam in coronatijd in de buurt van zo'n opbrengst.
Geboortejaren 1978 en 1979 mogen boosterafspraak maken
Wie geboren is in 1978 of 1979 mag vanaf 11.00 uur online een afspraak maken voor een boosterprik. Het is niet nodig om te wachten op een uitnodigingsbrief.
Vanaf vandaag boosterprikken in stadion van FC Twente
In het stadion van FC Twente, De Grolsch Veste, kunnen mensen vanaf vandaag terecht voor een boosterprik. RTV Oost schrijft dat het de bedoeling is om dagelijks 2600 boosterprikken te zetten in het stadion in Enschede. Daarvoor moet wel van tevoren een afspraak worden gemaakt.
Voor half januari moet de GGD Twente ruim 300.000 mensen een boostervaccin geven. Mensen hoeven er niet naar een hokje, maar er loopt een medewerker langs mensen die op stoelen naast elkaar zitten. "Het is een nieuwe manier van handelen en op deze manier willen we nog sneller boosteren", zei GGD-directeur Van Broekhoven eerder tegen de regionale omroep.
Nog steeds problemen met internationaal vliegverkeer
Volgens de cijfers van de website FlightAware zijn er wereldwijd vandaag tot nu toe bijna 2000 vluchten uitgevallen, veelal vanwege coronagerelateerde problemen. De problemen in het internationale reisverkeer houden dus ook na de Kerstdagen aan: de afgelopen dagen werden al duizenden vluchten geschrapt.
Rond Kerst waren dat er wereldwijd meer dan 6000. Zo'n 19.000 andere vluchten kampten met vertraging.
De problemen worden deels veroorzaakt door het toenemend aantal besmettingen wereldwijd met de omikronvariant. Ook onder medewerkers van luchtvaartmaatschappijen grijpt de nieuwe variant om zich heen: medewerkers raken besmet of zitten in quarantaine. Daardoor hebben de bedrijven soms geen andere mogelijkheid dan vluchten af te blazen.
Nieuwe regels in New York: vaccinatiebewijzen voor werknemers en kinderen
In New York moeten werknemers en kinderen vanaf vandaag kunnen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd. Werkgevers moeten kunnen aantonen dat hun medewerkers ten minste één prik hebben gehad. Voor kinderen geldt dat ze ook een Janssen-vaccin gehad mogen hebben.
Kunnen werknemers dat niet bewijzen, dan riskeren ze een boete van minimaal duizend euro. De maatregel geldt voor zo'n 184.000 bedrijven en winkels.
Kinderen van twaalf jaar en ouder hebben de inentingen nodig om ergens binnen te mogen eten, naar een sporthal te gaan of aan binnenactiviteiten mee te doen, zegt burgemeester Bill de Blasio tegen nieuwszender NY1.
Muurverf in de maak tegen virusdeeltjes
Hoogleraar Duurzame Chemie Bert Weckhuysen, werkt aan een muurverf die coronadeeltjes onschadelijk maakt. Het AD schrijft vandaag dat dit volgens Weckhuysen het begin is van een revolutie. Hij onderzoekt bestandsdelen die virusdeeltjes of bacteriën kunnen afbreken als die binnenshuis op de geverfde muren terechtkomen.
"Die bestanddelen, katalysatoren, blijken te werken", zegt de hoogleraar tegen de krant. "Het proteïnejasje van covid-19 wordt onder invloed van licht kapotgemaakt."
Het concept is niet nieuw: in Japan gebruiken ze bijvoorbeeld al langer verf die luchtverontreiniging afbreekt. Het duurt nog wel even voor de 'coronaverf' er is. Weckhuysen verwacht dat de verf over zo'n vijf tot tien jaar op de markt komt.
Eén op de vier Britten weinig vertrouwen in gezondheidszorg
Een op de vier Britten gelooft niet dat de nationale gezondheidsdienst NHS hun de zorg kan geven die ze nodig hebben. Dat blijkt uit een peiling over het vertrouwen in de zorg, schrijft The Guardian. Volgens de onderzoekers is het wantrouwen ingegeven door de uitgestelde zorg vanwege corona.
Door de pandemie is de druk op de zorg alleen maar groter geworden en kunnen mensen niet meteen worden geholpen. De Britse overheid draagt volgens de ondervraagden hiervoor de grootste verantwoordelijkheid, maar ook de coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden krijgen de schuld van het uitstel van zorg. De oppositie in het Britse parlement zegt in een reactie dat het al slecht gesteld was met de zorg en geeft de regering de schuld.
The Streamers trekken ruim 2,4 miljoen kijkers
De livestream van het optreden van de gelegenheidsband The Streamers is gisteravond al bekeken door zeker 2,4 miljoen mensen in ruim honderd verschillende landen, zegt de organisatie. Bij de start van het optreden, om 20.45 uur, zaten volgens de organisatie al twee miljoen mensen klaar voor het optreden.
De show in de Efteling begon met Guus Meeuwis, Nick Schilder en Emma Heesters, die samen It's beginning to look a lot like Christmas zongen. Andere artiesten die meedoen zijn onder meer Suzan en Freek, VanVelzen, Diggy Dex, Maan en Ronnie Flex.
Naast kerstmuziek zongen de artiesten ook eigen hits. Daarnaast werd er een ode aan Peter R. de Vries gebracht door een opvoering van A Whiter Shade of Pale, het favoriete nummer van de vermoorde misdaadverslaggever. Ook werd er 500.000 euro opgehaald voor UNICEF.
The Streamers kampten dit keer niet met technisch malheur. Bij het vorige optreden, op Koningsdag, begon het concert later vanwege technische problemen. Er keken toen volgens de organisatie op het hoogtepunt ongeveer 2,4 miljoen mensen naar het online evenement. The Streamers werden in de coronatijd in het leven geroepen, omdat de artiesten niet konden optreden.
Welkom!
Welkom in het coronaliveblog van maandag 27 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.