Zelf krijgt hij ze ook dagelijks: haatberichten en dreigmails. De prominente Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci vindt dat de Nederlandse viroloog Marion Koopmans bescherming moet krijgen tegen dit soort intimidatie en bedreigingen.
"Ze zou beveiliging moeten krijgen omwille van haar eigen gezondheid en veiligheid want ze mag dit werkveld niet verlaten", zegt Fauci in een interview met Nieuwsuur. "Ze moet blijven doen wat ze doet want ze is een zeer gewaardeerd lid van de medische gemeenschap in Nederland en wereldwijd."
'Corona rotkop'
Koopmans en andere belangrijke corona-adviseurs ontvangen geregeld bedreigingen via post en sociale media. "Aan de lopende band", zegt Koopmans zelf. Maandag tweette ze "er wel klaar mee" te zijn. Ze deelde een van de dreigmails:
Het Erasmus Medisch Centrum, waar Koopmans werkt, doet aangifte van bedreiging. "De autoriteiten zouden beveiliging voor haar moeten regelen", vindt Fauci.
Fauci is de belangrijkste corona-adviseur van president Joe Biden en krijgt in die hoedanigheid ook vaak met dreigementen te maken. "Ik laat me er niet door afleiden en richt me op mijn baan. Het doel van de bedreigingen is ons weerhouden van ons werk, maar wat we doen is te belangrijk voor de gezondheid van de wereld."
Niet iedereen is van dat laatste overtuigd. Amerikanen zijn, meer dan Nederlanders, verdeeld over hoe gevaarlijk het coronavirus is en over het coronabeleid. "We zien hier veel weerstand tegen het vaccin. Bijna 60 miljoen mensen die in aanmerking komen voor een prik, hebben nog niet eens hun eerste vaccin gehad. Laat staan een booster."
We kunnen in de lente corona onder controle hebben, dat is aan onszelf.
De verdeeldheid loopt langs politieke en ideologische lijnen, ziet Fauci. "Het is heel jammer dat politieke overwegingen een rol spelen bij keuzes die de gezondheid beïnvloeden."
61 procent van de Amerikanen is gevaccineerd. Ongevaccineerden zijn vooral Republikeinen. "Als je een gezamenlijke vijand bestrijdt, in dit geval een virus, is zoveel onenigheid het slechtste wat kan gebeuren."
In lente corona onder controle?
Met de komst van de omikronvariant is vaccineren nog belangrijker, zegt Fauci. "Omikron verspreidt sneller dan de andere varianten en zal dominant worden." Onze opgebouwde immuniteit lijkt minder goed bestand tegen omikron. Wel lijkt het erop dat patiënten iets minder ziek worden van omikron, maar dat is nog lang niet zeker, benadrukt Fauci.
Bemoedigend noemt hij de eerste berichten over de effectiviteit van de boosterpik tegen omikron. "Als je iemand boostert met bijvoorbeeld een derde mRNA-prik, krijg je de mate van bescherming bijna terug naar normaal. Het vermoeden is dat mensen die geboosterd zijn goed beschermd zijn tegen omikron, in ieder geval tegen ernstige ziekte."
Dat het boosteren in Nederland vergeleken met andere Westerse landen laat en traag op gang komt, kan dan ook "zeker een probleem vormen", zegt Fauci. Zeker nu de winter voor de deur staat waarin mensen meer binnen zijn. Landen die hun bevolking juist snel en massaal vaccineren en een boosterprik geven, kunnen het virus in de lente onder controle hebben, verwacht hij.
'Prikplicht werkt'
Een vaccinatieplicht zou hij het liefst vermijden, maar kan volgens hem nodig zijn "voor het algemeen belang" als een te groot deel van de bevolking ongevaccineerd blijft. In de VS geldt in sommige sectoren en bij sommige bedrijven een verplichting om je te laten vaccineren of regelmatig te laten testen. "Zo'n verplichting werkt. United Airlines heeft een prikplicht en 99 procent van het personeel is nu gevaccineerd."
Net als veel andere epidemiologen en immunologen denkt Fauci niet dat we helemaal van het virus afkomen. "We hebben in de geschiedenis maar één infectieziekte uitgeroeid: de pokken."
"Wat we hopen is dat we de besmettingscijfers zo laag krijgen dat het virus ons leven niet meer belemmert. Dat we veilig in de maatschappij kunnen bewegen zonder het gevaar ziek te worden van corona. Ik denk dat we op dat punt zullen komen, maar het is aan ons hoe lang dat gaat duren. Hoe sneller de overgrote meerderheid is gevaccineerd, hoe sneller we genoeg controle over het virus krijgen om terug naar normaal te kunnen."