Categorie 1-vuurwerk in een tuincentrum in Pijnacker
NOS Nieuws

Klein vuurwerk mag nog, maar maakt omzetverlies van verkopers niet goed

  • Jules Jessurun

    redacteur Online

  • Jules Jessurun

    redacteur Online

Het aangekondigde vuurwerkverbod betekent dat er dit jaar geen vuurwerk mag worden verkocht uit de zogeheten categorie F2: geen grote 'cakes' en fonteinen dit jaar dus, met namen als Triple Stage, Mega Pine en Fields of Fire.

Toch is er ook vuurwerk uitgezonderd van het verbod: dat uit de categorie F1. Het gaat dan om kleine siervuurwerkpotten en fonteinen die bijvoorbeeld in restaurants worden gebruikt bij feestelijke desserts. Dat vuurwerk mag het hele jaar worden verkocht aan iedereen van 12 jaar en ouder. Het bevat relatief weinig kruit.

"Roodgloeiend" stond de telefoon van verkoopdirecteur Marcel Schutteman van Broekhoff Vuurwerk International toen het nieuws van het vuurwerkverbod bekend werd. Zijn bedrijf levert consumentenvuurwerk aan bijna 400 winkels. Winkeliers hebben veel vragen over het vuurwerk dat nog legaal is. "De vraag naar categorie 1-vuurwerk zal explosief stijgen", verwacht Schutteman.

Schuttemans bedrijf is bang dat er te weinig F1-vuurwerk op voorraad is om de stijgende vraag aan te kunnen. "Categorie F1 was eigenlijk een bijproduct voor ons. In de gemiddelde winkel die vuurwerk verkoopt, wordt ongeveer 10 procent verkocht van die categorie", zegt de handelaar. "Daar kopen wij op in."

Ook Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland vreest voor tekorten. Samen met branchevereniging INretail vertegenwoordigt zijn organisatie zo'n 400 winkels die vuurwerk verkopen, zoals tabakswinkels, tuincentra en sportzaken. "Je kunt nu niets meer bestellen uit China en het dan nog hier naartoe halen. Een schip heeft zeker vijf weken nodig om hierheen te komen."

Onze omzet zit in de verkoop van het zwaardere consumentenvuurwerk. De schade loopt voor ons opnieuw in de tonnen.

Marcel Koene, vuurwerkverkoper

Ook vorig jaar gold tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Daar kwam toen nog bij dat vanaf 15 december niet-essentiële winkels gesloten moesten blijven. Marcel Koene van tuincentrum De Carlton in 's-Gravenzande verkocht ook voor die lockdown al F1-vuurwerk en zag een toename in belangstelling daarvoor, totdat hij moest sluiten.

Daarom kocht hij er dit jaar iets meer van in, vertelt hij, zo'n 15 procent van zijn hele assortiment. Toch had hij erop gerekend dat er geen vuurwerkverbod zou komen en hij gewoon weer zwaarder consumentenvuurwerk zou mogen verkopen. "Daar zit onze omzet, dus het is een behoorlijke aderlating."

Het kabinet laat weten dat de sector net als vorig jaar een vergoeding krijgt voor de veilige opslag van niet-verkochte vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties.

'Cashflow ben je kwijt'

Koene verwacht dat zijn verlies "in de tonnen zal lopen", op basis van de inkomstenverliezen die hij vorig jaar leed. "Het kabinet gaf vorig jaar ook al een compensatie en sprak toen van een ruimschootse regeling. Maar de compensatie was slechts voor de kosten die we gemaakt hadden voor bijvoorbeeld het transport en het drukken van flyers, niet voor het vuurwerk of wat wij daarop zouden verdienen. Die cashflow ben je dus kwijt."

Het F1-vuurwerk staat inmiddels prominent in de winkel bij Koene. "We mogen 200 kilo in de winkel hebben. De rest vullen we aan met het F1-vuurwerk dat wij in bunkers hebben opgeslagen. Totdat dat ook op is."

Nog wel shows en carbidschieten

Vooralsnog mogen georganiseerde vuurwerkshows nog wel doorgaan, heeft het kabinet laten weten. Toch hebben gemeenten als Amsterdam en Rotterdam al besloten hun shows af te blazen.

Het carbidschieten, dat in sommige gemeenten een traditie is tijdens de jaarwisseling, lijkt te kunnen doorgaan. Diverse gemeenten in Overijssel laten aan RTV Oost weten daar toestemming voor te verlenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl