NOS Nieuws

Roep om volledige vaccinatieplicht in België wordt luider

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

In België gaan steeds meer stemmen op voor een algemene vaccinatieplicht tegen het coronavirus. Nu bij de zuiderburen weer verscherpte maatregelen worden ingevoerd, is vaccinatieverplichting niet langer taboe. Deze week zei de Belgische minister van Volksgezond, Franck Vandenbroucke, in het VTM Nieuws een algemene vaccinatieplicht toch niet meer uit te sluiten. Ook buiten de politiek zeggen steeds meer partijen voor een vaccinatieplicht te zijn - iets wat verder zou gaan dan bijvoorbeeld het 2G-plan, dat nu in Nederland wordt besproken.

De afgelopen weken zijn in Belgische media steeds meer deskundigen te horen die een algemene vaccinatieplicht adviseren. Er zijn ook een aantal adviseurs van de regering die dat advies geven. De Franstalige Parti Socialiste, de grootste partij in Wallonië en de tweede partij in België, zegt ook voor een verplichting te zijn. Daarmee lijken voorzichtig aan de geesten in België te worden rijpgemaakt.

In België is op dit moment alleen het vaccin tegen polio verplicht. Het is dus mogelijk dat dit gaat veranderen.

Vaccinatieplicht voor de zorg

Gisteren werd bekend dat in ieder geval het Belgische zorgpersoneel vanaf 1 januari verplicht gevaccineerd moet zijn. Als ze dat tegen april nog niet zijn, dan verliezen zij hun baan. Volgens vakbond BBTK gaat dat te ver. "Mensen in de zorg hebben de afgelopen anderhalf jaar keihard gewerkt. Het is buiten proportie als zij nu hun baan verliezen door deze verplichting", zegt Jan-Piet Bauwens, vicevoorzitter van de BBTK.

Bauwens zou liever zien dat er gewoon een algemene vaccinatieplicht komt. Het zou de zaken een stuk simpeler maken. "We mogen toch niet echt gaan discrimineren. Dat gaan we straks doen met de 2G-benadering." Hij hoopt dat Belgen daarom uit solidariteit met de zorg zich laten vaccineren.

Een vaccinatiebus op straat in Brussel, vorige week

Ook de Brusselse horecakoepel zou voor een vaccinatieplicht zijn. "We hebben 18 maanden moeten sluiten voor 11 miljoen Belgen. Kunnen de Belgen niet op een gegeven moment ook solidair zijn met onze sector?", zegt Hermans Fabian, voorzitter van de Federatie Horeca Brussel.

Het bedrijfsleven in België heeft zich nog niet expliciet uitgelaten of zij voorstanders zijn voor een algemene vaccinatieverplichting. Maar brancheorganisatie Unizo verwacht niet dat het Belgische MKB tegen zo'n plicht zouden zijn, als daardoor nieuwe golven en beperkende maatregelen kunnen worden vermeden.

Maar volgens de viroloog Marc van Ranst is juist dat geen gegeven. Volgens hem kunnen niet direct alle maatregelen worden afgebouwd, zelfs niet als iedereen gevaccineerd is.

'Tweedeling verdwijnt niet'

Hoewel de discussie in België over vaccinatie een stuk milder wordt gevoerd dan in Nederland, zijn er hier ook mensen die zich principieel niet willen vaccineren. "Je denkt dat je van de tweedeling af bent als iedereen is gevaccineerd, maar niets is minder waar", zegt Van Ranst. "Er zullen een hele hoop mensen tegen hun zin gevaccineerd worden en dat is het grootste cadeau dat je kunt doen aan anti-vaxxers."

En dat is ook waar de Belgische Premier De Croo voor vreest. Hij zei gisteren tegen de VRT dan ook tegen een algemene vaccinatieplicht te zijn.

Toch is de kans groot dat het aantal mensen voor een vaccinatieplicht zal toenemen naarmate de coronamaatregelen blijven terugkomen. Van Ranst: "Het is een moeilijk politiek probleem, waarbij je het enkel fout kunt doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl