Blootgelegde kamer Pompeï toont leefomstandigheden slaven
Archeologen hebben bij opgravingen in Pompeï een kamer blootgelegd waar volgens hen tot slaaf gemaakten hebben geleefd. De kamer, die tevens dienstdeed als opslaghok, werd gevonden in de villa van Civita Giuliana, vlak buiten de muren van de oude Romeinse stad.
De ruimte is slechts 16 vierkante meter en had een klein raampje bovenin waar daglicht doorheen kon komen. Er stonden drie bedden in, twee grote en een kleinere. De onderzoekers vermoeden daarom dat er een slavenfamilie leefde. In een hoek werden acht amfora's aangetroffen, grote vazen die werden gebruikt om voorraden in te bewaren.
Beelden van de ontdekte slavenkamer:
"Dit geeft een inkijkje in de hachelijke realiteit van mensen die zelden in de historische bronnen voorkomen", zegt Pompeï-directeur Zuchtriegel. Hij noemt het een van de spannendste ontdekkingen uit zijn carrière, hoewel er geen "grote schatten" lagen. "De echte schat is het menselijke verhaal, in dit geval van de kwetsbaarste leden van de samenleving, van wie deze kamer een unieke getuigenis geeft."
Pompeï ligt zo'n 20 kilometer ten zuidoosten van Napels en werd in het jaar 79 na een uitbarsting van de Vesuvius bedolven onder as. Nog jaarlijks worden bijzondere vondsten gedaan. Begin dit jaar werd in de villa van Civita Giuliana een ceremoniële strijdwagen met erotische afbeeldingen blootgelegd. In de vandaag gepresenteerde slavenkamer werden ook resten van een paardentuig gevonden.
En vorig jaar werd nog een thermopolium, een plek waar eten werd gemaakt voor mensen die thuis geen eten konden maken, ontdekt: