Afhaalrestaurant in Pompeï ontdekt in bijzondere staat, 'ieder detail bewaard'
Archeologen hebben een bijzondere vondst gedaan in het Italiaanse Pompeï. In de oude Romeinse stad hebben zij een eettent uitgegraven. Het gaat volgens Italiaanse media om een 'thermopolium', waar vroeger eten werd verkocht aan voorbijgangers: een voorloper van een modern afhaalrestaurant.
De kleurrijke fresco's op de toonbank zijn goed bewaard gebleven. Op de zijkanten zijn schilderingen van diverse dieren zoals een haan en eend te zien. In potten troffen archeologen voedselresten van onder meer vis en slakken aan. Opgravingsdirecteur Massimo Osanna is enthousiast omdat de vondst een inkijkje geeft in hoe de inwoners van Pompeï vroeger leefden.
De havenstad ten zuiden van Napels werd in het jaar 79 overvallen door een uitbarsting van de Vesuvius. Door de vulkaanuitbarsting werd Pompeï bedekt onder een grote laag as. De restanten van de stad bleven daardoor goed bewaard. "Het is als een foto van de dag dat de uitbarsting plaatsvond", aldus Osanna tegen het Italiaanse persbureau Ansa.
'Kwaliteit van de schilderingen bijzonder'
De eettent zelf is niet per se bijzonder: daar waren er meerdere van in Pompeï. "Van de toonbank zijn er ook honderden. Maar de kwaliteit van de schilderingen is bijzonder. Vaak is daar bijna niets van over gebleven, hier is ieder detail bewaard", legt klassiek archeoloog Miko Flohr uit. Hij is als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Leiden en doet onderzoek naar de winkels van Pompeï.
De schilderingen laten volgens hem zien hoe winkels door decoratie probeerden de aandacht te trekken. "We begrijpen de details daarvan niet, maar we kunnen wel heel goed zien dát ze bezig waren om aan klanten en voorbijgangers een bepaald verhaal te vertellen." De schilderingen zijn volgens Flohr behoorlijk prijzig. De eigenaren van het afhaalrestaurant hebben dus flink in de decoratie geïnvesteerd.
"Dit is een buitengewone ontdekking", zegt opgravingsdirecteur Osanna. Hij roemt de schilderingen met onder meer een paardrijdende nymf in het water:
Flohr wijst op nog een bijzonder aspect van de vondst: de plek in de stad. "We dachten met z'n allen dat we Pompeï wel kenden, maar in deze relatieve uithoek van de stad - waar denk ik niemand iets verwacht had - blijkt dan opeens zo'n schijnbaar bloeiende etenswinkel te zitten."
Volgens opgravingsdirecteur Osanna lijkt het erop dat de eettent in alle haast werd dichtgegooid en dat de eigenaren plotseling vertrokken. Toch werden verderop in het pand twee in as bedolven lichamen van mannen aangetroffen. De mannen waren beiden in de vijftig. "Een van de oudere mannen is misschien achtergebleven en omgekomen toen de uitbarsting net was gebeurd", oppert de opgravingsdirecteur.
Eerdere vondst in Pompeï
Eind november werd in Pompeï ook al een spectaculaire vondst gedaan. Archeologen stuitten in een benedenruimte van een villa op de lichamen van twee mannen die samen op de grond lagen. Mogelijk ging het om een Romein en zijn slaaf, die zich waarschijnlijk schuil hielden tijdens de uitbarsting. De skeletten zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven.
De archeologische vindplaats is vanwege de pandemie overigens gesloten en gaat in het voorjaar weer open voor publiek, als de situatie rond het coronavirus het toelaat. Het thermopolium moet dan ook worden opgesteld voor bezoekers.