Algerije woedend op Marokko om dodelijke aanval op Algerijnse vrachtwagen
Algerije heeft buurland Marokko ervan beschuldigd achter een aanval op een vrachtwagen te zitten op de grens van de Westelijke Sahara met Mauritanië. Bij die aanval kwamen drie Algerijnse inzittenden om het leven.
De drie Algerijnen waren onderweg van Mauritanië naar Algerije. Volgens de autoriteiten in Algiers werden ze met geavanceerde wapens beschoten door het Marokkaanse leger of handlangers daarvan. De vrachtwagen reed op dat moment door de Westelijke Sahara, een omstreden regio die Marokko als integraal onderdeel van het eigen grondgebied beschouwt. Algerije steunt de onafhankelijkheidsbeweging Polisario die zich al decennialang inzet voor zelfbeschikkingsrecht voor de bevolking van de Westelijke Sahara.
De regering van Algerije zei dat "de acties van Marokkaanse militairen" niet ongestraft zullen blijven. Marokko ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanval.
Een anonieme Marokkaanse bron zegt tegen persbureau AFP dat Algerije aanstuurt op een oorlog. "Marokko heeft zich nooit tegen Algerijnse burgers gericht en zal dat ook nooit doen, ongeacht de omstandigheden en provocaties." Hoe gezaghebbend deze bron is, meldt AFP niet.
"Marokko zal niet betrokken raken bij een oorlog", zegt de bron verder. "Als Algerije oorlog wil, dan gaat Marokko daar niet in mee. Marokko zal nooit in een spiraal van geweld en regionale destabilisatie terechtkomen."
Eind augustus verbrak Algerije de diplomatieke banden met Marokko vanwege "vijandige acties" van het buurland. Drie dagen geleden besloot Algerije een belangrijk gasleveringscontract met Spanje stop te zetten. Dat gas werd via een gaspijpleiding door Marokko vervoerd, wat dat land een compensatie opleverde.
Het botert al tientallen jaren niet tussen de twee Noord-Afrikaanse landen. Sinds die zich losmaakten van Frankrijk - Marokko in 1956 en Algerije in 1962 - zijn de betrekkingen verslechterd.
Dat heeft onder meer te maken met de Algerijnse steun voor de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in de Westelijke Sahara. En op zijn beurt beschuldigt Algerije Marokko ervan de separatistengroepering MAK, die autonomie wil in de regio Kabylië (in het noorden van Algerije) te steunen. Volgens Algiers is MAK een terroristische beweging.
De grenzen tussen de landen bleven sinds 1994 gesloten, maar vanaf eind jaren 80 waren er wel diplomatieke banden tussen Rabat en Algiers.