Een drijvende arm vol met plastic afval
NOS NieuwsAangepast

Ocean Cleanup: zeeën plasticvrij maken kan op grote schaal na geslaagde test

De techniek om op grote schaal plastic uit zee te halen, is na jarenlange experimenten levensvatbaar en kan per direct worden toegepast. Dat zegt de organisatie The Ocean Cleanup, die is opgericht door de Nederlander Boyan Slat.

Slat lanceerde acht jaar geleden het idee om plastic uit zee te vangen met lange drijvende armen. Sindsdien is de techniek meerdere keren verbeterd. Met het nieuwste type, waarbij twee schepen een drijvende arm over zee slepen, werd 28.659 kilo plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald en daarmee is volgens The Ocean Cleanup de testfase afgerond.

"Hoewel dit slechts het topje van de ijsberg is, zijn deze kilo's de belangrijkste die we ooit zullen verzamelen", zegt Slat in een verklaring. "Want deze kilo's bewijzen dat dit allemaal mogelijk is."

Opgevist plastic wordt geloosd in een schip van The Ocean Cleanup

Eerdere tests gingen minder goed. In het programma Nieuws & Co op NPO Radio 1 blikte Slat terug op een testoperatie uit 2018. "Die kon geen plastic vangen. Die brak ook in tweeën. Dus dat was een hele goede test, maar geen succes." Toen het een paar keer na elkaar misging, zakte Boyat de moed soms in de schoenen. "Dat we dachten: niet weer!"

Langere armen

Nu de testfase van de nieuwste techniek, System 002, voltooid is kunnen de grijparmen volgens The Ocean Cleanup meteen worden gebruikt om plastic op grote schaal uit zee te halen. Tegelijkertijd werkt de organisatie aan een nieuwe methode, System 003. Deze krijgt nog langere drijvende armen van 2,5 kilometer, waardoor per vaart drie keer zoveel plastic kan worden opgevangen.

De bijna 30.000 kilo plastic afval die bij de tests is verzameld, bevatte onder meer toiletbrillen, tandenborstels, wasmanden, schoenen en weggegooid visgerei. Volgens The Ocean Cleanup laat dit zien dat de hele mensheid betrokken is bij de vervuilde zeeën.

Vissen tussen plastic

De afgelopen jaren klonk er ook kritiek op het project. Uit onderzoek van de organisatie bleek dat de drijvende armen niet alleen plastic, maar ook grote hoeveelheden vissen, krabben en inktvissen uit zee halen. "Ze besteden tientallen miljoenen dollars om uit te vinden hoe je moet vissen", zei een bioloog hierover eerder tegen de Amerikaanse technologiesite Gizmodo.

Volgens Slat valt deze bijvangst mee. "We hebben eigenlijk 's werelds slechtste vissersnet ontwikkeld. Als je de filmpjes ziet van de tonnen die op dit moment op het dek kletteren, dan zie je dat het zo goed als alleen plastic is. Het gaat echt om 0,1 procent." Ook zegt hij dat de organisatie blijft werken aan manieren om het zeeleven zo veel mogelijk te sparen.

NOS op 3 maakte eerder deze video over Boyan Slat, de oprichter van The Ocean Cleanup:

Boyan Slat: van profielwerkstuk tot plasticpionier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl