Trump wil vrijgeven 'Capitool-documenten' via rechter blokkeren
Donald Trump is naar de rechter gestapt vanwege een onderzoek van een parlementaire onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool op 6 januari. De toenmalige president wil voorkomen dat Witte Huis-documenten over die bestorming worden vrijgegeven, zoals vertrouwelijke gesprekken met medewerkers.
Volgens Trump vallen zulke gesprekken onder het executive privilege, het recht dat iedere president heeft om in vrijheid te overleggen met adviseurs, zonder bang te zijn dat die vertrouwelijke gesprekken uiteindelijk naar buiten komen in het Congres of de rechtbank.
'Fishing expedition'
President Biden zei eerder dat hij dat recht in dit geval niet wil respecteren, omdat de bestorming van het Capitool volgens hem een uitzonderlijke gebeurtenis is. Biden heeft het Nationaal Archief, waar overheidsdocumenten worden opgeslagen, daarom al toestemming gegeven om de gevraagde documenten vrij te geven. Dat zou volgende maand gebeuren.
Trump vindt dat de onderzoekscommissie van het Congres veel te veel documenten opvraagt, die bovendien niet allemaal in verband te brengen zijn met de Capitoolbestorming. Hij zegt dat het onderzoek onwettig en te veelomvattend is en spreekt van een "fishing expedition", een term die wordt gebruikt wanneer zo veel mogelijk stukken worden opgevraagd zonder dat precies duidelijk is waarnaar wordt gezocht.
De commissie heeft bijvoorbeeld om alle documenten gevraagd van 6 januari die betrekking hebben op uitspraken van Trump of anderen. De oud-president hoopt het vrijgeven van de documenten via een gerechtelijk bevel te kunnen tegenhouden.
Blokkade
Het is niet voor het eerst dat Trump probeert het Congresonderzoek te blokkeren. Eerder riep hij voormalige medewerkers die waren gedagvaard al op om te zwijgen, ook vanwege het executive privilege.
Een van die medewerkers, Trumps voormalige adviseur Steve Bannon, kwam donderdag helemaal niet opdagen bij de onderzoekscommissie. Ook hij vindt dat de gesprekken tussen hem en Trump vertrouwelijk waren en dat de Congrescommissie hem niet kan dwingen om de inhoud bekend te maken.
De commissie zegt nu die gedachtegang te verwerpen. Bannon heeft via zijn advocaat laten weten dat hij niet met de commissie wil samenwerken totdat een rechter zich heeft uitgesproken over Trumps beroep op het executive privilege.
Verantwoordelijk?
Het doel van de onderzoekscommissie van het Congres is te achterhalen in hoeverre toenmalig president Trump verantwoordelijk was voor de bestorming van het Capitool.
Een terugblik op die bestorming, op 6 januari van dit jaar:
Trump zou zijn aanhangers hebben aangespoord om zich niet bij de verkiezingsuitslag neer te leggen en naar het parlementsgebouw te gaan, waar de Senaat op 6 januari bezig was de verkiezingswinst van Joe Biden officieel te bekrachtigen. De toenmalige president hield steeds vol dat Biden de verkiezingen onterecht had gewonnen. Trump kwam daarbij met valse claims over fraude.
Bij de bestorming van het Capitool kwamen vier mensen om het leven. Leden van het Congres moesten halsoverkop in veiligheid worden gebracht toen de betogers het parlementsgebouw binnendrongen.