AFP

De commissie van leden van het Huis van Afgevaardigden die de Capitoolbestorming van 6 januari in Washington onderzoekt, heeft vier adviseurs en medewerkers van voormalig president Trump gedagvaard vanwege hun rol tijdens de bestorming.

Onder anderen voormalig stafchef Mark Meadows en oud-adviseur Steve Bannon moeten volgende maand uitleg geven. Zij hadden contact met Trump toen honderden aanhangers het gebouw met geweld binnendrongen.

De dagvaardingen zijn een belangrijke stap in het onderzoek. De komende weken wordt begonnen met getuigenverhoren achter gesloten deuren.

In de aanval

"Met deze dagvaardingen gaat de onderzoekscommissie echt in de aanval. Door mensen dicht bij Trump te ondervragen, wil de commissie achterhalen wat Trump wist en hoe hij handelde in de aanloop naar de bestorming", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "En zo reconstrueren in hoeverre de oud-president zelf betrokken was bij de planning en uitvoering van wat er die dag gebeurde."

De Republikeinse leden van het Huis zullen zich weinig van de uitkomst aantrekken.

Correspondent Lucas Waagmeester

Daarmee wordt terrein betreden dat eerder nog niet zo gedetailleerd is onderzocht, gaat de correspondent verder. "En kunnen er dus nieuwe details over Trump naar buiten komen. Tegelijkertijd blijft, ook als deze commissie met verregaande conclusies komt, het een commissie die vooral bestaat uit Democraten. De meeste Republikeinse leden van het Huis vinden een onderzoek niet nodig, en zullen zich dus ook weinig van de uitkomst aantrekken."

Het doel van het onderzoek is om een volledig overzicht te geven van wat er mis ging toen de Trump-aanhangers de politie overweldigden, en om te voorkomen dat eenzelfde situatie nog eens ontstaat.

Zo werd het Capitool bestormd:

Terugkijken: zo werd het Capitool bestormd

STER reclame