Tottenham viert de 2-1 van Harry Kane

Fans Newcastle vieren start nieuw tijdperk, maar geen overwinning

De fans van Newcastle United vierden feest voorafgaand aan het duel met Tottenham Hotspur, in de kleuren zwart-wit en verkleed als Saudische sjeiks. De club werd vorige week verkocht aan het investeringsfonds Public Investment Fund uit Saudi-Arabië. Een zege viel er niet te vieren: 2-3.

Bij de eerste wedstrijd van het nieuwe tijdperk zaten op de tribune van St James' Park onder anderen de nieuwe voorzitter Yasir Al-Rumayyan en de Engelse zakenvrouw Amanda Staveley, die de dagelijkse leiding van de volksclub uit het noordoosten van Engeland heeft gekregen.

Sterke start

Vechtend voor hun eigen toekomst bij Newcastle gingen de spelers vanaf de start als een speer. Al in de tweede minuut zette Callum Wilson de thuisploeg na een fraaie aanval met een vliegende kopbal op voorsprong. Het stadion explodeerde en ook de nieuwe eigenaars vielen elkaar in de armen.

• AFP
    De Saudische eigenaar Yasir Al-Rumayyan en de Engelse minderheidseigenaar Amanda Staveley (midden)
  • AFP
    Fans van Newcastle vieren de overname
  • AFP

Daarna zetten de Spurs de zwevende Magpies terug op aarde. Tanguy N'Dombele en Harry Kane brachten Tottenham de voorsprong. Voor Kane was het pas zijn eerste goal in deze competitie. Hij was vorig seizoen topscorer van de Premier League met 23 doelpunten.

Onderbreking voor noodgeval op tribune

De arbitrage moest het duel vlak voor de rust onderbreken, omdat iemand in het publiek onwel was geworden. Het was Spurs-verdediger Sergio Reguilón die scheidsrechter André Marriner attendeerde op het noodgeval op de tribune. Volgens Newcastle is de getroffen toeschouwer in een stabiele toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Na een pauze van ruim een kwartier keerden beide ploegen terug op het veld om de eerste helft af te ronden. In de blessuretijd bouwde Tottenham de voorsprong uit. Kane zette voor en Son Heung-min scoorde. Bij de Spurs bleef Steven Bergwijn, terug van een enkelblessure, op de bank.

Son Heung-Min viert zijn goal

Newcastle beëindigde het duel met tien man na een tweede gele kaart voor invaller Jonjo Shelvey in de 83ste minuut. Door een eigen doelpunt van Eric Dier in de voorlaatste minuut werd het nog even spannend op St James' Park, maar Tottenham hield stand tegen tien man.

Speciaal duel voor Bruce

Voor trainer Steve Bruce van Newcastle was het een speciaal duel. Het was voor de 60-jarige Brit zijn duizendste wedstrijd als coach in het Engelse profvoetbal en mogelijk was het ook zijn laatste als trainer van Newcastle. Na de recente overname lijken zijn dagen in Newcastle geteld.

Met slechts drie punten blijft Newcastle voorlaatste. Tottenham Hotspur, donderdag in Arnhem tegenstander van Vitesse in de Conference League, staat met vijftien punten op de vijfde plek.