Newcastle United voorafgaand aan het duel met Manchester United ANP

Newcastle United heeft per direct een steenrijke eigenaar. De club uit de Engelse Premier League is in handen gekomen van het investeringsfonds Public Investment Fund uit Saudi-Arabië, een partij die al lange tijd op de overname aasde.

Dat fonds is in handen van de omstreden kroonprins Mohammed bin Salman, waardoor de koop heel wat voeten in de aarde had. Bovendien waren er zorgen over de gang van zaken rond de uitzendrechten in zijn land, waar de regelgeving niet zo netjes zou worden nageleefd.

De laatste juridische plooien zijn echter gladgestreken, waarna de transactie officieel werd goedgekeurd.

"De Premier League heeft nu juridisch bindende garanties gekregen dat het koninkrijk Saudi-Arabië geen controle zal hebben over Newcastle United Football Club", wordt in de officiële berichtgeving benadrukt.

Feest bij de supporters

Voor de supporters is het een enorme opluchting, dat zich nu eindelijk een gulle investeerder meldt. Juichend trokken ze naar het stadion, om het vertrek van de zuinige Mike Ashley te vieren. "We hebben onze club terug", zongen ze.

Newcastle United in Saoedische handen: fans vieren feest bij stadion

Newcastle United speelt al jaren geen rol van betekenis meer in de Premier League, waaruit het zelfs tot twee keer toe degradeerde. Zonder overwinning op zak in de eerste zeven duels van deze jaargang bezet het elftal van manager Steve Bruce de voorlaatste plaats.

Transfermarkt in januari pas open

Bruce zal nog even moeten wachten op zijn eerste versterkingen. Pas vanaf 1 januari gaat de transfermarkt open, al mogen er tussentijds wel clubloze spelers worden aangetrokken.

Newcastle staat bekend om zijn trouwe achterban, maar de laatste titel dateert alweer van 1927. Een kwart eeuw geleden werd het elftal van Kevin Keegan geprezen om zijn attractieve voetbal, maar zag de ploeg in de laatste maanden van het seizoen een voorsprong van twaalf punten op Manchester United verdampen.

STER reclame