Nieuwe coronaregels op Curaçao • Mogelijk halve booster-dosis in VS
- Welkom in het coronablog van donderdag 14 oktober.
- Aantal coronagevallen in Rusland blijft hard stijgen
- Curaçao versoepelt avondklok, maar wordt strenger met coronatoegangsbewijs
- Mogelijk halve booster-dosis in VS
- Drie op de vier in ziekenhuis opgenomen coronapatiënten zijn ongevaccineerd
Tot zover voor deze donderdag
Morgen zijn we weer terug met een nieuw liveblog. Bedankt voor het kijken!
Aantal coronagevallen in Rusland blijft hard stijgen
Curaçao versoepelt avondklok, maar wordt strenger met coronatoegangsbewijs
Curaçao kort vanaf dinsdag de avondklok met een uur in. Op dit moment mogen mensen tussen middernacht en 04.30 uur niet op straat zijn. Dat wordt van 01.00 uur tot 04.30 uur. Horecagelegenheden mogen in plaats van 23.00 uur om middernacht sluiten.
Ook maakte premier Pisas bekend dat alleen nog volledig gevaccineerde mensen met een coronatoegangsbewijs welkom zijn bij evenementen met meer dan honderd bezoekers, zoals sportwedstrijden en feesten. "Iedereen heeft het recht om niet voor vaccinatie te kiezen. Maar als land moeten we beslissingen nemen en een van die beslissingen is dat we meer evenementen gaan toestaan, maar die zijn niet toegankelijk voor mensen die zich niet willen laten vaccineren."
Coronapas in Italië vanaf morgen verplicht op het werk
Waar andere Europese landen de coronamaatregelen langzaam afschalen, gaat Italië juist een stap verder. Alle Italianen die werken bij private bedrijven of bij de overheid moeten vanaf morgen een coronapas kunnen tonen op de werkvloer. Wie niet gevaccineerd of recent getest is, mag niet naar binnen en wordt niet betaald.
De coronapas was in Italië al verplicht voor zorgpersoneel en onderwijzend personeel. Omdat de vaccinatiegraad bleef hangen rond de 80 procent, besloot de regering van Mario Draghi vorige maand de maatregel uit te breiden. Onder de nieuwe wet vallen zo'n 18 miljoen mensen.
Gezondheidsadviseurs VS positief over booster-shot met halve Moderna-dosis
Gezondheidsadviseurs in de Verenigde Staten hebben positief geoordeeld over een booster-shot met een halve dosis van het vaccin van Moderna.
Moderna zocht goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor extra inentingen bij onder anderen 65-plussers en mensen met ernstige gezondheidsrisico's. De booster-prik zou vanaf zes maanden na de laatste injectie toegediend moeten worden. De eerste twee doses van het Moderna-vaccin bevatten 100 microgram van het vaccin. Maar volgens Moderna is 50 microgram genoeg als booster. Op die manier komen bijwerkingen zoals koorts minder vaak voor en zijn er meer vaccins beschikbaar om naar andere plekken in de wereld te sturen, stelt het bedrijf.
De FDA wilde van Moderna nog wel extra toelichting. Mensen met ernstig verzwakte immuunsystemen mogen namelijk al een derde prik krijgen met een volledige dosis van het vaccin. Zij kunnen al kort na hun tweede prik een derde halen. De vraag is of zij ook in aanmerking komen voor een booster-prik, wat dan hun vierde dosis van het vaccin zou worden.
Drie op de vier in ziekenhuis opgenomen coronapatiënten zijn ongevaccineerd
Drie op de vier coronapatiënten die tussen 1 september en 3 oktober werden opgenomen in het ziekenhuis waren ongevaccineerd, blijkt uit cijfers van het RIVM. Bij coronapatiënten die op de intensive care werden opgenomen, is dat aantal nog groter. Daar waren vier op de vijf patiënten ongevaccineerd. De kans om als volledig gevaccineerde op de IC terecht te komen is 33 keer kleiner dan als niet-gevaccineerd persoon.
Op dit moment is ruim 80 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder gevaccineerd. Het RIVM meldt dat volledige coronavaccinatie nog altijd voor 95 procent beschermt tegen ziekenhuisopname en voor 97 procent tegen opname op de IC.
Ministerie doet aangifte tegen site met valse QR-codes
Het ministerie van Volksgezondheid doet aangifte tegen een site waar op eenvoudige wijze een vals coronatoegangsbewijs kon worden ingeladen. De site toonde de QR-codes in een nagemaakte coronacheck-app, waarbij ook de fietsende en skatende mensen te zien zijn die de reguliere app toont. Met het blote oog is de site nauwelijks van echt te onderscheiden en de QR-codes werken, blijkt uit een steekproef door de NOS.
Het gaat om legitieme QR-codes die door andere gebruikers zijn gedeeld. Ook de initialen en de geboortemaand en -dag worden bij de codes vermeld, zodat de gebruiker ervan die kan noemen als ernaar wordt gevraagd.
Polen doneert miljoen coronavaccins aan Iran
Polen doneert 1 miljoen coronavaccins van AstraZeneca aan Iran. Dat maakte de Poolse ambassade in Teheran bekend.
Op dit moment zijn ongeveer 19,6 miljoen van de 38 miljoen inwoners van Polen gevaccineerd. Vanwege de verminderde populariteit van de coronavaccins in het land zijn daar nu veel vaccins over. Eerder werden vaccins onder meer verkocht aan Australië.
De economie in Iran is hard geraakt door de sancties die werden ingesteld door de toenmalige Amerikaanse president Trump en door de coronapandemie. Volgens het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken betekent de donatie aan het land niet dat Polen "zijn internationale beleid rondom Iran zal aanpassen".
Rotterdam passeert grens van 100.000 positieve tests
Rotterdam is door de grens van 100.000 positieve tests gegaan, als tweede gemeente in Nederland. Dat meldt persbureau ANP op basis van de dagcijfers van het RIVM. Sinds het begin van de epidemie zijn in de stad 100.144 coronagevallen bevestigd. Dat betekent dat ongeveer een op de zes Rotterdammers het coronavirus heeft opgelopen.
Amsterdam was in juli de eerste gemeente die door de grens van 100.000 positieve tests ging. Inmiddels staat de teller daar op 118.923 gevallen. Den Haag staat op de derde plaats met 67.324 bevestigde besmettingen. De gemeente Utrecht volgt op de vierde plaats met 43.604 gevallen. Het coronavirus is in alle Nederlandse gemeenten vastgesteld. Het laagste aantal bevestigde gevallen is in Schiermonnikoog (49).
Qua sterfgevallen staat Rotterdam bovenaan. Zeker 988 inwoners overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.
Iets minder positieve tests dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3662 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 70 minder dan gisteren.
Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2934 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 56 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
Aantal doden door tbc voor het eerst in tien jaar toegenomen
Door de coronapandemie is het aantal mensen dat is overleden aan tuberculose (tbc) voor het eerst in tien jaar toegenomen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Die stijging heeft volgens de WHO verschillende oorzaken. Zo zijn in veel landen personeel en financiële middelen overgeheveld van de bestrijding van tbc naar de bestrijding van covid-19. Ook waren medische hulpdiensten door lockdowns moeilijker te bereiken.
WHO-chef Tedros vreest dat de jarenlange wereldwijde vooruitgang in de bestrijding van tuberculose door de coronapandemie teniet is gedaan.
534 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 534 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 524), van wie 140 op de IC (gisteren: 137), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Limburg weer rood op Europese kaart coronagevallen
Op de kaart van coronagevallen in Europa is Limburg sinds vandaag weer rood gekleurd, dat is het op een na hoogste risiconiveau. De rest van het land blijft op oranje. Utrecht bleef op drie positieve gevallen na nog net onder de grens voor het rode niveau.
De afgelopen weken kleurde Nederland steeds een beetje minder rood op de kaart, nu lijkt dat proces zich weer in omgekeerde richting te gaan afspelen doordat het aantal positieve tests weer toeneemt.
Ook in andere landen in Europa is dat het geval. Zo is heel Roemenië nu donkerrood, het hoogst mogelijke niveau, en ook grote delen van Slowakije zijn nu donkerrood. Meer dan de helft van Hongarije is rood, Tsjechië gaat van grotendeels groen naar helemaal oranje en Finland en Luxemburg zijn in één week van helemaal oranje naar helemaal rood gegaan. Beter gaat het in Spanje, Frankrijk en Italië, waar ook veel groene provincies zijn.
Nieuwe bijwerkingen vaccins AstraZeneca en Janssen vastgesteld
Opnieuw hebben de Europese medicijnautoriteiten enkele nieuwe bijwerkingen vastgesteld van de coronavaccins van Janssen en AstraZeneca. Ook deze keer gaat het om specifieke aandoeningen in het bloed. Bij Janssen kunnen in uitzonderlijke gevallen bloedpropjes in de aderen ontstaan (veneuze trombo-embolie). Bij zowel Janssen als AstraZeneca lopen mensen een zeer klein risico op immunotrombocytopenie (ITP). Dat is een ziekte waarbij het eigen afweersysteem de bloedplaatjes aanvalt.
Eerder werd al bekend dat de coronavaccins van Janssen en AstraZeneca in heel zeldzame gevallen een combinatie van stolselvorming in de aderen en een verlaagd aantal bloedplaatjes kan veroorzaken. Die riskante combinatie staat bekend als trombose met trombocytopenie syndroom (TTS).
In Nederland wordt het vaccin van AstraZeneca al maanden niet meer gebruikt. Janssen is nog wel op aanvraag beschikbaar.
Amerikaanse basketballer Irving blijft bij weigering om zich te vaccineren
De Amerikaanse basketballer Kyrie Irving laat zich naar eigen zeggen nergens toe dwingen. De 29-jarige sterspeler van Brooklyn Nets in de NBA, weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, ook al mag hij daardoor niet trainen en spelen.
"Ik weet heel goed wat de gevolgen zijn", vertelt de 29-jarige basketballer. "Ik doe gewoon wat het beste is voor mijzelf. Als mensen me daarvoor willen veroordelen of demoniseren, dan doen ze dat maar."
Hoogste vaccinatiegraad in Palau
Het land Palau in de Stille Oceaan heeft de hoogste vaccinatiegraad tegen het coronavirus van alle landen ter wereld. Volgens het Rode Kruis heeft 99 procent van de bevolking vanaf 12 jaar twee inentingen gehad, dat komt neer op 16.152 mensen. Palau bestaat uit meer dan vijfhonderd eilanden en ligt bijna 1000 kilometer ten oosten van de Filipijnen.
Ook een aantal andere eilandengroepen scoren hoog op het aantal inentingen per hoofd van de bevolking. Zo hebben Fiji en de Cook Eilanden een vaccinatiegraad van 96 procent. Op de Cook Eilanden wonen ongeveer evenveel mensen als in Palau, in Fiji wonen bijna 900.000 mensen.
Sint-Maarten voert gezondheidspas in
Om besmettingen met corona zoveel mogelijk te beperken hebben mensen op Sint-Maarten vanaf 22 oktober een gezondheidspas nodig om een bar, nachtclub of discotheek te bezoeken. Uitgaansgelegenheden mogen dan wel weer langer openblijven, tot 01.00 uur 's nachts. De afgelopen twee maanden moesten ze om 23.00 uur de deuren sluiten.
Overheid start campagne over hybride werken
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start vandaag een publiekscampagne over de voordelen van hybride werken: het deels thuis en deels op kantoor werken. Nu geldt nog steeds het advies: thuiswerken als het kan en op kantoor als het nodig is. Maar ook in de toekomst ziet het ministerie graag dat een deel van de werkzaamheden thuis wordt gedaan.
"Het zorgt voor een betere doorstroming op de weg en minder drukte in het openbaar vervoer en draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van stikstof en CO2. Win-win dus", schrijft het ministerie in een persbericht.
Het aantal files neemt al weer toe, constateert Rijkswaterstaat. "En dáár hebben we juist niet naar uitgekeken", zegt minister Barbara Visser. "Dus kijk of je thuis kunt werken, zodat je niet in de spits komt vast te staan. Kleine beetjes helpen, want als we 8 procent minder auto's tijdens de spits op de weg hebben, scheelt dat al de helft in files."
Sommige toeristen weer welkom op Bali
Voor het eerst in meer dan een jaar zijn er weer toeristen welkom op het Indonesische eiland Bali. Maar alleen toeristen uit negentien geselecteerde landen, waaronder China, India, Japan, Nieuw-Zeeland en enkele West-Europese landen mogen naar het eiland komen. De toeristen moeten volledig gevaccineerd zijn en moeten na aankomst eerst vijf dagen in quarantaine.
Het toerismebureau van Bali verwacht vanwege deze strenge maatregelen en doordat het nieuws pas gisteren naar buiten werd gebracht voorlopig geen grote toestroom van toeristen.
Toerisme trekt aan op Aruba en Curaçao
In Aruba en Curaçao komt het toerisme weer goed op gang. Curaçao zat afgelopen maand op 85 procent van het niveau in september 2019, vóór de coronapandemie begon, en op Aruba is dat 82 procent. Er komen vooral veel Nederlandse toeristen, zegt het toerismebureau van de eilanden.
Op Curaçao verbleven in september bijna 28.000 toeristen minstens één nacht op het eiland. Van hen kwamen ruim 17.000 uit Nederland. Voor Aruba, dat in september ruim 60.000 toeristen ontving, is de Amerikaanse markt nog steeds de grootste.
Melbourne beëindigt volgende week lockdown
In de Australische stad Melbourne wordt volgende week de maandenlange lockdown beëindigd. In de deelstaat Victoria, waar de miljoenenstad ligt, is nu 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, al wordt tegelijkertijd een recordaantal besmettingen geregistreerd. In 24 uur tijd werden 2297 nieuwe coronabesmettingen gemeld, het hoogste aantal in alle Australische staten sinds het begin van de coronapandemie.
"Toch zullen we de lockdown beëindigen. Jullie laten je vaccineren, wij zullen heropenen. Ik doe wat ik zeg", zei premier Daniel Andrews van de deelstaat. In de naburige deelstaat New South Wales, waar Sydney deel van uitmaakt, werden de coronamaatregelen na ruim honderd dagen afgelopen week al versoepeld omdat 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is.
Na ruim een jaar lang geprobeerd te hebben om covid-19 buiten de deur te houden door middel van strenge lockdowns gooit de Australische regering het nu over een andere boeg en is het beleid gericht op leven met het virus.
'KPMG zeer kritisch op Nederlandse corona-aanpak'
Adviesbureau KPMG is zeer kritisch op de coronastrategie van het demissionair kabinet en de resultaten daarvan. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van KPMG van de crisis, waar NRC over bericht. Het adviesbureau deed voor de evaluatie een uitgebreide literatuurstudie en analyseerde wereldwijde data.
Volgens KPMG zijn er in Nederland meer doden gevallen omdat er beleid werd gemaakt op basis van het aantal ziekenhuisopnames, in plaats van het aantal besmettingen. Daardoor werd volgens het bureau vaak te laat ingegrepen. Het verder ophogen van de IC-capaciteit was volgens KPMG overigens geen betere aanpak geweest.
Ook schrijft het bureau dat in vergelijking met Noorwegen, Denemarken en Finland, Nederland zowel qua economische groei als qua oversterfte "beduidend minder goed" in staat was de pandemie het hoofd te bieden. Landen die ingrepen toen het aantal besmettingen steeg, hebben het juist beter gedaan, concludeert het bureau op basis van oversterftecijfers.
Ook zou uit het onderzoek blijken dat landen die een strenger beleid voerden, geen extra economische schade hebben opgelopen.
VN-onderzoeker: kwetsbare Noord-Koreanen dreigen te bezwijken aan hongersnood
Door de coronacrisis dreigen kinderen en ouderen in Noord-Korea te bezwijken aan hongersnood. Daarvoor waarschuwt een speciale rapporteur van de Verenigde Naties.
Het land kampt door de pandemie met een groeiend tekort aan voedsel. Dat komt onder meer doordat de import van kunstmest en andere landbouwproducten uit China achterblijft. Ook internationale sancties, onder meer opgelegd door de VN, dragen bij aan de importproblemen.
Lees hieronder het hele bericht:
Welkom
Welkom in het coronablog van donderdag 14 oktober. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.