NOS Nieuws

Waarom lag Facebook zo lang plat? Dit is wat we nu weten

Een grote storing legde alle apps van Facebook gisteravond urenlang plat. De gevolgen waren voor miljarden mensen te merken. Wat is er precies gebeurd, hoe kon de storing ontstaan en wat waren de gevolgen? Hieronder wat we weten over de wereldwijde storing.

Wat is er gebeurd?

Rond 17.45 uur gisteravond stopten de apps van Facebook, dus ook WhatsApp, Instagram en Messenger. Waar bij vorige storingen alleen bepaalde onderdelen van de platforms niet of nauwelijks functioneerden, zoals het urenlang niet kunnen plaatsen van berichten op Facebook in 2019, was er nu helemaal niets mogelijk.

De storing duurde een kleine zes uur. Na 23.15 uur kwamen de eerste tekenen van leven en tegen middernacht was het daadwerkelijk weer mogelijk om bijvoorbeeld appjes te sturen en te ontvangen.

Hoeveel mensen zijn getroffen?

Facebook stelt dat vorige maand 2,5 miljard mensen dagelijks gebruikmaakten van ten minste een Facebookdienst.

Het gaat volgens de cijfers die Facebook zelf deelt met adverteerders om 1,8 miljard dagelijkse Facebookgebruikers, 500 miljoen WhatsAppgebruikers en meer dan 500 miljoen accounts op Instagram. Bij Messenger noemt Facebook het getal van 1,3 miljard, maar daarvan is onduidelijk hoe vaak die mensen de app gebruiken.

Waarom duurde de storing zo lang?

Vooropgesteld: storingen horen erbij op internet, maar dat ze zo lang duren en bovendien zo veel platforms en daarmee gebruikers treffen, is zeldzaam.

Een van de oorzaken waardoor een oplossing uren op zich liet wachten, is volgens Facebook dat ook veel interne bedrijfsprocessen het niet meer deden. Het thuiswerkplatform van Facebook lag plat en sommige medewerkers konden ook fysiek het bedrijf niet in, omdat hun toegangspas het niet meer deed. "Onze pogingen om snel het probleem vast te stellen en op te lossen werden daardoor bemoeilijkt", stelt het bedrijf.

Wat was de oorzaak?

Facebook zegt dat het een configuratiefout was, dus dat er iets is misgegaan met de instellingen in de technische systemen. Daardoor konden de datacenters van het bedrijf niet meer goed met elkaar communiceren, waardoor alle diensten stilvielen. Dat de grote storing samenviel met onthullingen over het tekortschieten van Facebook in de aanpak van misinformatie en haatzaaien, lijkt toeval.

NOS-techredacteur Joost Schellevis: "Dat zie je altijd met dit soort dingen: of iemand heeft op een verkeerd knopje gedrukt of er zit een bug (een fout) in de software. Allebei een menselijke fout. Die fout leidde ertoe dat niemand het netwerk van Facebook meer kon vinden, doordat als het ware alle wegwijsbordjes richting het bedrijf van het internet waren verdwenen."

Wat waren de gevolgen van de storing?

Miljarden gebruikers merkten gisteren dat de Facebook-apps wegvielen. Mensen konden niet meer met elkaar appen en bedrijven liepen omzet mis, bijvoorbeeld doordat ze sociale media gebruiken om nieuwe producten aan te prijzen of hun klanten laten inloggen met een Facebookaccount.

Verder lieten concurrenten als Twitter, Telegram en Signal weten dat het erg druk was.

Soms zelfs een beetje te druk:

Toch zullen mensen gisteren niet massaal zijn overgestapt, verwacht Schellevis. "Want hoe vertel je je vrienden dat je bent geswitcht, zonder WhatsApp? Bovendien moet je ze dan ook allemaal meekrijgen, anders heb je niemand om mee te praten."

Werkt alles nu weer?

Daar lijkt het wel op. Alhoewel het bedrijf zijn gebruikers waarschuwt dat er nog wat problemen zouden kunnen zijn, bijvoorbeeld dat de apps traag reageren.

Op de website Allestoringen.nl, waar gebruikers problemen kunnen melden, neemt het aantal meldingen over de Facebookapps weer wat toe. Er worden meer meldingen gedaan dan gemiddeld, maar het zijn er heel veel minder dan tijdens de storing van gisteravond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl