NOS NieuwsAangepast

Wereldwijde storing WhatsApp, Facebook en Instagram, 'het lijkt goed mis'

WhatsApp, Facebook en Instagram zijn wereldwijd al de hele avond niet te bereiken door een storing.

WhatsApp-gebruikers kunnen sinds ongeveer 17.45 uur geen berichten meer kunnen versturen of ontvangen. Instagram geeft een foutmelding als geprobeerd wordt om de berichtenstroom te vernieuwen.

Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram en WhatsApp, kan nog niet zeggen wanneer de storing is opgelost. In een reactie biedt het bedrijf wel zijn "oprechte excuses aan iedereen aan die momenteel wordt getroffen door uitval van onze diensten".

Ook zegt Facebook dat er hard wordt gewerkt om de storing op te lossen. Facebook zegt dat er sprake is van een netwerkprobleem, maar specificeert het euvel niet verder. Op de Amerikaanse beurs levert Facebook bijna 5 procent aan beurswaarde in.

Domain Name System

Door nog onbekende oorzaak zijn alle verwijzingen naar Facebook verdwenen uit het zogenoemde Domain Name System, het adresboek van het internet. Dat wordt gebruikt om domeinnamen te koppelen aan door computers te begrijpen IP-adressen.

Door de verdwenen verwijzingen kunnen smartphones en andere computers de Facebook-servers niet vinden, en er dus ook geen verbinding mee maken.

Daarnaast zouden de IP-adressen van Facebook onbereikbaar zijn. Dat betekent dat niemand vanuit de buitenwereld bij het Facebook-netwerk kan komen.

Ook de interne systemen op het kantoor van Facebook liggen plat door de storing, zegt een journalist van The New York Times. Niemand zou enig werk kunnen doen.

Een andere Times-redacteur meldt dat Facebook-medewerkers niet bij de servers konden komen omdat hun toegangspasjes het niet deden.

Als gevolg van de storing ziet telecomprovider KPN een "abnormale stijging" van het bel- en sms-verkeer. De piek werd ingezet rond 18.00 uur, kort nadat de storing begon.

KPN zag een plotselinge stijging van het SMS-verkeer

Facebook en WhatsApp zijn de meest gebruikte sociale media in Nederland. Wereldwijd had Facebook vorig kwartaal ruim 2,8 miljard actieve gebruikers.

Socialemediagebruik in Nederland in 2021 (bron: Newcom)

Sociale medium Gebruikers
WhatsApp 12,4 miljoen
Facebook 10,4 miljoen
YouTube 9,1 miljoen
Instagram 5,9 miljoen
LinkedIn 5,0 miljoen
Pinterest 3,9 miljoen
Twitter 2,9 miljoen
Snapchat 2,6 miljoen
TikTok 1,7 miljoen
Tumblr 0,5 miljoen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl