SER constateert 'draaideureffect' door gebrek aan doorgroeifuncties voor mensen met migratieachtergrond.
NOS Nieuws

Dura Vermeer en MKB Rijnmond winnaars van Award Diversiteit in Bedrijf

Dura Vermeer en MKB Rijnmond zijn de winnaars van de Award Diversiteit in Bedrijf. Dat is vanochtend bekendgemaakt bij de start van Diversity Day, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad, bedoeld om diversiteit bij bedrijven te bevorderen.

Volgens de SER kan een mix van mensen met een verschil in culturele afkomst, seksuele oriëntatie, leeftijd, gender of arbeidsvermogen een bedrijf veel opleveren: meer creativiteit, betere beslissingen en een open blik naar de samenleving.

Om zo'n mix te bereiken, is het nodig dat medewerkers helemaal zichzelf kunnen zijn. "Pas als je jezelf bent, kun je je talenten optimaal benutten," zegt de SER. Maar voor mensen met een migratie-achtergrond is dat "jezelf zijn" vaak moeilijk.

Lage functies, lage salarissen

Werknemers met een migratie-achtergrond stromen vaak niet door, blijkt uit onderzoek. Bedrijven doen wel moeite om divers personeel te werven, maar eenmaal binnengehaald, blijven de nieuwe medewerkers vaak steken in lage functies met lage salarissen. Daardoor verlaten ze het bedrijf weer snel. De SER spreekt van een 'draaideureffect'.

Om dit effect tegen te gaan, hebben de winnaars van de Award Diversiteit in Bedrijf volgens de organisatoren van Diversity Day goede projecten ontwikkeld die overgenomen zouden kunnen worden door andere bedrijven.

Dura Vermeer krijgt de prijs voor haar Bureau Social Return. Dit leidt mensen met een migratieachtergrond, statushouders en mensen met een arbeidsbeperking op waardoor zij zicht krijgen op een baan. MKB Rotterdam-Rijnmond ontvangt de award voor 'De Beroepentuin', dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt voor banen in sectoren waar een personeelstekort is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl