ANP
NOS Nieuws

'Bedrijven doen te weinig aan doorstroom van divers personeel'

Bedrijven doen veel aan het binnenhalen van mensen om de diversiteit op de werkvloer te vergroten, maar kijken daarna niet goed naar het binnenhouden en de doorgroeimogelijkheden voor deze groep. Daardoor kunnen mensen met bijvoorbeeld een migratieachtergrond blijven hangen in een lage functie of vertrekken ze weer. Het kan leiden tot een 'draaideureffect'.

Dat zeggen de Universiteit Utrecht, SER Diversiteit in Bedrijf en de Nederlandse Inclusiviteitsmonitor in een onderzoek onder meer dan honderd bedrijven.

Van deze organisaties paste bijna 70 procent de sollicitatieprocedure aan om zich te richten op ondervertegenwoordigde groepen, zoals mensen met een arbeidsbeperking, een migratieachtergrond of vrouwen.

Vaste contract of hogere functie

Als het nieuwe personeel eenmaal was binnengehaald, deden de meeste bedrijven weinig aan doorstroommogelijkheden. Ongeveer een derde van de onderzochte organisaties heeft er concreet beleid voor. Ook investeren de organisaties wel in diversiteitsinitiatieven, maar doen ze weinig moeite om de effectiviteit te evalueren.

"Het blijkt dat organisaties het lastig vinden concrete inclusiedoelstellingen te formuleren en te evalueren", zeggen de onderzoekers.

Zij zeggen dat bedrijven kunnen voorkomen dat werknemers vertrekken door bijvoorbeeld te kijken naar vaste contracten, hogere functies, hogere salarisschalen en managementposities.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl