Frans gas 12 procent duurder, maar regering houdt verdere stijging tegen
Frankrijk legt de stijging van de gasprijzen voor de komende maanden aan banden, heeft premier Castex laten weten. De prijs van gas in Frankrijk stijgt vandaag nog met ruim 12 procent, daarna blijft de prijs hetzelfde tot de tarieven weer dalen. Dat gebeurt vermoedelijk in maart of april, als de vraag naar gas weer daalt.
Op dat moment dalen de prijzen echter niet voor de Franse consument. Die blijft dan ongeveer hetzelfde betalen als nu. Op die manier berekent de regering de daling gedeeltelijk door aan de consument. Daarmee kan de bevriezing van de prijzen van nu betaald worden. Of dat uiteindelijk echt zo gaat, hangt echter af van wie de presidentsverkiezingen in april wint.
"We zetten een tariefschild op", zei Castex op de Franse televisie. "We gaan onszelf beschermen tegen deze prijsstijgingen." De premier beloofde leveranciers van gas te ondersteunen waar nodig.
Ook de prijs van elektriciteit wordt begrensd. De belasting op stroom wordt verlaagd. De prijs van stroom mag in februari pas weer omhoog, met maximaal 4 procent.
Twee weken geleden maakte de Franse regering al bekend dat het eenmalig 100 euro overmaakt naar de 5,8 miljoen Franse huishoudens die energiebonnen ontvangen, die helpen bij het betalen van de energierekening. Castex zegt dat de regering verdere maatregelen niet uitsluit.
De prijs van gas is de laatste maanden fors gestegen, onder meer door een daling van de gasvoorraden, sluiting van kolen- en kerncentrales, de verminderde leveringen van gas uit Rusland en de toegenomen vraag naar gas uit Azië. In Frankrijk is de gasprijs begin dit jaar met meer dan 50 procent gestegen en de elektriciteitsprijs zou volgend jaar flink gaan stijgen.
Ook in Nederland?
Op de vraag of de gasprijzen ook in Nederland aan banden worden gelegd, antwoordde minister Blok vanochtend dat het kabinet "de vinger aan de pols houdt". Hij wees erop dat vorige week bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer 500 miljoen euro is vrijgemaakt om voor consumenten en het midden- en kleinbedrijf de energiebelasting te verlagen.
"Dat is echt een enorm bedrag. We moeten nu kijken hoe de gasprijzen zich verder ontwikkelen", zei de demissionaire minister van Economische Zaken.