Orkun Kökcü heeft Feyenoord op 1-0 gezet

Feyenoord boekt in Conference League zwaarbevochten thuiszege op Slavia Praag

Feyenoord heeft in de Conference League een zwaarbevochten thuiszege geboekt. Het duel met de Tsjechische kampioen Slavia Praag werd, met name dankzij een sterke eerste helft, met 2-1 gewonnen.

De Rotterdammers, die drie weken geleden doelpuntloos gelijkspeelden tegen Maccabi Haifa, gaan nu aan de leiding in groep E. Union Berlin, dat opende met een 3-1 nederlaag in Praag, versloeg de Israëliërs met 3-0.

Stand groep E Conference League

Slavia Praag was zowel in de Champions League als in de Europa League in de kwalificatie gesneuveld en zo in de nieuwste Europese toernooi terechtgekomen, maar verder kon de kampioen van Tsjechië in de aanloop naar het treffen in Rotterdam louter florissante cijfers overleggen.

Zo is de ploeg de competitie in eigen land begonnen met zeven overwinningen en één gelijkspel. Slavia is daardoor in de Fortuna Liga, de Tsjechische eredivisie, al 54 duels zonder nederlaag (41 zeges en 13 remises), op dit moment de langstlopende reeks op het hoogste niveau ter wereld.

Duimschroeven

Een indrukwekkend serie, maar die bleek aanvankelijk van weinig waarde in de kolkende Kuip. Na wat waarschuwingsschoten over en weer greep Feyenoord het initiatief. Dat leidde in de dertiende minuut tot een harde schuiver van Orkun Kökcü die bij de tweede paal insloeg: 1-0.

Feyenoord hield de duimschroeven stevig aangedraaid en daarvan wist Bryan Linssen bijna te profiteren. Zijn inzet na een kopbal van Luis Sinisterra miste echter de kracht om doelman Ales Mandous te verontrusten. Halverwege de eerste helft was het alsnog raak voor de kleine spits die bij de tweede paal een voorzet van Tyrell Malacia binnenknikte.

Bryan Linssen kopt Feyenoord naar 2-0

Met name de bedrijvige Sinisterra zorgde nog voor veel dreiging voor het Tsjechische doel, maar tot scoren kwam de Colombiaanse buitenspeler niet en dus ging de thuisploeg, onder aanvoering van de uitblinkende Kökcü, met een 2-0 voorsprong de rust in.

Slavia knokt zich terug

Slavia Praag wenste zich niet bij de gang van zaken neer te leggen en trachtte zich terug in de wedstrijd te knokken. Feyenoord werd teruggedrongen en had het aan de alertheid van doelman Justin Bijlow te danken dat een Tsjechische doorbraak in de kiem gesmoord kon worden.

Toch kwam de aansluitingstreffer op het scorebord. Terwijl coach Arne Slot op het punt stond enkele verse krachten in de ploeg te brengen, kon Tomas Holes - tijdens het recente EK goed voor de 1-0 in de achtste finales tegen Nederland (2-0) - ongehinderd de 2-1 achter Bijlow koppen. De vrije trap was van de voet van Petr Sevcik gekomen, eveneens een international die tegen Oranje aan de aftrap stond.

Justin Bijlow moet vissen na de kopbal van Tomas Holes

Slavia voelde, met nog een halfuur voor de boeg, dat er meer te halen was en bleef de thuisploeg, met inmiddels Cyriel Dessers (voor Sinisterra) en Fredrik Aursnes (Kökcü) in de gelederen, zwaar op de huid zitten. Een kwartier voor tijd had invaller Ivan Schranz de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn inzet van dichtbij kon worden geblokt door Malacia.

Terwijl het duel grimmiger en grimmiger werd en de ene na de andere gele kaart uit de borstzak van de Roemeense scheidsrechter Petrescu Radu tevoorschijn kwam, slaagde Feyenoord er amper meer in op de vijandelijke helft te komen, laat staan dat het nog tot fatsoenlijke aanvallen kwam. Omvallen deed de onverzettelijke Rotterdamse ploeg echter niet.