Mick van Buren staat sinds 2016 onder contract bij Slavia Praag, dat hem verhuurt aan Budejovice
NOS Voetbal

Slavia-huurling Van Buren: 'Ik zeg al vijf jaar dat Feyenoord beste ter wereld is'

  • Bastiaan Thuijsman

  • Bastiaan Thuijsman

Het begint op te vallen, zo halverwege het gesprek. Vertellend over Slavia Praag, tegenstander van Feyenoord in de Conference League, schakelt Mick van Buren voortdurend van 'we' naar 'ze' en weer terug.

De 29-jarige aanvaller staat onder contract bij de Praagse topclub, maar speelt op huurbasis elders in Tsjechië. Dus de ambivalente benamingen zijn te verklaren. Maar geconfronteerd met het voortdurende switchen, zorgt Van Buren lachend voor nog meer verwarring. "Dan weet ik niet eens of 'we' Feyenoord betekent of Slavia Praag."

Feyenoord-grootheid als opa

Feyenoord? Geboren in Ridderkerk, onder de rook van Rotterdam, stond de club letterlijk dicht bij Van Buren. De afstand tussen zijn ouderlijk huis en De Kuip bedroeg nog geen tien kilometer.

Van Burens opa is bovendien een bekende naam op Zuid. Theo Laseroms, grootvader aan zijn moederskant, vierde grote successen met Feyenoord, als spijkerharde verdediger in de ploeg die onder meer de Europa Cup I en de Wereldbeker won.

Ik ben sowieso voor Feyenoord. Wat dat betreft hoop ik dat beide teams doorgaan.

Mick van Buren, Feyenoord-fan onder contract bij Slavia Praag

En zelf droeg Van Buren eveneens het shirt van de Rotterdammers. Als jeugdspeler, weliswaar, toen de club nog een jeugdopleiding deelde met Excelsior, waar hij uiteindelijk zijn profdebuut maakte.

"Ik ben sowieso voor Feyenoord", aldus Van Buren. "Wat dat betreft hoop ik dat beide teams doorgaan." Een gelijkspel tussen zijn grote liefde en de club die zijn salaris betaalt zou dan ook ideaal zijn. "Of dat de thuisploeg nu wint en in Praag ook."

Verhuurd door Slavia

Van Buren had er eigenlijk bij moeten zijn in Rotterdam, deze zomer verlengde hij zijn contract bij Slavia Praag met twee jaar. "Ze hadden gezegd dat er spelers zouden worden verkocht, maar uiteindelijk bleven we met superveel over. Dus was het voor mij beter om op huurbasis ergens lekker te gaan spelen."

In 2017 had Mick van Buren al eens een week lang de NOS Playercam in zijn bezit.

NOS Playercam: Mick van Buren

'Ergens' werd Ceske Budejovice, middenmoter in de Fortuna Liga. Met een goal en twee assists in vijf wedstrijden gaat het daar "prima", maar zijn overstap betekent dat Feyenoord-Slavia Praag aan de neus van Van Buren voorbijgaat.

De wedstrijd zelf dan, bij alles eromheen werd hij volop betrokken.

Platgebeld voor informatie

Spelers van Slavia vroegen hem naar Feyenoord, hoe de Rotterdammers gaan spelen. "Daar kon ik wel antwoord op geven." En vanuit Nederland werd de aanvaller platgebeld met verzoeken iets over de Tsjechische topclub te vertellen.

"Jullie zijn niet de enigen...", lacht Van Buren, die de behoefte aan informatie over Slavia Praag wel begrijpt. "De namen zijn niet heel bekend, natuurlijk. Maar Slavia is in de afgelopen seizoenen in de Champions League en de Europa League best wel een naam geworden."

Mick van Buren tijdens een training van Slavia Praag

"Ze hebben twee keer de kwartfinales van de Europa League gehaald. Leicester City verslagen, Sevilla verslagen. En ook in de Champions League goed meegedaan", somt Van Buren op.

"We zijn... of, ja 'we'... het is zeker een sterk team, vooral een heel sterk collectief. Het is echt een loopmachine. De backs, de buitenspelers, maar ook de spitsen lopen heel veel. Ze zoeken vaak de voetballende oplossing. Lef hebben, ook als we onder druk staan proberen op te bouwen en niet zomaar de bal naar voren schieten."

Geen favoriet

We of ze; Slavia Praag is geen ploeg die even opzijgezet gaat worden. In de eredivisie zouden de Tsjechen bovenin meedraaien, denkt Van Buren. "Ajax is een klasse apart, PSV komt daar in de buurt, maar om de plaatsen daaronder zouden ze zeker meedoen. Laten we zeggen top-4."

Feyenoord oogt onder de nieuwe trainer Arne Slot als herboren. Ook Slot zelf is een beetje verrast hoe goed het gaat in Rotterdam.

Leven lacht Slot toe: 'Eén supporter vertelt me elke dag hoe goed hij me vindt'

Vergelijkbaar met Feyenoord, dus. Valt er dan wel een favoriet aan te wijzen? "Als je het me vorig jaar had gevraagd, had ik zeker Slavia gezegd. Maar ik denk dat Feyenoord op dit moment heel goed en aanvallend voetbalt, veel meer energie in de wedstrijd legt. Het oogt allemaal wat gemakkelijker voor ze. Daardoor is het echt gelijkwaardig."

Beste club ter wereld

Mocht Slavia Praag er met de zege vandoor gaan, dan kan Van Buren overigens de nodige berichtjes vanuit Praag verwachten. Zijn rood-witte hart is er allesbehalve een geheim.

"Ze weten zeker dat ik Feyenoord-fan ben, ja. Ik zeg de afgelopen vijf jaar de hele tijd dat Feyenoord de beste club van de wereld is, haha."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl