De Europese voetbalbond UEFA heeft de juridische procedure gestaakt tegen Real Madrid, FC Barcelona en Juventus. Deze Europese grootmachten zijn de grootste voorvechters van de oprichting van een Super League.
De UEFA heeft besloten de zaak te sluiten en zal geen boetes innen. De voetbalbond volgt daarmee een uitspraak op van een ondernemingsrechtbank in Madrid. Die bepaalde dat de UEFA niet de bevoegdheid heeft 'rebellerende' clubs te bestraffen.
Dat gold ook voor de negen andere clubs die in april de oprichting aankondigden van een Super League, los van de UEFA. Die negen haakten onder grote druk uit de voetbalwereld en dreigementen vanuit de UEFA snel af, maar Real Madrid, Barcelona en Juventus weigerden het plan te begraven.
Kwestie nog verre van afgerond
De kwestie-Super League is hiermee overigens verre van afgerond en zal een juridisch spel gaan worden de komende tijd. De Spaanse ondernemingsrechtbank heeft de zaak bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg aanhangig gemaakt.
Op zijn beurt legt de UEFA de uitspraak van de Madrileense ondernemingsrechter in Spanje voor aan het Hof van Beroep. Als de bond daar gehoor vindt, kan het de afvallige clubs alsnog bestraffen.
Het Hof van Justitie buigt zich over de vraag of de UEFA (en FIFA) zich met hun verzet tegen internationale competities schuldig maken aan machtsmisbruik en/of kartelvorming, zoals de initiatoren van de Super League vorderen. Die uitspraak wordt niet voor eind 2022 verwacht.
Super League
In april van dit jaar wilden FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Juventus, Internazionale en AC Milan een eigen Europese competitie oprichten.
Enkele dagen na de aankondiging trokken negen clubs onder hevig protest de stekker uit het plan, mede onder grote druk van supporters en de UEFA. Zij gingen eerder akkoord met een (financiële) straf van de UEFA. De voetbalbond heeft ook bekend gemaakt dat het deze bedragen voorlopig niet gaan innen.