Real Madrid en Barcelona leggen zich net als Juventus niet neer bij de door UEFA opgelegde straffen ANP
Super League

Een akkoord tussen UEFA en Barcelona, Juventus en Real Madrid lijkt ver weg. De drie Europese topclubs zijn daags nadat UEFA met straffen heeft gestrooid voor negen van de twaalf Super League-clubs dieper de loopgraven in gedoken met een gezamenlijk statement vol verwijten.

"De grondleggers van de Super League zijn doelwit geweest, en blijven doelwit, van onacceptabele druk, dreigementen en overtredingen om van het project af te zien", valt in de verklaring te lezen.

Kort samengevat stellen de drie clubs dat UEFA te ver is gegaan in zijn reactie op de Super League-plannen en dat ze slechts handelden in het belang van - de toekomst van - het voetbal.

Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez was een voornaam aanjager van de Super League AFP

Het trio haalt tevens een uitspraak aan van een Madrileense rechtbank, die nog voor het ineenstorten van de Super League had bepaald dat UEFA en wereldvoetbalbond FIFA voorlopig geen straffen mochten opleggen aan de twaalf clubs die de plannen voor een gesloten competitie voor de absolute elite hadden ondertekend.

UEFA deed dat vrijdag dus wel. De andere negen clubs die samen met Barcelona, Juventus en Real Madrid de Super League wilden opzetten 'doneren' gezamenlijk vijftien miljoen euro aan de Europese voetbalbond en moeten vijf procent van het Europese prijzengeld van dit seizoen inleveren.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin strooide de voorbije weken met dreigementen ANP

Verder ging het negental clubs akkoord met een maatregel die ze verplicht om honderd miljoen euro te betalen als ze er in de toekomst nog eens voor kiezen om in een gesloten, niet door de UEFA geautoriseerde competitie te gaan spelen.

Barcelona, Juventus en Real Madrid weigerden hun krabbel te zetten onder de zogeheten "maatregelen voor re-integratie", waardoor voor hen uitsluiting van de Champions League dreigt.

STER reclame