Boa's tevreden over eerste dag 'coronapas', uitgaanspubliek blij
De eerste dag waarop het coronatoegangsbewijs gold voor onder meer horeca en evenementen is voor handhavers zonder grote problemen verlopen. Dat zegt de Boa Bond na een rondgang langs twintig steden.
"Dat heeft met drie dingen te maken: in alle steden is er vooraf goed overlegd met de horeca, door het mooie weer bleven veel mensen in de buitenlucht en in de meeste gemeenten stelden boa's zich terughoudend op", zei voorzitter Frank Kuin van de bond in tv-programma Nieuwsuur. "Er werd vooral toezicht gehouden en alleen opgetreden bij excessen."
Die excessen waren er nauwelijks, volgens Kuin. In Nijmegen moest de gemeente wel optreden, toen boa's ontdekten dat een restaurant weigerde bezoekers te controleren op het coronatoegangsbewijs. Dat had de eigenaar vooraf aangekondigd. Daarom besloot de gemeente restaurant Moeke per direct te sluiten. Het restaurant gaat de sluiting aanvechten bij de rechter. Dat kort geding dient de komende ochtend om 11.00 uur.
Nachtclubs weer open, tot middernacht
De koepel van bioscopen NVBF laat weten dat de eerste dag met coronatoegangsbewijzen zonder incidenten is verlopen. Ook bij Het Amsterdamse Verbond, een van de eerste festivals die volgens de nieuwe regels werden georganiseerd, waren er geen problemen. "Ik vind het allemaal wel prima", zegt een bezoeker tegen NH Nieuws.
'Nachtclubs' mochten na anderhalf jaar verplichte sluiting weer open. Wel moeten ze voor middernacht de deuren sluiten. Dat mocht de pret in deze club niet drukken:
Ook in de muziek- en cultuursector betekent de coronapas dat er weer meer mogelijk is dan voorheen. Concert- en theaterzalen kunnen voortaan driekwart van de capaciteit gebruiken, met gebruik van het toegangsbewijs.
In TivoliVredenburg kon weer worden meegezongen en gedanst:
Hoewel de handhavers nauwelijks problemen ondervonden, gold dat wel voor mensen die de CoronaCheck-app voor het eerst gebruikten. Door meerdere DDoS-aanvallen en grote drukte was de app bij vlagen overbelast. Vooral rond 20.00 uur, toen veel mensen tegelijkertijd een QR-code wilden opvragen, was de app voor veel mensen onbereikbaar.
Het probleem speelde bij mensen die nog zo'n code moesten opvragen of de app een maand niet hebben gebruikt. Het ministerie adviseert gebruikers het coronatoegangsbewijs daarom te 'checken' voordat je de deur uitgaat.
De storing in de check-app zorgde in onder meer Alkmaar, Breda en Oss voor lange rijen voor cafés en theaters. In Nijmegen werden "in enkele gevallen" mensen doorgelaten zonder controle van de QR-code, omdat volgens de gemeente de veiligheid in het geding kwam.
Niet overal controle
Eerder op de dag meldde persbureau ANP na een rondgang langs een aantal horecazaken dat niet overal goed wordt gecontroleerd op de coronapas. Zo vragen een aantal cafés en restaurants in Den Haag, Roermond, Utrecht, Doetinchem en Rotterdam slechts een deel van de bezoekers op de persoonlijke QR-code. Het persbureau werd in Arnhem wel bij alle willekeurig gekozen zaken om het coronabewijs gevraagd.
In dit Haagse café werd wel gecontroleerd op de QR-code:
Medewerkers van horecazaken stuitten af en toe op onbegrip bij bezoekers. Dat ervoer bijvoorbeeld Machteld Menkveld (22), die in het horecagedeelte van een grote winkelketen in Utrecht Overvecht werkt. "In het eerste uur dat we open waren, had ik al direct vier keer ruzie met klanten, inmiddels nog een stuk meer". Wat direct opviel, was dat de vaste klanten wegbleven. "We denken dat ze misschien geen QR-code hebben."
Direct na de opening 's ochtends ging het al mis, zegt Menkveld. "Een man werd meteen woest toen we om de code vroegen. Hij schreeuwde dat we discrimineerden. Inmiddels zijn er ook veel klanten die wel vrolijk zijn en er geen probleem van maken. En klanten spreken elkaar er ook op aan. Als er één begint te schelden, hoeven wij er soms niks van te zeggen omdat andere mensen dan zeggen dat diegene normaal moet doen."
De horecamedewerkster zegt dat de boze reacties makkelijk van haar afglijden. "Het gaat maar om een broodje en als je hem niet wil, dan pak je hem toch lekker niet."
Ook voor iets eten of drinken in de sportkantine is voortaan een coronatoegangsbewijs nodig. Verslaggever Matthijs Holtrop was in de kantine bij sportvereniging Kampong in Utrecht. Kampong regelde een beveiliger die voor de deur coronatoegangsbewijzen scant. "Blij dat het zo kan", zegt barman Sebastiaan, "maar ik begrijp dat anderen dat niet kunnen en dat het een grote opgave is".
Bij BVV Den Bosch hebben ze de kantine in twee delen verdeeld: