Surinaamse president: met slavernij-excuses Amsterdam is een eerste stap gezet
De excuses van burgemeester Halsema over het slavernijverleden van Amsterdam zijn zeer goed ontvangen in Suriname. Dat vertelde de Surinaamse president Chan Santokhi in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. De president is deze week op werkbezoek in Nederland
"In ieder geval is het proces gestart in Nederland en dat heb ik ook benadrukt in mijn toespraak aan de Tweede en Eerste Kamer. Dat de burgemeester van Amsterdam daarin de lead heeft genomen, is een goed signaal geweest", zei Santokhi. "Het is een proces en natuurlijk hopen we dat dat proces ook wordt voortgezet naar andere burgemeesters en naar het totale regeringsniveau."
Santokhi noemt het belangrijk om "op een volwassen wijze met het verleden om te gaan". "Er ligt een hele grote geschiedenis waar verschillende generaties betrokken bij zijn geweest. We zijn een nieuwe generatie, we zijn de nieuwe leiders en we moeten op een verantwoorde wijze hiermee omgaan."
Ook in andere delen van de wereld is dit een vraagstuk dat speelt. Daarom moeten we leiderschap tonen.
De Surinaamse president benadrukt dat de omgang met de slavernijgeschiedenis niet alleen een aangelegenheid is van Suriname en Nederland. "Ook in de Caraïbische regio wordt dit door Caricom (de Caribische Gemeenschap) op de agenda geplaatst. Ook in andere delen van de wereld is dit een vraagstuk dat speelt, nu. Daarom moeten we leiderschap tonen en goede beslissingen nemen."
Santokhi sprak gisteravond de Anton de Kom-lezing uit in het Tropenmuseum in Amsterdam. Daarin noemde hij diversiteit een kracht van de samenleving, verwijzend naar de vele etnische groepen die in Suriname samenleven. "Multiculturaliteit is geen probleem, maar juist een kans, waarbij het slaan van bruggen tussen de etnische groepen de belangrijkste uitdaging vormt", sprak hij in de lezing.
Vanochtend legde de president een krans bij het Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam, samen met de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, die van Justitie en Politie en de Surinaamse ambassadeur in Nederland. Met burgemeester Halsema ondertekent hij een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en Amsterdam, elf jaar na de beëindiging van de vorige.
Koning Willem-Alexander uitgenodigd
In het gesprek bij Met het Oog op Morgen vertelde Santokhi verder over zijn ontmoeting met koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. "Ik heb hem één ding duidelijk gezegd: ik ga hem uitnodigen en ik heb de overtuiging dat ik hem binnenkort ga ontvangen in Suriname. Hij krijgt de officiële uitnodiging zeker, maar ik heb hem alvast gezegd dat ik hem ga uitnodigen."
Santokhi merkt dat er in Nederland veel interesse is in samenwerking met zijn land, na de bekoelde relatie onder zijn voorganger Desi Bouterse. "Dat geeft ook wel aan dat er behoefte was na ruim twaalf jaar van stilstand. Zeker de laatste tien jaar was er een samenwerkingsrelatie die gekenmerkt werd door veel spanningen, door achteruitgang. Dat is niet wat wij willen als nieuwe regering."
De ontmoeting met de koning noemt Santokhi hartverwarmend. "Belangrijk ook vanwege de historische banden die we hebben en omdat we één gemeenschap hebben die we samen delen. Voor Nederland is dat de Nederlandse gemeenschap, voor ons is dat de diaspora-gemeenschap. Daar is human capital, daar is financieel kapitaal, daar is de groep die de warmte ontwikkelt naar beide landen toe."
Santokhi heeft verder met het kabinet gesproken over beheersing van de financiële crisis waar zijn land mee te maken heeft. Hij heeft gevraagd om het al bestaande Makandra-programma, waarmee 6 miljoen euro beschikbaar is gesteld om het Surinaamse bestuur te versterken, ook uit te breiden naar de agrarische sector in Suriname.
Verder ziet de president kansen voor een samenwerking met Nederland op het gebied van klimaatverandering en ontwikkeling van een groene economie. "Vergeet u niet dat wij één van de top-10 landen zijn die bedreigd worden door de temperatuurstijging. Ik heb begrepen dat we met drie graden gaan stijgen tot 2060. Dat betekent een ramp voor ons als we niet snel ons territorium gaan beschermen."