13 Nederlanders van Kabul naar Qatar gevlogen, eerste burgervlucht sinds vertrek VS
Een groep van 13 Nederlanders heeft vanmiddag met een evacuatievlucht Afghanistan verlaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zijn overgebracht naar de Qatarese hoofdstad Doha, van waaruit zij doorreizen naar Nederland.
Er zouden aanvankelijk meer mensen met een Nederlands paspoort meereizen met de vlucht, maar een deel slaagde er niet in om op tijd zich bij de groep te voegen. Ook zouden zo'n 25 mensen hebben aangegeven niet mee te willen met de vlucht, ze willen op een ander moment vertrekken.
De aankomst in Doha:
Volgens internationale media als The Washington Post worden in totaal zo'n 200 mensen meegenomen op een vlucht van Qatar Airways. Persbureau Reuters noemt een aantal van 113 inzittenden. Onder hen zouden ook Amerikanen, Britten, Italianen, Oekraïners, Duitsers en Canadezen zijn.
Dankzij Qatar
Volgens demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken is de evacuatie van de 13 Nederlanders vooral te danken aan inspanningen van de Qatarese overheid. "We zijn ze ontzettend dankbaar", zei ze in een eerste reactie. Het weer op gang brengen van de evacuaties was ook de inzet van haar reis naar Qatar, Pakistan en Turkije vorige week.
Dat er alleen mensen met een Nederlands paspoort mee mochten met de vlucht was volgens Kaag een voorwaarde die was gesteld. Door wie wilde ze niet zeggen, maar het was in ieder geval niet een Nederlandse eis.
Geen samenwerking met Taliban
Dat er nu weer Nederlanders uit Kabul kunnen worden weggehaald, betekent volgens de minister niet dat Nederland samenwerkt met de Taliban. "En het betekent zeker niet een erkenning van het regime."
Kaag zei dat er nog een paar honderd Nederlanders en Nederlandse ingezetenen in Afghanistan zijn. Ze hoopt dat er de komende tijd nog nog veel meer evacuatievluchten plaatsvinden.
De evacuatievlucht was de eerste sinds de Amerikaanse militairen eind augustus uit Afghanistan vertrokken:
Minister Kaag zegt tegen Nieuwsuur dat niet alle evacuaties via de lucht vanuit Kabul plaatsvinden. Zo zijn er ook mensen die over land naar Iran of Pakistan zijn gereisd en zich daar hebben gemeld bij de Nederlandse ambassade. "Mochten zij in aanmerking komen, dan worden zij ook vanuit daar verder geholpen." Op die manier zijn de afgelopen dagen al een aantal mensen naar Nederland gekomen, aldus Kaag.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken verliep het terughalen van de Nederlanders uit Afghanistan onder tijdsdruk en met veel onzekerheden en veiligheidsrisico's. Zo moest de groep controleposten van de Taliban passeren. In verband met de veiligheid konden mensen zonder Nederlands paspoort niet mee met de reis.
Vliegverkeer weer op gang
Het is de eerste grote evacuatievlucht sinds de laatste Amerikaanse militairen eind augustus vertrokken uit Kabul. De Taliban hebben herhaaldelijk gezegd dat buitenlanders of Afghanen met geldige reispaspieren het land mogen verlaten, maar sinds de Amerikaanse terugtrekking hebben ze de daad niet bij het woord gevoegd.
De Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad heeft de Taliban onder druk gezet om de groep Afghanen met een dubbel paspoort te laten vertrekken, schrijft onder meer persbureau Reuters. De Afghanistangezant van Qatar zegt tegen The Washington Post dat de luchthaven van Kabul geleidelijk weer wordt geopend. Morgen verwacht hij een nieuwe vlucht.
22.000 verzoeken
Na de inname van de Afghaanse hoofdstad door de Taliban ontstond er een chaotische situatie op het vliegveld, waarbij de evacuatie van Nederlandse staatsburgers en Afghanen die voor het Nederlandse leger hebben gewerkt moeizaam verliep.
Eergisteren meldde het demissionaire kabinet dat het ministerie van Buitenlandse Zaken bijna 22.000 verzoeken heeft gekregen van mensen in Afghanistan die in aanmerking willen komen om naar Nederland te worden geëvacueerd. Tot dan toe zijn 1673 mensen vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Nederland gebracht.
In totaal wisten westerse landen ruim 120.000 mensen uit Kabul te evacueren.