Er is wereldwijd weinig optimisme te bespeuren over de nieuwe Afghaanse overgangsregering die de Taliban gisteren hebben aangekondigd. Dat bleek na afloop van een online bijeenkomst met tientallen landen, onder voorzitterschap van Duitsland en de Verenigde Staten.
De geluiden waren nagenoeg hetzelfde bij een soortgelijk overleg van Pakistan, China en verschillende buurlanden van Afghanistan.
"We roepen op tot bescherming van de grondrechten, vooral die van vrouwen. In die context stemt het nieuws dat ons gisteren uit Afghanistan bereikte niet optimistisch", zei de Duitse minister van Buitenlandse zaken Maas op een persconferentie op de Amerikaanse militaire basis Ramstein in Duitsland.
De nieuwe regering in Afghanistan bestaat uitsluitend uit mannen en die zijn vrijwel allemaal van dezelfde Pasjtoe-stam. Volgens Maas is dit gebrek aan diversiteit geen goed signaal.
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, was op de persconferentie kritisch over de aangekondigde regering. Hij zei dat een aantal leden van de regering als terroristen te boek staan en gezocht worden door de FBI.
Blinken riep de Taliban op om evacuatievluchten vanuit het land door te laten gaan. Momenteel staan er in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif verschillende vliegtuigen aan de grond met mensen die uit het land weg willen . "We hebben duidelijk gemaakt aan de Taliban dat deze vluchten moeten vertrekken", zei de minister.
Banden met terreurgroepen
Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken moet de nieuwe Afghaanse regering aan een aantal eisen voldoen. Ze zouden onder meer alle banden met terroristische groepen moeten verbreken en mensenrechten moeten respecteren. "We kunnen alleen constateren dat aan deze eisen niet wordt voldaan", zei een woordvoerder.
Wie zijn de Taliban, en waar staan ze voor? Een uitleg in video:
Ook de Russische en de Indiase overheid hebben hun zorgen geuit over de situatie in Afghanistan. Volgens deze landen moet de Taliban worden gehouden aan afspraken waarbij terreurgroepen geen uitvalsbasis krijgen in het land. China heeft eerder gezegd dat het wil samenwerken met de nieuwe machthebbers in Kabul.
Geen enkel land heeft het Islamitische Emiraat Afghanistan nog officieel erkend.