NOS Nieuws

Wekdienst 26/8: Kort geding over GP Zandvoort • Protest tegen lhbti-geweld Amsterdam

Goedemorgen! In Haarlem buigt de rechtbank zich over de Grand Prix in Zandvoort, in een kort geding dat is aangespannen door een milieu-organisatie. En in Amsterdam wordt gedemonstreerd tegen lhbti-geweld.

Het weer: er is veel bewolking, met soms motregen. Later vanuit het noorden opklaringen en in het oosten mogelijk een buitje. Het wordt 18 tot 21 graden. De wind is matig tot vrij krachtig uit het noorden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank in Haarlem buigt zich over een kort geding over het Formule 1-circuit in Zandvoort, dat is aangespannen door Mobilisation for the Environment. De milieuorganisatie vindt dat de provincie Noord-Holland een "zeldzaam belachelijke stikstofrekensom" heeft gemaakt bij het afgeven van de vergunning. De Grand Prix in Zandvoort begint volgende week.
  • In Amsterdam wordt gedemonstreerd tegen lhbti-geweld, naar aanleiding van de brand die vorige week werd gesticht in een studentenflat. Daar werden regenboogvlaggen in brand gestoken. Volgens AT5 waren er al eerder incidenten geweest bij woningen waar een regenboogvlag hing.
  • AZ kan zich plaatsen voor de Europa League, als ze vanavond winnen van Celtic. Eerder gingen de Alkmaarders nog met 2-0 onderuit tegen de Schotse ploeg, vanavond is de return. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League, de verliezer gaat naar de groepsfase van de Conference League.
  • Hoe deed de Nederlandse ploeg het op de tweede dag van de Paralympische Spelen, en wat kun je vandaag verwachten op PS-gebied? Je leest het in onze dagelijkse wekdienst vanuit Tokio.

Wat heb je gemist?

Bij een Nederlandse evacuatie-operatie is het drie bussen met Nederlanders gelukt om het internationale vliegveld van Kabul binnen te komen. De bussen stonden meer dan 24 uur te wachten bij een ingang van de luchthaven.

In de bussen zaten in totaal zo'n 120 mensen, allemaal met een Nederlands paspoort, meldt een bron die contact heeft met inzittenden. Zeven mensen zonder paspoort zijn door Talibanstrijders hardhandig uit de bussen gewerkt en hebben de luchthaven niet bereikt, meldt de bron.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Meer dan twee jaar geleden was de maat vol voor een groep inwoners van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Ze spanden, samen met een aantal milieuorganisaties, een rechtszaak aan tegen onder meer president Joko Widodo. Ze vinden dat er er te weinig wordt gedaan tegen luchtvervuiling in de stad. Naar verwachting komt de uitspraak, na heel veel uitstel, deze week.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de luchtkwaliteit in Jakarta slecht is. Volgens de World Air Quality Index behoort de stad tot de top 10 van meest vervuilde hoofdsteden ter wereld. In een rapport van de Air Life Quality Index uit 2019 staat dat de levensverwachting van inwoners van Jakarta gemiddeld 2,3 jaar korter is, vanwege de slechte luchtkwaliteit.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl