NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbeving Haïti nu op 1297, zoeken naar overlevenden gaat door

Het dodental van de aardbeving in Haïti is opgelopen tot zeker 1297. Lokale autoriteiten hebben dat bekendgemaakt. Eerder werd uitgegaan van zeker 724 slachtoffers.

Het straatarme land werd zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2. Het epicentrum lag op een schiereiland ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Veel huizen en andere gebouwen in het gebied zijn ingestort of beschadigd geraakt.

Reddingswerkers zoeken nog steeds met man en macht naar overlevenden. Vooral in de grotere kustplaatsen Les Cayes en Jérémie zijn hulptroepen actief. Ook hebben tal van landen uit Noord- en Zuid-Amerika hulp aangeboden; sommige landen hebben al voedsel en medicijnen gestuurd.

Tenten

Premier Ariel Henry heeft met een aantal ministers een bezoek gebracht aan Les Cayes, op zo'n 35 kilometer van het epicentrum. Hij ging onder meer naar een ziekenhuis en heeft met lokale bestuurders over de noodsituatie gesproken. Volgens lokale media gaan de autoriteiten ervan uit dat ze 30.000 tenten nodig hebben om alle getroffenen te kunnen opvangen.

Premier Henry in Les Cayes

Ook het Rode Kruis heeft teams met hulpverleners gestuurd, onder meer om de ziekenhuizen te ontlasten die zelf beschadigd zijn geraakt. "Die ziekenhuizen zijn sowieso al overbelast", zei een woordvoerder van de hulporganisatie in het NOS Radio 1 Journaal. "Als ze dan ook nog schade oplopen, dan is de acute medische hulp extra belangrijk." Bovendien zijn ziekenhuizen slecht bereikbaar door de vele afgesloten wegen.

Het Rode Kruis ziet ook dat veel Haïtianen hun toevlucht hebben gezocht op straat. Ze slapen op straat omdat ze vrezen dat hun huis instort door een naschok. "Veel inwoners hebben natuurlijk de verwoestende aardbeving van 2010 meegemaakt", zegt de woordvoerder. "Die zijn nog altijd bang, dat is heel begrijpelijk."

'Lijkt ondanks alles mee te vallen'

Hoewel het dodental waarschijnlijk nog zal oplopen, is het niet de verwachting dat het aantal slachtoffers in de buurt zal komen van de vele tienduizenden van 2010, aldus correspondent Marieke de Vries. "De humanitaire hulporganisatie van de VN zegt dat de verwoesting minder groot is dan aanvankelijk werd gevreesd. Dus hoe tragisch ook, het lijkt mee te vallen. Vooral omdat de beving in landelijk gebied was."

De vrees van de inwoners is voorlopig in elk geval nog niet weg, stelt De Vries vast. Tropische storm Grace raast over het gebied en komt mogelijk vandaag al aan boven Haïti. Dat kan gepaard gaan met nieuw natuurgeweld in de vorm van overstromingen. Daardoor is er nieuw instortingsgevaar. "En het is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de hygiëne", zegt De Vries. "Ze zijn enorm bang voor het uitbreken van ziektes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl