NOS SportAangepast

Beachduo Boermans/De Groot stunt met finaleplaats EK, Brouwer/Meeuwsen strijdt om brons

Beachvolleybalduo Boermans/De Groot bereikt bij EK-debuut finale

Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben verrassend de finale van de EK beachvolleybal in Wenen bereikt. Ze versloegen in de halve finales de Polen Piotr Kantor en Bartosz Losiak in twee sets: 21-19, 21-10.

Eerder op de zondag verloren Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen van de olympisch kampioen Anders Mol/Christian Sørum. De Nederlanders wonnen de eerste set, maar kwamen vervolgens tekort in set twee en drie: 21-17, 17-21,13-15.

Voor Brouwer/Meeuwsen rest daarom later vandaag de strijd om het brons. Boermans/De Groot staat vanavond in de finale tegenover Mol en Sørum.

Sterke comeback Boermans/De Groot

Boermans/De Groot kwamen snel onder druk te staan tegen het Poolse duo Kantor/Losiak. De Polen begonnen sterker en pakten een voorsprong van drie punten. Boermans en De Groot, die bezig zijn aan hun eerste EK, knokten zich echter terug en kwamen weer op gelijke hoogte.

De Polen pakten vervolgens wederom een flinke voorsprong, maar de Nederlanders kwamen opnieuw ijzersterk terug met vier gescoorde punten op rij. De Groot maakte het eerste setpunt vervolgens direct af.

In de tweede set hadden Kantor en Losiak niet veel meer in te brengen tegen de 26-jarige Boermans en de 21-jarige De Groot. De Nederlanders domineerden de partij en wonnen de set met ruime cijfers: 21-10.

Geen stunt voor Brouwer/Meeuwsen

Voor Brouwer en Meeuwsen waren de halve finale het eindstation. Net als bij de Olympische Spelen in Tokio, moesten ze in Wenen hun meerdere erkennen in het duo Mol/Sørum.

Beachduo Brouwer/Meeuwsen verliest in halve finales EK van olympisch kampioen

Brouwer/Meeuwsen, dat in 2013 wereldkampioen werd, wist in hun carrière nog nooit de EK-finale te bereiken. Het beste resultaat op de Europese kampioenschappen is een derde plaats in 2017.

Sterke eerste set

De Nederlanders startten goed tegen de Noren, die de afgelopen drie Europese kampioenschappen wonnen. Op de Olympische Spelen waren Mol en Sørum nog in twee sets te sterk in de achtste finales, maar in de Oostenrijkse hoofdstad lag het initiatief in het begin bij de 31-jarige Brouwer en de 33-jarige Meeuwsen.

Ze wisten het Noorse blok te omzeilen met afwisselend tactische ballen en harde klappen en liepen aan het eind van de eerste set uit. Een achterstand van vier punten kon het duo Mol/Sørum niet meer dichten: 21-17.

In de tweede set keken Brouwer en Meeuwsen lang tegen een achterstand van twee punten aan. De Nederlanders scoorden nauwelijks punten op hun eigen service, waardoor ze het gat niet kleiner wisten te krijgen. Het ging bij de Noren beter lopen en ze liepen steeds verder uit. Ze pakten de set met 21-17, waardoor de derde set de beslissing moest brengen.

Ook daarin waren de Noren een maatje te groot voor Brouwer/Meeuwsen. Het ging lang gelijk op, maar het initiatief lag bij Mol en Sørum en de Noren pakten een voorsprong van vier punten. Op de service van Brouwer kwam het Nederlandse duo nog goed terug, maar de winst zat er niet meer in. Met 15-13 was de finaleplaats voor de Noren een feit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl