De uitschieters in Tokio: McKeon zeven medailles, Dressel vijf keer goud
De Olympische Spelen zitten erop na twee weken met prachtige sport. In totaal zijn er 1.080 medailles uitgereikt, verdeeld over 339 verschillende onderdelen.
We weten dat de Verenigde Staten bovenaan zijn geëindigd in de medaillespiegel en dat Nederland uitstekend scoorde met een zevende plek. Maar welke sporters vielen er verder nog op met een opmerkelijke medailleoogst? Een greep uit de uitschieters.
Emma McKeon (Australië): de meeste medailles
Zwemster Emma McKeon keert terug naar Australië met een koffer vol met eremetaal. De 27-jarige McKeon won in totaal zeven medailles, de meeste van iedereen: vier keer goud en drie keer brons.
En McKeon had thuis al een behoorlijke voorraad met olympische plakken: in 2016 won ze al vier medailles, waaronder een gouden, waarmee ze de succesvolste olympiër van Australië is.
Caeleb Dressel (VS): de meeste gouden medailles
Het zwembad is traditioneel een plek waar veel medailles te halen zijn. Want ook de sporter met het meeste goud is een zwemmer: de Amerikaan Caeleb Dressel veroverde in Tokio liefst vijf gouden medailles. Daarmee troeft hij McKeon met één gouden plak af.
De 24-jarige Dressel is de tiende sporter uit de olympische geschiedenis, en de vijfde zwemmer, die met een dergelijke gouden oogst huiswaarts keert.
Sifan Hassan (Nederland): medailles op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter
Ook Sifan Hassan kan in dit rijtje niet ontbreken. Ze veroverde in Tokio goud op de 5.000 en de 10.000 meter en brons op de 1.500 meter. Hassan is de eerste sporter in de historie die op één editie van de Olympische Spelen medailles verovert op deze drie onderdelen.
De Nederlandse is bovendien de eerste atleet sinds 1988 die een medaille wint op drie individuele atletiekonderdelen. Die prestatie werd 33 jaar geleden in Seoul voor het laatste verricht door de Amerikaan Carl Lewis en de Oost-Duitse Heike Drechsler, die eremetaal veroverden op de 100 meter, 200 meter en het verspringen.
Allyson Felix (VS): elf olympische atletiekmedailles
Allyson Felix snelde in Tokio met de Amerikaanse estafetteploeg naar goud op de 4x400 meter, nadat ze ook al brons op de 400 meter had veroverd. Daarmee heeft Felix, die er in 2004 voor het eerst bij was, haar totaal gebracht op elf olympische medailles: zeven keer goud, drie keer zilver en één keer brons.
Geen enkele vrouw in de atletiek heeft zoveel olympische medailles op haar palmares staan. Er is één man die meer olympische atletiekplakken naar huis heeft gebracht: de Fin Paavo Nurmi won tussen 1920 en 1928 twaalf medailles.
Isabell Werth (Duitsland): goud op zes verschillende Olympische Spelen
De Duitse dressuurruiter Isabell Werth wist in Tokio opnieuw beslag te leggen op een gouden medaille en daarmee heeft ze nu op zes verschillende Spelen een gouden plak behaald. In 1992 was de nu 51-jarige amazone er voor het eerst bij en sindsdien was bijna iedere vier jaar raak. In totaal heeft ze al twaalf olympische medailles gewonnen, waarvan zeven gouden.
Werth is de derde sporter die op zes verschillende Spelen goud wint. De Duitse kanovaarster Birgit Fischer (tussen 1980 en 2004) en de Hongaarse schermer Aladár Gerevich (tussen 1932 en 1960) gingen haar voor.
Nino Salukvadze (Georgië): eerste vrouw op negen Olympische Spelen
Ook sportschutter Nino Salukvadze is in Tokio de recordboeken ingegaan. De 52-jarige Georgische is de eerste vrouw die op negen Olympische Spelen actief is geweest.
In 1988 was ze er voor het eerst bij, toen nog als lid van de Sovjet-equipe. In Seoul won ze als 19-jarige meteen goud en zilver. Twintig jaar later kwam er in Peking nog een bronzen plak bij. In Tokio deed Salukvadze niet mee om de medailles, maar was ze wel de Georgische vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie.