NOS WielrennenAangepast

Lavreysen sluit Spelen af met brons op keirin, Kenny verrast iedereen en pakt goud

Harrie Lavreysen keert met twee gouden en een bronzen medaille huiswaarts van de Olympische Spelen in Tokio. Na het goud op de teamsprint en de individuele sprint werd hij op de slotdag derde op de keirin.

De regerend wereldkampioen op dit onderdeel liet zich in de finale - net als alle andere finalisten - verrassen door Jason Kenny.

De Britse baanlegende, al goed voor zes gouden plakken, kwam er deze Spelen nog niet echt aan te pas. Op de keirin had hij echter een speciale truc bedacht: op drie ronden voor het einde, op het moment dat de gangmaker de baan verliet, ging hij op de trappers staan en sloeg een gat dat door niemand meer te overbruggen bleek.

Lavreysen probeerde de oversteek nog te maken, maar werd teruggepakt en ging met de Maleisiër Mohd Azizulhasni Awang sprinten om het zilver. Awang drukte zijn wiel net iets eerder over de streep dan Lavreysen.

Jaïr Tjon En Fa, de eerste Surinaamse baanwielrenner in een olympische finale, werd knap vierde.

Op het tandvlees

Op de slotdag van de Spelen begon het vaatje stilaan leeg te raken bij Lavreysen en dat uitte zich in de keirin, waarin de Brabander weer het uiterste uit zichzelf moest halen.

In de halve finale begon hij iets te ver van achteren aan de laatste ronde, moest buitenom proberen in te halen en kwam daarbij zelfs in botsing met de uitsturende Japanner Yuta Wakimoto.

Lavreysen bleef knap overeind en dichtte het gaatje en wist nog net als derde te eindigen achter de Maleisiër Awang en de Duitser Maximilian Levy. Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago werd het kind van de rekening.

Ook al lastige kwartfinale

Eerder op de dag nam Lavreysen in de kwartfinale al op drie ronden voor het einde de koppositie over, maar werd toch op volle snelheid gecounterd door drie concurrenten waaronder titelverdediger Kenny. De vierde plek van Lavreysen, en daarmee de kwalificatie, kwam echter geen moment in gevaar.

Kijk hieronder naar de reactie van Harrie Lavreysen en de medaille-uitreiking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl