1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS WielrennenAangepast

Lavreysen nog op koers voor gouden hattrick, domper voor Büchli op keirin

Harrie Lavreysen kan na de eerste ronde van het olympisch keirintoernooi nog altijd dromen van zijn derde olympische titel. Hoewel hij er een herkansing voor nodig had, plaatste Lavreysen zich uiteindelijk overtuigend voor de kwartfinales op de keirin in het Velodrome van Izu.

Matthijs Büchli, winnaar van olympisch zilver in Rio, strandde in de eerste ronde na drie pogingen. Zijn eerste race moest over na een val, in zijn tweede rit maakte hij een sprintfout en in de laatste herkansing kwam hij tekort tegen olympisch kampioen Jason Kenny en de Duitser Stefan Bötticher.

Lavreysen leek nog even wakker te moeten worden na zijn gouden races van vrijdag. Hij reed in zijn eerste race na de bloedstollende olympische sprintfinale lang in de achterhoede. Toen het tempo werd opgevoerd probeerde de Nederlandse wereldkampioen wel op te schuiven, maar hij raakte ingesloten en reed naar de vijfde plaats.

Bekijk hieronder de herkansing van Harrie Lavreysen in de eerste ronde van het keirintoernooi.

In de eerste ronde van het keirintoernooi plaatsen alleen de eerste twee sprinters zich direct voor de kwartfinales, de andere renners krijgen nog een herkansing.

Daar maakte de tweevoudig olympisch kampioen dankbaar gebruik van; bij zijn tweede poging pakte Lavreysen het beter aan. Hij ging vroeg aan en reed met overmacht naar de winst, waardoor hij zich kan opmaken voor de kwartfinales, die zondag vanaf 03.24 uur op het programma staan.

Ongelukkig begin Büchli

Büchli, die in Tokio samen met Lavreysen, Hoogland en Van den Berg olympisch goud veroverde op de teamsprint, startte in het keirintoernooi na een onrustige voorbereiding. De voormalig wereldkampioen op de keirin was afgelopen donderdag in het ziekenhuis bij zijn vriendin Laurine van Riessen, nadat zij hard onderuit was gegaan op de keirin.

Ook het keirintoernooi van Büchli begon ongelukkig; zijn eerste race werd vlak voor de ontknoping afgeschoten omdat de Maleisiër Sahrom en de Kazach Ponomaryov onderuit gingen. Büchli reed wel door en sprintte naar de tweede plaats, maar kreeg daarna te horen dat de wedstrijd opnieuw moest.

Bekijk hieronder de eerste herkansing van Matthijs Büchli in de eerste ronde van het keirintoernooi.

In de herkansing nam Büchli, de wereldkampioen keirin van 2019, met nog twee ronden te gaan de kop. In de laatste ronde kwam alleen de Brit Jack Carlin hem voorbij, waardoor hij zeker leek van de volgende ronde.

Büchli, die in de eerste race al een waarschuwing had gekregen, werd in de tweede wedstrijd echter teruggezet omdat hij volgens de jury te vroeg het sprintvak in reed toen hij Carlin inhaalde. De regel is dat je er helemaal voorbij moet zijn, voordat je naar binnen mag sturen.

Protest

"Ik vind niet dat ik iemand afsneed en het is zeker geen reden om iemand terug te zetten", reageerde Büchli. De Nederlandse ploeg diende nog wel een protest in, zonder resultaat.

In de herkansing kwam Büchli daarna in een ijzersterke heat terecht, met onder anderen regerend olympisch kampioen Jason Kenny, de Duitser Stefan Bötticher en de Pool Rudyk.

Bekijk hieronder de tweede herkansing van Matthijs Büchli in de eerste ronde van het keirintoernooi.

Büchli ging vroeg mee met de versnelling van Kenny en Bötticher, maar kwam in de laatste meters tekort.

"Keirin is altijd een beetje dringen en een beetje klooien", vertelde een teleurgestelde Büchli na afloop. "Het was onterecht dat ik door de jury werd teruggezet en dan is het schema echt ruk. Je hebt maar tien minuten rust en dat is echt niet genoeg. Ik wist eigenlijk al dat het niets zou worden en dat klopt: dit was het net niet."

Bekijk hieronder de reactie van Matthijs Büchli na zijn uitschakeling in het keirintoernooi.

Büchli baalt na uitschakeling: 'Keirin is altijd beetje dringen en klooien'

Büchli moest uiteindelijk drie keer in één uur rijden. "Ik moest mezelf echt die kant op sleuren. Bij die tweede herkansing ging ik vol gas met mijn benen, zodat ik niet zou terugkijken en denken dat ik niet alles heb kunnen laten zien. Ik heb ervoor gevochten, maar het maakt het extra zuur dat de jury niet het juiste besluit heeft genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl