NOS Wielrennen

Van Schip en Havik doen lang mee op 'supersnelle' koppelkoers, maar komen tekort

Het is Jan Willem van Schip en Yoeri Havik niet gelukt om te verrassen in de olympische koppelkoers. Het Nederlandse duo deed lang mee in de voorhoede van de wedstrijd, maar kon op het beslissende moment niet volgen en kwam in de razendsnelle race ook vaak net tekort bij de tussensprints.

Van Schip en Havik eindigden met 17 punten als vijfde na een loodzware koers. "Het ging gewoon net te hard om echt mee te doen", was de analyse van Van Schip nadat hij eerst minutenlang had moeten bijkomen.

De olympische titel ging naar de regerend wereldkampioenen uit Denemarken, Michael Mørkøv en Lasse Norman Hansen (43 punten). De Britten, met Ethan Hayter en Matthew Walls, grepen het zilver met 40 punten. Benjamin Thomas en Donavan Grondin veroverden namens Frankrijk het brons.

Reuters
De Denen pakken het goud op de koppelkoers

Het Nederlandse duo begon alert aan de lange race van vijftig kilometer, maar viste ook regelmatig naast het net bij de tussensprints.

"Ik zat elke keer naast de pot te pissen", zei Van Schip donderdag na het laatste onderdeel van het omnium, dat hij afsloot als zesde. In de koppelkoers was het eigenlijk niet anders.

Van Schip reed één keer naar de winst bij een tussensprint, maar verder bleef het bij sprokkelen. Met nog vijftig rondjes te gaan stond het Nederlandse duo vierde, maar was het al duidelijk dat er een bijzondere truc nodig zou zijn om nog kans te maken op een medaille. Die kwam er niet.

"Het ging gewoon supersnel", vertelde Havik na de race. "Iedereen reed voor elk puntje en wij deden goed mee, maar het ging zo snel. Ik kon niet sneller. Twee jaar geleden dacht niemand nog dat we hier iets te zoeken hadden. Dus het is supergoed wat de laatste twee jaar hebben laten zien."

Bekijk hieronder de reacties van Jan Willem van Schip en Yoeri Havik na de koppelkoers.

  • Van Schip na vijfde plaats in koppelkoers: 'Ze stopten niet met hard fietsen'
  • Havik toch trots op vijfde plaats in koppelkoers: 'Het ging gewoon te snel'

"Het ging niet normaal snel", aldus Van Schip. "Ze stopten gewoon niet met hard fietsen. Wij mogen supertrots zijn, want toen we dit traject begonnen, moesten we echt zeuren om dit te doen. Het is zuur dat we geen medaille halen, want we laten mooie sport zien. Helaas niet genoeg voor een mooi resultaat."

Goud voor Denemarken

Met nog twintig ronden te gaan koos België voor de aanval. Sterke landen als Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittannië konden mee, maar Nederland moest passen.

De Britten wonnen de laatste sprint, waardoor ze nog gevaarlijk dicht bij de Denen kwamen. Maar Mørkøv, die vorige maand de Brit Mark Cavendish als lead-outman nog naar vier ritzeges in de Tour de France loodste, en zijn partner Hansen bleken na tweehonderd ronden het meest constant.

Eindstand koppelkoers

1. Denemarken (Michael Mørkøv/Lasse Norman Hansen) 43
2. Groot-Brittannië (Ethan Hayter/Matthew Walls) 40
3. Frankrijk (Benjamin Thomas/Donavan Grondin 40
4. België (Kenny de Ketele/Robbe Ghys) 32
5. Nederland (Jan Willem van Schip/Yoeri Havik) 17

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl