Louis van Gaal
NOS Voetbal

'Van Gaal is de aangewezen persoon om Oranje op dit moment te leiden'

De benoeming van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal, tot en met het WK van 2022, kwam niet bepaald uit de lucht vallen. Volgens zijn voormalige assistent Andries Jonker heeft de KNVB een verstandig besluit genomen om Van Gaal voor de derde keer aan te stellen.

"Louis is de enige coach die voetbalinhoudelijk niet ter discussie staat. Het gaat erom wat hij met dit team kan en wat hij kan betekenen voor het Nederlandse voetbal. Ik denk dat hij de aangewezen persoon is om Oranje op dit moment te leiden", zegt hij in gesprek met NPO Radio 1.

Jonker, momenteel trainer van Telstar, werkte met Van Gaal bij Bayern München, FC Barcelona en ook Oranje. Hij denkt dat de inmiddels 69-jarige trainer nog altijd in de hoofden van spelers kan kijken, ook al was hij na zijn ontslag bij Manchester United ruim vijf jaar niet actief in de voetballerij.

"Op het WK van 2014, toen ik als scout fungeerde, stond er een hele andere coach, die enorm mee was gegaan met zijn tijd. We zijn nu weer zeven jaar verder en ik denk dat Louis die slag nog een keer gaat maken. Het zijn veelal andere jongens, een andere generatie. Louis zal wegen vinden om daar mee om te gaan."

Overwinning naar overwinning

Zijn benadering zal eveneens anders zijn. "Louis weet dat een bondscoachschap verschilt van een clubfunctie, waar je als selectie elke dag werkt om beter te worden. Bij Oranje zal het meer van overwinning naar overwinning moeten gaan. Het accent zal ook meer op de goede dingen komen te liggen."

Eerdere geruchten dat diverse spelers van Oranje Van Gaal liever kwijt dan rijk zouden zijn, hebben Jonker verbaasd. "In 2014 viel er tijdens en na het toernooi geen onvertogen woord... Alles was koek en ei. Ik heb mij daarom afgevraagd waar die berichten vandaan kwamen. Deze spelers moeten blij zijn dat de bond de best mogelijke kandidaat heeft gevonden."

10 augustus 2000: Louis van Gaal treedt (met assistent Ruud Krol) in dienst van de KNVB als bondscoach

Louis van Gaal moet als bondscoach meteen aan de bak, want op 1, 4 en 7 september staan de WK-kwalificatieduels met Noorwegen, Montenegro en Turkije op het programma. Oranje staat momenteel tweede in groep G, een punt achter de Turken.

Van Gaal komt op gelijke hoogte met Dick Advocaat, die Oranje ook driemaal onder zijn hoede had. Rinus Michels was viermaal bondscoach van het Nederlands elftal.

Van Gaal is alweer de zesde bondscoach in zeven jaar bij het Nederlands elftal. Hij werd na het WK van 2014 opgevolgd door Guus Hiddink. Vervolgens werden Danny Blind, Dick Advocaat, Ronald Koeman en De Boer aangesteld bij Oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl