Wekdienst Tokio: een zekere boksmedaille en deze Nederlanders komen nog in actie

In Wekdienst Tokio blikken we iedere ochtend kort terug op de afgelopen olympische nacht en vooruit naar het resterende dagprogramma van de Nederlandse olympiërs.

Geen medailleceremonies voor Nederland vannacht, maar wel een paar opmerkelijke prestaties.

Boksster Nouchka Fontijn is al zeker van een olympische medaille in de klasse tot 75 kilogram. De 33-jarige Fontijn won in de kwartfinales van de Canadese Tammara Thibeault. Volgende week vrijdag vervolgt ze haar jacht op het goud.

Omdat er in het boksen geen wedstrijd om de derde plaats is, krijgen beide verliezend halvefinalisten in ieder geval een bronzen plak.

Bol en Visser eenvoudig door

Femke Bol plaatste zich met overmacht voor de halve finales op de 400 meter horden. Ze liep in haar serie ver voor de rest uit. Na haar race liet ze weten later op de dag niet in actie te komen tijdens de finale van de 4x400 meter gemengde estafette. "Ze liepen zo sterk, ze hebben mij niet nodig."

Ook Nadine Visser liep een goede kwalificatierace op de 100 meter horden, waarmee ze zich eenvoudig plaatste voor de halve finales.

Grol van schlemiel naar held

De Nederlandse judoka's kunnen zich in de landenwedstrijd opmaken voor de strijd om het brons. Het gemengde toernooi begon met billenknijpen voor de oranje-equipe. Henk Grol was in de achtste finales opnieuw de schlemiel tegen de Oezbeek Oltibojev, maar hij kreeg via de loting een herkansing en loodste de Nederlandse ploeg op zijn tandvlees toch nog naar de kwartfinales.

Daarin won de Nederlandse ploeg met 4-2 van Brazilië. In de halve finale tegen Frankrijk deed Grol niet mee. Michael Korrel, Tornike Tsjakadoea, Sanne Verhagen, Sanne van Dijke, Noël van 't End en Guusje Steenhuis gingen kansloos onderuit tegen de sterke Franse ploeg. De finales beginnen om 10.00 uur.

Nog meer finaleplaatsen

Het Nederlandse triatlonkwartet greep op de gemengde estafette net naast een medaille. En in het zwembad plaatsten Thom de Boer en Ranomi Kromowidjojo zich voor de finale van de 50 meter vrije slag.

Femke Heemskerk meldde zich vlak voor de start af om zich te focussen op de 4 x 100 meter wisselslag gemengd. Op dat nieuwe olympische nummer eindigde Nederland vervolgens als zesde.

Programma Olympische Spelen 31 juli

Kiran Badloe is al gesignaleerd bij het olympisch zeilwater, waar hij in de medalrace (vanaf 08.33) alleen maar hoeft te finishen om goud te pakken. "Koppie erbij en finishen", zei de ontspannen windsurfer voor de start.

Rond lunchtijd strijden meerdere sporten om voorrang: hockey, atletiek en handbal.

We beginnen dan met de Nederlandse hockeyvrouwen die spelen tegen Duitsland (11.30 uur), gaan na afloop snel door naar het atletiek (aanvang 12.15 uur) en blijven daar - met eventueel een schakeling naar een andere sport - tot en met de finale van de 100 meter voor de vrouwen (14.50 uur). Om 14.35 uur loopt het Nederlandse kwartet de finale van de 4x400 meter gemengde estafette.

Daarna pikken we de handbalwedstrijd op tussen de vrouwen van Nederland en Noorwegen, een duel dat om 14.30 uur begint.