Nouchka Fontijn is doorgedrongen tot de halve finales van het olympisch bokstoernooi in de klasse tot 75 kilogram. De Canadese Tammara Thibeault werd verslagen, nadat ze net als in haar eerste partij de eerste ronde nog op punten had verloren.

De 33-jarige Fontijn stuit nu op Lauren Price in de halve finale, die ongetwijfeld in het teken staat van revanche. Price ontnam Fontijn twee jaar geleden de wereldtitel, nadat ze met succes in beroep was gegaan tegen haar nederlaag in de WK-finale.

Hoe die partij vrijdag ook afloopt, Fontijn is al zeker van een medaille. In Rio de Janeiro won ze vijf jaar geleden zilver.

Deel van de missie volbracht

Goud is uiteraard haar grote doel, maar de zekerheid van eremetaal neemt in elk geval al een hoop druk weg bij Fontijn. "Stap één is een medaille pakken, dat is een deel van de missie."

Bekijk hier de reactie van Nouchka Fontijn:

Maar makkelijk was de weg naar het erepodium niet. Door het uitgestelde kwalificatietoernooi plaatste Fontijn zich pas vorige maand voor de Olympische Spelen. En ook bij de loting zat het niet mee, met relatief zwaardere tegenstanders in haar kant van het schema.

Thibeault was een oude bekende van Fontijn, die ook in de halve finale van dat veelbesproken WK al van haar wist te winnen. Maar de Canadese heeft een wat wilde stijl van boksen, wat haar ook onvoorspelbaar maakt.

In de eerste ronde had Fontijn daar veel moeite mee, maar ze herpakte zich overtuigend. De jury riep haar unaniem als winnaar uit.

Coach was niet tevreden

Fontijns coach Abdul Fkiri schreeuwde tijdens de partij meerdere keren dat ze wakker moest worden. "Hij was niet blij met hoe ik stond te boksen", verklaarde Fontijn, die tot haar opluchting een minder wilde partij bokste dan ze vooraf had gevreesd. "Ik weet niet of de coaches het al weten, maar ik ga morgen helemaal niks doen."

Nouchka Fontijn, in het blauw, in haar kwartfinale Reuters

Na een dag rust gaat de focus op de halve finale. "We weten dat het spannend gaat worden", aldus Fontijn, die Price drie keer trof de laatste jaren. En drie keer kon het alle kanten op.

"We hebben na die WK-finale al twee keer tegen elkaar gebokst, die heb ik twee keer gewonnen. Er is al een stukje revanche geweest", blikte ze nog een keer terug. Rivaliteit is een te groot woord, de twee behandelen elkaar volgens Fontijn met respect als ze elkaar tegenkomen. "Dan zeggen we gewoon 'succes' tegen elkaar."

STER reclame