NOS SportAangepast

Vijf jaar na Rio bokst Fontijn zich ook naar de Spelen van Tokio

Boksster Fontijn verzekert zich van ticket voor Tokio

Nouchka Fontijn krijgt een nieuwe kans op eeuwige roem. De 33-jarige Nederlandse won zaterdag bij de OKT in het Franse Villebon-sur-Yvette haar partij in de kwartfinales en verzekerde zich daarmee van een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio.

De ervaren Fontijn, die vijf jaar geleden in Rio zilver won, moest het in de categorie tot 75 kilogram opnemen tegen de 27-jarige Zweedse Love Holgersson, die vrijdag nog had gestunt met winst op de Duitse prof Christina Hammer.

Fontijn begon overtuigend, maar ze had gaandeweg de eerste ronde toch wat moeite met de iets langere Holgersson. Vier van de vijf juryleden oordeelden echter dat de Schiedamse de betere was in het eerste bedrijf.

Tweede ticket

In het tweede bedrijf, waarin Fontijn eenmaal een flinke rechtse te verwerken kreeg van de Zweedse, wezen álle juryleden Fontijn aan als beste en toen werd eigenlijk al duidelijk dat het een gelopen koers was, mits Fontijn op de been zou blijven. En dat bleef ze.

Nouchka Fontijn

'Nu wacht mij een flinke Rus'

Fontijn reageerde opgelucht in Langs de Lijn. "Je bereidt je er al heel lang op voor. En dan gaat het puur en alleen om vandaag. Dat is wel spannend."

Ze bekeek het niet alsof ze alleen maar iets te verliezen had. "Nee. Je hebt een ticket te winnen. Niemand is zeker van de Spelen. Het is wel iets dat ik heel graag wil en gelukkig is het gelukt."

Dat ze het al eens eerder meemaakte, is natuurlijk een voordeel. "De entourage, de grootsheid van het evenement, die ken ik al. Ik heb al eens eerder in de catacomben van de Spelen gestaan. Het zal nu anders worden, maar dat soort ervaringen neem je wel mee. Het zal mij wat minder afleiden, omdat het niet allemaal nieuw is voor mij."

Punten

Hoewel ze geplaatst is, is ze nog niet klaar op het OKT in Frankrijk. "Ik boks nog een halve finale hier. Daarin wacht mij een flinke Rus. Wat er nog op het spel staat? Er zijn nog punten te behalen voor de ranking. Dat kan weer van belang zijn voor de loting in Tokio."

Naast Fontijn plaatste zaterdag ook Enrico Lacruz zich voor de Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl