Partijleider Sylvana Simons van Bij1
NOS NieuwsAangepast

Bestuur Haagse afdeling Bij1 stapt op na royement Gario

Het vijfkoppige bestuur van de Haagse afdeling van Bij1 verbreekt de banden met de landelijke partij en splitst zich af. In een verklaring zeggen zij dat er naar aanleiding van het royement van Quinsy Gario een onhoudbare situatie is ontstaan.

Volgens de bestuursleden is het afgelopen weekend duidelijk geworden dat de landelijke organisatie "een giftige interne cultuur heeft, die ons actief tegenwerkt en belemmert als bestuur van een lokale afdeling."

Zaterdag was er een algemene ledenvergadering over het uit de partij zetten van de nummer 2 op de kandidatenlijst van Bij1, dat sinds de verkiezingen één zetel in de Tweede Kamer heeft. Het landelijke bestuur zei toen dat Gario was geschorst omdat hij "toxisch gedrag" vertoonde.

De afdeling Den Haag heeft Gario steeds gesteund, maar zegt voor de kwestie ook al tegen "actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie" aan te zijn gelopen.

Vorige week zei het Haagse bestuurslid Mariam El Maslouhi dat ze "al snel heeft ervaren hoe sommige mensen van het bestuur niet weten hoe ze zwarte mensen en mensen van kleur horen te bejegenen".

Ze voegt daar nu aan toe dat ze eerder voor een politieke partij in Den Haag werkte en toen vond dat het beter kon. "En nu heb ik gemerkt dat BIJ1 geen oog had voor de stad zoals ik dat had verwacht."

Het bestuur van Den Haag Bij1 wil nu "buiten Bij1 als individuen door met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad."

De landelijke partij zegt nog geen commentaar te kunnen geven. omdat nog niet alle informatie bekend is. "Ook wij zijn verrast door het nieuws. We hebben dat via de media moeten vernemen", zegt een woordvoerder.

"Laat het duidelijk zijn: wij willen openheid en transparantie bieden, maar op dit moment ligt de focus op goed intern oppakken van deze issue, en op onze leden, onze mensen. Zoals altijd draait het bij Bij1 om onze mensen en dit is dan ook onze eerste prioriteit."

BIJ1 zit op dit moment alleen in Amsterdam in de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in elk geval meedoet in acht gemeenten: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Haarlem, Delft, Arnhem en Nijmegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl