'De hamer en de dans'. Het was de poëtische titel die data-analist Tomas Pueyo vorig jaar maart gaf aan zijn essay over de pandemie-bestrijding. Het stuk, dat tientallen miljoenen keren werd gelezen, bleek later veel dingen goed te voorspellen. Hoe denkt hij nu over het coronabeleid? Nieuwsuur sprak met hem.
Als Pueyo naar Europese landen kijkt, ziet hij dat die nu vooral behoefte hebben aan het zo laag mogelijk houden van de besmettingen. Doordat de deltavariant een stuk besmettelijker is, en de vaccinatiegraad nog te laag, kan er volgens hem nu nog niet versoepeld worden.
"De enige weg uit deze pandemie is iedereen zo snel mogelijk vaccineren als we kunnen", zegt hij tegen Nieuwsuur. "Tot die tijd willen we zo min mogelijk besmettingen. Als er in september in Nederland tussen de 70 en de 80 procent gevaccineerd zijn, zijn we veel beter beschermd tegen dodelijke gevallen en long covid."
Waar Pueyo zich nog wel zorgen om maakt, is 'long covid'. De effecten zijn volgens hem lange tijd een beetje ondergesneeuwd, omdat de focus vooral lag op de kwetsbaardere ouderen. Pueyo vindt het daarom gevaarlijk om het virus rond te laten gaan als alle oudere mensen zijn gevaccineerd, met het oog op long covid bij jonge mensen.
En juist daarom blijft het belang van vaccins bestaan, vindt Pueyo.
Als je mee wil doen in de samenleving, moet je gevaccineerd worden.
De uitweg uit de pandemie is volgens Pueyo dus duidelijk: het vaccin. Het verplicht stellen van het vaccin vindt hij geen goed idee. "Als je echt niet wil dat de regering iets in je lichaam stopt, dan moet je de vrijheid hebben dat niet te doen." Maar er moeten wel consequenties aan verbonden zijn.
Hij vergelijkt het met autorijden. "Als je geen auto wil rijden, hoef je geen auto te rijden", zegt hij. "Als je wel auto wil rijden, dan heb je een rijbewijs nodig. Waarom? Omdat je een gevaar bent voor anderen. Dus als je mee wil doen in de samenleving, moet je gevaccineerd worden."
Wat Pueyo betreft krijgen organisaties het recht om vaccins verplicht te stellen. "Als ik de regering zou zijn, zou ik zeggen: bedrijven moeten worden toegestaan om het vaccin te verplichten. Publieke ruimtes moeten vaccins kunnen verplichten. En als je naar evenementen wil met veel mensen, zoals een café of een sportwedstrijd, moet je gevaccineerd zijn. Dit allemaal omdat je een gevaar bent voor anderen."
Race tussen vaccin en varianten
De oplossing zit volgens Pueyo de komende tijd in ieder geval in de vraag: wie wint de race? "We zitten in een race tussen de varianten en de vaccins", zegt hij. "In sommige landen wint het vaccin, en anderen, zoals India wint de variant." Hij pleit daarom ook voor vaccinatiecampagnes buiten de rijke landen.
"De enige manier waarop we deze race winnen, is met vaccins. Uiteindelijk zullen de vaccins winnen."