Politie pakt ontwikkelaar phishingsoftware op
De politie heeft een 24-jarige man uit Arnhem gearresteerd die ervan wordt verdacht dat hij software heeft ontwikkeld voor phishingpanels.
Met phishingpanels kunnen websites worden opgezet waarmee criminelen mensen zover proberen te krijgen dat ze op een valse (betaal)link klikken. Die link leidt naar een valse bankensite waar de criminelen de gegevens kunnen zien die het slachtoffer invoert. Met de buitgemaakte gegevens kunnen ze vervolgens inloggen op de rekening van het slachtoffer en die helemaal leeghalen.
Belangrijkste schakel
De ontwikkelaar van phishingpanels wordt gezien als de belangrijkste schakel in het phishingproces. "Zonder ontwikkelaar geen phishing", stelt de politie in een persbericht. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam.
Dinsdag is ook een 15-jarige jongen aangehouden in Loenen aan de Vecht. Hij wordt verdacht van de verkoop van phishingpanels. Hij is in afwachting van verder onderzoek vrijgelaten. Bij een derde verdachte, een jongen van 18 uit Hoogeveen, is gisteren huiszoeking gedaan.
Vaak komen we tóch uit bij een jochie op een slaapkamer.
Phishing is de laatste jaren enorm toegenomen. In 2019 bedroeg de schade 7,9 miljoen euro, in 2021 was dit opgelopen tot 12,8 miljoen. De daders van het ontwikkelen en verkopen van phishingpanels moeten volgens de politie rekening houden met serieuze strafrechtelijke gevolgen als ze gepakt worden.
"Er zit een groot verschil tussen de online en offline identiteit van deze daders", zegt Floor Jansen van de Landelijke Eenheid, Team High Tech Crime (THTC). "Online doen ze zich voor als stoere jongens die hun criminele zaakjes professioneel aanpakken, maar vaak komen we tóch uit bij een jochie op een slaapkamer. Ze houden er meestal weinig aan over. Sterker nog, ze blijven vaak zitten met een jarenlange schuld."