Nepsite
NOS Nieuws

Duizenden Nederlanders hebben malware op hun mobiel na valse sms over pakketje

Duizenden Nederlanders zijn afgelopen week in een valse sms getrapt waardoor er kwaadaardige software op hun telefoon kwam te staan. Die software kan sms'jes versturen zonder dat de gebruiker het weet en kan persoonsgegevens stelen en zelfs meekijken in bankapps.

Het gaat om sms-berichten waarin wordt gemeld dat er een pakket onderweg is en dat de status van dat pakket kan worden opgevraagd via een link. Dat soort berichtjes worden al jaren door criminelen verstuurd om gegevens te ontfutselen, maar een nieuwe vorm met de naam flu-bot is de afgelopen week in Nederland snel opgerukt.

Betaalvereniging Nederland zegt dat eind vorige week in 24 uur duizenden telefoons met succes zijn besmet en dat er iedere dag weer nieuwe gevallen bij komen.

De politie en het ministerie van Economische Zaken zien ook dat de malware, de kwaadaardige software, zich snel verspreidt en waarschuwen mensen om er niet in te trappen.

De Fraudehelpdesk kreeg deze maand meer dan 2000 meldingen van mensen die zo'n sms hadden gekregen. In april waren het nog minder dan 100 meldingen.

De malware lijkt alleen gebruikers met een Android-telefoon te raken. Als ze doorklikken na de sms opent er een pagina, zogenaamd van een pakketdienst. Op die pagina wordt gevraagd een app te installeren en daarvoor een instelling aan te zetten waardoor ook apps buiten de Play Store van Google om kunnen worden geïnstalleerd.

Nepsite

Die app kan vervolgens sms'jes versturen naar andere mensen met het bericht dat er een pakketje onderweg zou zijn en met de dubieuze link erbij. Ook kan de app meekijken met persoonsgegevens die worden ingevoerd. Uit Groot-Brittannië en Spanje zijn er meldingen van mensen die geld van hun rekening zagen verdwijnen nadat ze in de truc zijn getrapt. Die meldingen van klanten. hebben banken in Nederland niet gekregen.

"Het is een noviteit dat de malware sms'jes via de telefoon verstuurt om de malware verder te verspreiden. Het slachtoffer wordt gebruikt om naar een ander slachtoffer te gaan en zorgt zo voor een sneeuwbaleffect. Dat maakt hem anders dan andere", zegt Oscar Koeroo, beveiligingsexpert van KPN. Het telecombedrijf ziet de afgelopen dagen bij verschillende klanten het sms-verkeer plots toenemen.

"Dat verkeer komt duidelijk niet van de gebruiker zelf. We benaderen de klanten en wijzen ze erop dat er mogelijk malware op hun telefoon staat en proberen ze daarmee te helpen." Hij raadt mensen aan om niet op de link te klikken en om de instelling om onveilige apps te installeren niet te wijzigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl