Wekdienst 22/7: Aanslagen Breivik tien jaar geleden • Uitvaart Peter R. de Vries
Goedemorgen! Gisteren kon het publiek afscheid nemen van Peter R. de Vries, vandaag volgt de uitvaart in besloten kring. En de aanslagen van Anders Breivik in Oslo en op Utøya zijn tien jaar geleden.
We beginnen met het weer. Vandaag hebben we een mix van zon en wolken. De meeste bewolking is in het noorden van het land te zien, in het zuiden verloopt een groot deel van de dag vrij zonnig. De wind is matig en het wordt 20 graden in het noorden tot 25 graden in het zuiden.
Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
- Het is precies tien jaar geleden dat de Noorse rechtsextremistische terrorist Anders Breivik aanslagen pleegde in Oslo en op het eiland Utøya. Daarbij vielen 77 doden. Er zijn herdenkingsdiensten waarbij de koninklijke Noorse familie aanwezig is.
- Gisteren kon het publiek afscheid nemen van Peter R. de Vries in Carré. Er kwamen ongeveer 7500 mensen. Vandaag volgt de uitvaart van De Vries in besloten kring. Om 11.00 uur draaien alle grote radiozenders zijn lievelingsnummer: A Whiter Shade of Pale van Procol Harum.
- In de tweede voorronde voor de nieuwe Europese Conference League speelt Feyenoord in Kosovo tegen FC Drita. Volgende week is de return in Rotterdam.
Wat heb je gemist?
Vier van de grootste farmaceuten in de VS hebben gezamenlijk een miljardenschikking voorgesteld aan tientallen Amerikaanse staten in verband met de opiatencrisis. Miljoenen Amerikanen zijn sinds eind jaren 90 verslaafd geraakt aan zware pijnstillers als oxycodon en fentanyl. Het medicijnmisbruik heeft al aan honderdduizenden mensen het leven gekost.
De bedrijven wordt verweten dat ze te weinig hebben gedaan om het grote verslavingsrisico van hun medicijnen duidelijk te maken en in te perken. Staten en gemeenten procederen daarom al jaren tegen de farmaceuten. Met deze schikking zou daar een einde aan gemaakt kunnen worden.
Met de schikking is 26 miljard dollar gemoeid. Als de getroffen staten en gemeenten ermee akkoord gaan, kan het bedrag verspreid over vele jaren ingezet worden om de pijnstillerverslavingsepidemie in de VS aan te pakken. Maar of het zover komt is de vraag. Sommige lokale overheden zeggen al dat ze niet akkoord willen gaan met het voorstel.
Ander nieuws uit de nacht:
- Huizenprijzen stijgen opnieuw harder, maar aantal aankopen stabiliseert: In juni waren bestaande koopwoningen 14,6 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
- Verdwenen prinses Latifa ook mogelijk doelwit van spionagesoftware Pegasus: Latifa is de dochter van de emir van Dubai, die ze in het verleden heeft beschuldigd van marteling en van wie ze heeft geprobeerd weg te komen.
- VS en Duitsland akkoord over omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2: Als Moskou de gaspijpleiding die van Rusland naar Duitsland loopt gebruikt om politieke druk uit te oefenen, riskeert het land sancties.
En dan nog even dit:
Het imago van "het land waar nooit wat gebeurt" raakt Noorwegen op 22 juli 2011 kwijt. Nadat een autobom ontploft in Oslo opent Anders Breivik op het eilandje Utoya het vuur op jongeren die er op zomerkamp zijn. Er vallen 77 doden.
"Ik hoorde hem zijn geweer herladen, dat was het engste moment van mijn leven":
Fijne donderdag!