Extreme bosbrand in westen VS veroorzaakt vuurtornado's
De westkust van de VS wordt geteisterd door een gigantische bosbrand. De zogenoemde Bootleg Fire heeft in de staat Oregon al tienduizenden hectaren grond verwoest.
Er woeden op dit moment in dertien Amerikaanse staten flinke branden, maar die in Oregon is met afstand de grootste. Meer dan 137.000 hectare bos en grasland is volledig afgebrand. Dat is drie keer meer dan de zogenoemde Carr Fire, de hevige brand die in 2018 in Californië woedde. Ruim 1600 gebouwen werden toen verwoest en ten minste acht mensen kwamen om het leven.
In Oregon valt in vergelijking met de Carr Fire de schade voor inwoners vooralsnog mee. Er zijn 75 huizen in vlammen opgegaan en er zijn nog geen doden gemeld, omdat vooral natuurgebied is getroffen. Wel zijn een paar duizend inwoners geëvacueerd.
De brandweer blust niet alleen - ze stichten zelf ook kleine brandjes om te voorkomen dat het vuur kan uitbreiden:
De Bootleg Fire, vernoemd naar de Bootleg Spring-bron nabij de plek waar de brand ontstond, is niet alleen de grootste brand van het jaar. Het is ook de meest intense bosbrand. Het vuur creëert enorme wolken van hete lucht met rook en vocht, die pyrocumuluswolken worden genoemd. Die wolken reiken tot zo'n 9 kilometer hoogte.
Een woordvoerder van het departement van bosbouw zei volgens internationale media dat de vuurzee zo groot is en zoveel energie en hitte opwekt, dat zelfs het weer erdoor verandert. "Normaal gesproken bepalen het weer en de wind wat de brand doet. Dit keer bepaalt de brand wat het weer doet", zei hij.
Volgens correspondent Marieke de Vries veroorzaken deze enorme rookwolken soms bliksem- en vuurtornado's. "Aan het eind van de dag klappen die wolken in elkaar en ontstaan er wervelende draaikolken van hitte, rook en extreme winden. Die massa komt dan naar beneden en verspreidt zich dan over een nog groter gebied, waardoor er weer nieuwe branden ontstaan."
Bosbranden komen vaker voor aan de westkust van de Verenigde Staten, maar de omvang van de Bootleg Fire is zeldzaam. Volgens experts gaan dit soort extreme branden vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering. Vorige maand kampte de VS nog met extreme droogte en een hittegolf.
"Die hebben geleid tot veel droog hout", zegt De Vries. "Voorlopig is het einde nog niet in zicht. Een brandweercommandant zei: erger dan dit kan het niet worden. Dat had een geruststelling moeten zijn, maar dat is het natuurlijk niet."