Susan Krumins
NOS Sport

Krumins' voorbereiding op Tokio verre van optimaal: 'Race tegen de klok'

Mocht Susan Krumins op 7 augustus in Tokio de olympische finale van de 10.000 meter lopen, dan doet de atlete dat na een jaar zonder ook maar één wedstrijd te hebben gehad.

"Ik heb in principe geen wedstrijden nodig om goed te presteren. Voor andere toernooien heb ik er ook nooit zo veel gelopen. Wel voor de limieten, maar qua voorbereiding heb ik misschien één of twee wedstrijden gedaan", blijft de nummer twee van de EK van 2018 er nuchter onder.

Toch is het niet helemaal een eigen keuze geweest om zonder wedstrijden naar de Spelen toe te werken. De afgelopen maanden stonden voor de 35-jarige atlete vooral in het teken van het herstellen van een achillespeesblessure.

Speciale sok

"Ik heb veel tijd verloren. Steeds als ik probeerde op te bouwen in de training, ging er iets mis waardoor ik weer een stapje terug moest doen. Eigenlijk gaat het de afgelopen drie weken pas goed, maar het wordt een race tegen de klok."

Een alternatief trainingsprogramma, een speciale sok om haar voet tijdens het slapen op negentig graden te houden en een bezoek aan Ierland waar ze fysiotherapeut en specialist in pezen Gerard Hartmann bezocht, brachten haar verlichting.

Krumins slaapt met 'speciale sokken' om in Tokio zo fit mogelijk te zijn

En dat terwijl Nic Bideau, haar Australische trainer, mijlenver weg was. "Toen ik mijn coach in juni zag, had ik hem al bijna anderhalf jaar niet gezien", zegt Krumins. "Het is een lastige periode geweest. Het is fijn dat hij nu in Europa is. Ik probeer nu zo veel mogelijk mee te trainen met de groep, maar ik loop gewoon achter op schema, dus ik kan niet alles doen."

Aftellen? Liever niet

Al met al heeft de weg naar het herstel Krumins een flinke achterstand opgeleverd en is het de vraag of de atlete straks kan vlammen in Japan. "Ik word niet heel enthousiast van dat aftellen van 'nog zoveel dagen tot...'. Ik zou wel wat meer tijd willen hebben eigenlijk. Het is spannend of ik op tijd in vorm ben en een goede prestatie neer kan zetten."

"Het is een beetje go with the flow en maar kijken waar het schip strandt. Als ik iedere dag het maximale eruit haal, kan ik mezelf niks kwalijk nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl