Mensen wachten op evacuatie in Luik
NOS NieuwsAangepast

Hoogtepunt waterstanden nog niet bereikt, ook vandaag nog veel regen

Nu de hevigste regenval in Zuid-Limburg voorbij is dient het volgende probleem zich aan: de afvoer van al dat water. "Het hoogtepunt van de Maas is nog lang niet bereikt", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

De komende paar dagen stijgt het water in de rivier nog. "Dat begint in het zuiden waar het hoogtepunt vanavond bereikt wordt en gaat dan stroomafwaarts in noordelijke richting." Rijkswaterstaat verwacht dat de hoogste stand ten zuiden van Maastricht tussen 17.00 uur en 03.00 uur wordt bereikt.

"In Venlo staat de rivier morgenavond of misschien pas zaterdag op het hoogst. Pas na het weekend begint het water weer flink te zakken."

Vooral Valkenburg heeft vandaag veel last van het hoge water:

Water stroomt door centrum Valkenburg: 'Dat dit gebeurt in de stad waar ik geboren ben'

Watermanagementcentrum Nederland (WMN) verwacht dat de waterstand in de de Maas bij de afvoer Sint Pieter binnen 12 uur de grens van 2850 kubieke meter per seconde zal overstijgen.

Daarom is code rood afgekondigd voor de Maas. Het WMN rekent op een waterstand van 3000 kubieke meter per seconde.

Niet alleen het water in de Maas stijgt nog. Ook in kleine rivieren groeit het nog. Vanochtend rond 05.30 uur werd het hoogtepunt van de Geul bij Valkenburg bereikt. Dat water stroomt nu richting de Maas bij Maastricht.

Ook de waterstand in de Rijn, Waal en IJssel komt hoger uit dan verwacht. Rijkswaterstaat verwacht bij Lobith een stand van ruim 15 meter boven NAP. Mogelijk stijgt het water daarna nog verder. Bij een stijging boven 15 NAP wordt dijkbewaking ingesteld. Vanaf 12 meter boven NAP stromen de uiterwaarden al over.

Het gaat om zo'n 7000 tot 7500 kubieke meter per seconde. Het afvoeren van meer dan 6500 m3 per seconde is zeldzaam in de zomer", zegt Rijkswaterstaat. "De verwachte afvoertop van 7080 m3 per seconde ligt hoger dan de maximale afvoerpiek van 1980. Dat was toen 6452 m3 per seconde."

De grote stijging wordt met name veroorzaakt door enorme regenbuien in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland. Zulke hoge waterstanden komen in de zomer maar uiterst zelden voor.

Nog meer regen verwacht

Overigens is het nog niet gedaan met de regenval. Kuipers Munneke verwacht dat er tussen de 20 en 40 millimeter regen valt, niet alleen in Limburg, ook in de rest van het land.

"Dat is nog steeds meer dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar, maar aanzienlijk minder dan wat er gisteren viel: meer dan 100 millimeter in sommige delen van Limburg."

Code geel

Voor alle provincies geldt vandaag code geel voor de regen, behalve in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. De meeste overlast zal nog steeds in Limburg zijn, verwacht de weerman.

"In andere delen van het land kan er misschien plaatselijk een ondergelopen straat zijn, maar zo erg als in Limburg verwacht ik het nergens."

Veel overlast

Zuid-Limburg had gisteren te kampen met hevige regenval. Dat leidde tot ondergelopen straten. Vooral huishoudens in Valkenburg, Simpelveld en Hoensbroek hadden veel overlast. Er gold een weercode rood, maar die werd na middernacht ingetrokken.

In Valkenburg werden twee verzorgingshuizen en een hospice geëvacueerd. Ook waren er verschillende stroomstoringen in de stad.

In Hoensbroek, bij Heerlen, bestond tot gisteravond laat de dreiging dat een wateropvangplaats zou overstromen, met alle gevolgen van dien voor een wijk ernaast. De A76 tussen Simpelveld en de Duitse grens was enige tijd afgesloten omdat er water op de weg lag.

Bekijk hier beelden van de wateroverlast van gisteren:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl