liveblog
NOS NieuwsAangepast

Hospice en verpleeghuizen Valkenburg ontruimd • 'Limburg kan even ademhalen'

  • In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in het zuiden van Limburg.
  • In Valkenburg zijn twee verpleeghuizen en een hospice ontruimd.
  • Het KNMI heeft voor Limburg code rood (weeralarm) afgegeven.
  • Hulpdiensten: kans groot dat rivieren Geul en Gulp overstromen.
  • In België is in drie provincies het rampenplan van kracht. Ook in Duitsland is overlast.
  • Bekijk op deze kaart waar in Zuid-Limburg de overlast het grootst is.

Net over de grens in België evacuaties

In het Belgische dorp Moelingen, vlak over de grens bij Maastricht, zijn 140 woningen geëvacueerd. De rivier de Berwijn is buiten zijn oevers getreden. Er was een nooddijk van zandzakken aangelegd, maar die is doorgebroken.

Op beelden van televisiezender VTM is te zien dat een groot deel van het dorp van 850 inwoners onder water staat. Volgens de krant Het Laatste Nieuws zijn circa 250 bewoners met boten uit hun huizen gehaald. "Ik ben zwaar onder de indruk. Dit zijn de ergste overstromingen die Voeren tot nu toe gekend heeft", zei burgemeerster Joris Gaens van Voeren, de gemeente waar het dorp onder valt, tegen de krant.

Ook de snelweg E25 naar Nederland is afgesloten, omdat een rotonde bij het dorp onder water staat.

Nachtelijke evacuatie in Duitsland

Update 01.04 uur: In de stad Wuppertal zelf luiden sirenes. De brandweer roept mensen op om niet op de begane grond te slapen. Er komt water richting de stad en de vraag is hoe hoog het waterpeil zal komen te staan.

Drogere uren op komst: 'Even ademhalen'

Het regent op veel plaatsen in Limburg nog steeds, maar afgaande op de radarbeelden kan Limburg zich erop verheugen dat de komende uren droger verlopen. Dat zei NOS-weerman Peter Kuipers Munneke tegen middernacht in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "De komende uren kan Limburg een beetje ademhalen omdat er in elk geval niet nog meer water bij komt. De problemen van nu komen vooral door de afvoer van water, dat probleem is nog niet één twee drie opgelost. Maar de komende uren, en mogelijk tot de ochtend, komt er niet al te veel water bij."

'Grootste gevaar rond waterbuffer Hoensbroek geweken'

Het grootste gevaar rond waterbuffer De Dem in Hoensbroek is geweken. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg tegen de NOS. Lange tijd leek het erop dat de wand van de waterbuffer de 150.000 kuub water niet kon houden, en dat het water een laaggelegen wijk zou binnenstromen. Door het water gecontroleerd weg te pompen, is de grootste druk er nu af, zegt de Veiligheidsregio.

Rutte: heel heftig, respect voor alle hulpdiensten

Demissionair premier Rutte heeft na het coronadebat gereageerd op de gebeurtenissen in Limburg. "Je ziet daar de enorme, en soms ook de vernietigende kracht van water", zei hij tegen de NOS. "Verschrikkelijk om te zien hoe dat mensen raakt, en huizen, bezittingen, auto's. Het is echt heel heftig. Heel veel respect voor alle hulpdiensten."

Ook morgenvroeg geen treinen naar Luik

Het treinverkeer naar Luik vanuit Nederland ligt tot zeker morgen 09.00 uur stil. Ook naar Aken en Keulen worden maar beperkt treinen ingezet, meldt de NS.

Aanleiding is de wateroverlast over de grens in België en Duitsland. Alternatief vervoer is niet beschikbaar. Reizigers wordt aangeraden hun reis uit te stellen.

Scholen in Gulpen-Wittem morgen dicht

Vanwege de wateroverlast zijn de komende dag alle scholen in de gemeente Gulpen-Wittem gesloten. Het gaat om zowel de basisscholen als de middelbare scholengemeenschap Sophianum.

Ook alle peuteropvanglocaties zijn dicht.

Ontruiming verpleeghuis in beeld

Verpleeghuis Valkenburg ontruimd vanwege overstroming

Net het huis opgeknapt, nu wateroverlast

In Hoensbroek hadden deze twee mensen net hun huis opgeknapt. Nu staat het onder water.

Waterbassin in Hoensbroek dreigt door te breken: 'Ik zie het somber in'

Veiligheidsregio: nu geen grootschalige evacuatie nodig

In het zuiden van Limburg wordt voorlopig geen grote evacuatie op touw gezet. Dat zegt de veiligheidsregio na crisisoverleg.

"We hebben de boel de afgelopen uren gemonitord en het blijkt dat ontruiming vooralsnog niet hoeft plaats te vinden", zegt burgemeester Verheijen, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid, tegen 1Limburg. "Maar we houden dit goed in de gaten, want de situatie kan de komende uren zomaar veranderen."

Eerder op de dag zijn al wel verschillende campings ontruimd. In Valkenburg is vanavond besloten om een hospice en twee verpleeghuizen te evacueren vanwege het water.

Komende uren minder regen in Limburg

Het lijkt erop dat er in Limburg vanavond en vannacht geen grote hoeveelheden regen meer gaan vallen, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Het regent er nu nog wel, maar voor middernacht houdt het voor in elk geval uren op met regenen in de provincie.

De neerslag valt dan meer ten westen van Limburg, in een brede strook van Groningen tot Noord-Brabant. Dat betekent dat de rivieren en andere waterafvoerplekken in Limburg de komende uren vooral het al gevallen hemelwater moeten verwerken.

Even geen updates via calamiteitenzender L1

De regionale radiozender L1 wordt niet langer gebruikt als calamiteitenzender. L1 Radio werd vanmiddag door de hulpdiensten ingezet om met inwoners informatie te delen over de wateroverlast.

Vanaf nu zijn er voorlopig geen reguliere updates, meldt de veiligheidsregio. "Zodra er aanleiding voor is, zal L1 opnieuw ingeschakeld worden als calamiteitenzender."

Hospice en verpleeghuis Valkenburg ontruimd

In Valkenburg zijn vanavond een hospice en twee verpleeghuizen geëvacueerd. Aanleiding is het almaar stijgende hoge water als gevolg van de overstroming van de Geul.

Het gaat om het Geerlingshospice, zorgcentrum Oosterbeemd en zorgcentrum Valkenheim. Bij de zorgcentra zijn de nutsvoorzieningen uitgevallen, laat de veiligheidsregio weten. De bewoners zijn overbracht naar een ander verpleeghuis. Bij een van de evacuaties is de hulp van het leger ingezet.

Het gemeentehuis van Valkenburg blijft de hele nacht open. Mensen die door het hoge water hun huis uit moeten of verstoken raken van gas, water en licht kunnen er terecht. Ook een camping bij Valkenburg is ontruimd.

Honderd veldbedden van het Rode Kruis

Het Rode Kruis levert honderd veldbedden aan de gemeente Gulpen-Wittem, voor het geval mensen door wateroverlast de nacht niet thuis kunnen doorbrengen. De bedden worden neergezet in een voormalig schoolgebouw.

Het Rode Kruis is ook aanwezig met vrijwilligers in de gemeente Simpelveld en inventariseert of er ook op andere plaatsen hulp nodig is.

Vanuit de lucht is goed te zien hoe groot de overlast is

Overstromingen vanuit de lucht gefilmd

Zeer hoge waterstand verwacht in Maas, vergelijkbaar met 1993

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg gaat ervan uit dat het waterpeil van de Maas de komende dagen verder blijft stijgen. Morgen wordt een waterafvoer van 2750 kubieke meter per seconde verwacht. "Dit is hoog en zeer ongebruikelijk voor de zomerperiode", zeggen de hulpdiensten.

De waterstand in de rivier is daarmee vergelijkbaar met die in 1993, toen de Maas overstroomde. Maar de situatie is niet hetzelfde, zegt de veiligheidsregio, omdat de Maas in de afgelopen decennia meer ruimte heeft gekregen en dijken zijn versterkt. Daardoor kan de Maas meer water aan dan toen.

Het waterschap zorgt wel voor waterkeringen langs de Maas, om de gevolgen van het hoge water te beperken.

Extra NOS Journaal om 22.28 uur

Straks is op NPO 1 een korte, extra uitzending te zien van het NOS Journaal over de overstromingen in Zuid-Limburg. De uitzending begint om 22.28 uur.

Het laatste nieuws is ook te zien in Nieuwsuur, nu op NPO 2.

Stutten waterbassin Hoensbroek lukt niet

Het stutten van de wateropvangplaats in Hoensbroek (gemeente Heerlen) blijkt niet mogelijk, laat de gemeente weten. De kans dat het bassin doorbreekt is nog altijd groot. In dat geval stroomt er 150.000 kuub water de wijk in.

"Omwonenden moeten rekening houden met flinke wateroverlast", aldus de gemeente. "We verzoeken hun om maatregelen te nemen om schade door binnendringend water zo veel mogelijk te beperken."

Het waterschap probeerde vanmiddag de waterdruk in de zogeheten buffer te verlichten, door schuiven iets meer open te zetten. Daardoor stroomde er water naar buiten.

De gemeente Heerlen laat verder weten dat alle zandzakken op zijn. Ook bij de gemeentewerven in Valkenburg en Simpelveld is geen zandzak meer te krijgen.

Deze twee mensen hadden net hun huis opgeknapt, maar het staat nu onder water:

Waterbassin in Hoensbroek dreigt door te breken: 'Ik zie het somber in'

KNMI: kans op wateroverlast in Groningen en Drenthe

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor een groot deel van het land, met uitzondering van de drie westelijke provincies en Limburg. In Limburg geldt nog altijd code rood.

In het oosten leiden onweersbuien de komende uren tot lokaal veel regen. In Groningen en Drenthe kan plaatselijk 20 tot 40 millimeter regen vallen met wateroverlast tot gevolg, laat het weerinstituut weten.

De regenbuien trekken naar het westen. Morgen kan er in een strook van noord naar zuid boven het midden van het land binnen 24 uur lokaal 50 tot 70 millimeter regen vallen.

Beeld uit België en Duitsland: water kolkt door de straten

Ook België en Duitsland kampen met overstromingen

De Roer bereikt hoogste waterstand ooit, verwacht veiligheidsregio

De rivier de Roer, in het midden van Limburg, bereikt vannacht of morgen naar verwachting de hoogste waterstand ooit gemeten. Dat zegt de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Het is volgens de hulpdiensten bovendien niet de vraag óf de Roer zal overstromen, maar wanneer dat gebeurt.

Enkele tientallen huizen lopen het risico om onder water te lopen, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen 1Limburg. "We weten niet zeker of dat ook echt gaat gebeuren, maar we willen de bewoners waarschuwen: bereid je erop voor, bijvoorbeeld door zandzakken te leggen."

Het gaat vooral om huizen in Vlodrop, Herkenbosch en Melick, dorpen in de gemeente Roerdalen. Daar zijn uit voorzorg wegen, een fietsbrug en dassentunnels afgesloten. Ook de gemeente Roermond neemt voorzorgsmaatregelen.

Campinggasten langs grote rivieren moeten verkassen

In Gelderland en Overijssel worden maatregelen genomen tegen het hoge water dat de komende dagen wordt verwacht. Dat wordt veroorzaakt door de vele regen in het stroomgebied van de Rijn en de Maas.

De verwachting is dat het water in de Rijn op zondag bij Lobith stijgt tot 14,5 meter boven NAP. Volgens Waterschap Rivierenland is er nog geen reden tot zorg. De dijken zijn stevig genoeg om de grote hoeveelheden water aan te kunnen. Wel komen de uiterwaarden vol te staan. "We adviseren daarom campings en veehouders om op bepaalde plekken het gebied te ontruimen."

In de omgeving van Nijmegen worden campings die pal naast de Waal liggen ontruimd, schrijft Omroep Gelderland. Hetzelfde gebeurt in Overijssel, bijvoorbeeld bij camping 't Haasje langs de IJssel. De campingeigenaar heeft gasten op laaggelegen plekken gevraagd te vertrekken. De gemeente Deventer verwijdert prullenbakken langs de IJssel. Ook worden terrassen op de kade opgeruimd, schrijft RTV Oost. Op de Waal zijn de pontjes uit te vaart.

Campinggasten pakken hun spullen in Oosterhout

Rutte: we doen alles wat nodig is voor Zuid-Lmburg

In het coronadebat vroeg PVV-leider Wilders aandacht voor de situatie in Zuid-Limburg. Demissionair premier Rutte reageerde door te zeggen dat "we alles doen wat nodig is".

Eerder werd duidelijk dat demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) morgen naar Zuid-Limburg gaat.

Wilders staat stil bij situatie in Limburg, Rutte: 'we doen alles wat nodig is'

Het spoor bij Eijsden, ten zuiden van Maastricht

Vanwege de overstromingen rijden er tot zeker morgenochtend geen treinen tussen Maastricht en Luik.

Duitsland: rivieren overstroomd, brandweerman verdronken

De hevige buien die vanavond en vannacht worden verwacht in Zuid-Limburg liggen op dit moment boven de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ook daar zijn straten ondergelopen en rivieren overstroomd.

In de stad Altena verdronk een jonge brandweerman bij een inzet, meldt omroep WDR. Hoe dat is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Deskundigen verwachten in de plaats Hagen in de komende uren de zwaarste overstromingen in 25 jaar. "Inwoners in de directe omgeving van rivieren worden dringend opgeroepen om naar hoger gelegen gebieden te gaan", laat de gemeente weten. "Wie het huis niet uit kan, moet naar een hogere verdieping gaan."

  • Brandweer Hagen
    In Hagen zijn rivieren buiten hun oevers getreden
  • AFP
    Een ondergelopen kruising in Hagen
  • EPA
    De tuin van een geëvacueerde zorginstelling in Hagen

Stand van zaken in Limburg

Hoe gaat het de komende uren verder?

Dit is wat Limburg de komende uren kan verwachten

Deel A76 dicht wegens water op de weg

Bij Simpelveld is een deel van de A76 afgesloten omdat er water op de weg ligt. De snelweg is dicht vanaf de grens met Duitsland, meldt Rijkswaterstaat. Weggebruikers kunnen lokaal een omleiding volgen.

Eerder werd de A79 tussen Hulsberg en Heerlen afgesloten vanwege wateroverlast. Die is nog steeds dicht.

In beeld: wateroverlast in het zuiden van Limburg

Wateroverlast in beeld: zo gaat het er aan toe in Limburg

Vanavond meer duidelijk over evacuaties

Veiligheidsregio Limburg-Zuid onderzoekt of er meer plekken ontruimd moeten worden vanwege de wateroverlast. Het gaat dan vooral om campings langs de Gulp en de Geul, zegt plaatsvervangend voorzitter Hans Verheijen tegen 1Limburg.

Vanmiddag werden al campinggasten geëvacueerd in Wijlre. Volgens Verheijen is het nog te vroeg om te zeggen of ook huizen moeten worden ontruimd. "We denken eerder aan functionele gebouwen zoals zorgcentra."

In de loop van de avond hoopt de veiligheidsregio duidelijk te hebben waar evacuaties noodzakelijk zijn.

Geen treinen tussen Maastricht en Luik

De hevige regenval in België heeft ook gevolgen voor het treinverkeer in de regio. Door wateroverlast is er tussen Maastricht en Luik geen treinverkeer mogelijk. De verwachting is dat reizigers tot zeker morgenochtend 09.00 uur geen gebruik kunnen maken van dat traject.

Limburgse gouverneur Remkes: wij staan achter u

Gouverneur Johan Remkes steekt inwoners hart onder de riem

Staatssecretaris Van Veldhoven naar Limburg

Demissionair premier Rutte meldt in het debat over de coronacrisis dat staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) vanwege de wateroverlast morgen naar Zuid-Limburg gaat. Van Veldhoven zou eigenlijk vandaag gaan. Ze was al vertrokken toen na overleg met de Limburgse autoriteiten werd besloten dat het bezoek morgen beter uitkomt.

Het is voor Van Veldhoven een van haar laatste wapenfeiten in deze functie. Komende maandag is haar laatste dag als staatssecretaris omdat ze een andere baan heeft.

Weeralarm in Limburg vanwege regen en wateroverlast

Het KNMI heeft voor Limburg code rood (weeralarm) afgegeven vanwege de grote hoeveelheid regen en ernstige wateroverlast die in het zuiden van de provincie worden verwacht. Tot nu toe gold code oranje.

Vanavond en vannacht kan er in Zuid-Limburg nog 30 tot 50 millimeter regen vallen. De afgelopen dagen viel lokaal al meer dan 100 millimeter. In de loop van de nacht gaat het minder hard regenen.

Het weeralarm geldt tot 03.00 uur. Daarna wordt code oranje weer van kracht.

Wateroverlast in België: 1700 mensen geëvacueerd, code rood in drie regio's

In de Belgische plaats Chaudfontaine worden zo'n 1700 mensen geëvacueerd, meldt de VRT. Het gaat om ongeveer 1350 woningen. Ook in andere plaatsen worden enkele huizen uit voorzorg ontruimd. In Spa en Theux staan straten blank.

In de gemeente Trooz, niet ver van Chaudfontaine, noemt de burgemeester de situatie "catastrofaal". Daar is de rivier de Vesder overstroomd. "We hebben niet voldoende manschappen en hebben daarom de hulp van het leger ingeroepen," zegt de burgemeester.

In België geldt nu code rood in de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Dat betekent dat daar het rampenplan van kracht is. In de provincie Namen zijn zeventig jeugdkampen afgebroken. De verwachting is daar dat de rivier de Lesse de komende dagen buiten zijn oevers treedt.

In Spa zijn straten ondergelopen

Nina's tent staat nu in het toiletgebouw

Nina Breedveld was voor een vakantie op camping De Gele Anemoon in Wijlre, toen om 14.00 uur plotseling het bericht kwam dat de camping ontruimd zou worden. "We hebben met een paar trekkers nog wat caravans kunnen redden", zegt ze. Inmiddels staat de hele camping onder water.

Met zo'n vijftien andere gasten is ze opgehaald met taxi's en naar een droge plek gebracht. "We hadden niet gedacht dat het water zo snel zou stijgen."

Breedveld heeft haar eigen tentje in het toiletgebouw gezet, in de hoop dat het daar droog blijft.

Ondergelopen camping in Wijlre ontruimd

Nu nauwelijks regen in Limburg

Op dit moment regent het amper in Limburg, maar dat betekent niet dat het gedaan is met de buien. "In de tweede helft van de avond trekken vanuit het noordoosten zware buien het zuiden van Limburg binnen", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "Die buien liggen nu boven Duitsland. Daarbij kan in korte tijd veel regen vallen."

Beelden van de wateropvangplaats in Hoensbroek

Dit zijn beelden uit Hoensbroek, waar een wateropvangplaats dreigt door te breken. Het waterschap probeert dat te voorkomen door schuiven iets meer open te zetten. Daardoor stroomt er water naar buiten en wordt de waterdruk binnen de zogeheten buffer verlaagd.

Eerder zei de veiligheidsregio dat de waterbuffer zo vol is, dat deze waarschijnlijk op korte termijn overstroomt. Omwonenden werden opgeroepen om een veilige plek te zoeken in huis en gas en elektriciteit af te sluiten.

Waterbuffer in Hoensbroek dreigt door te breken

'Situatie op meerdere plekken nijpend, maar we kunnen het nog aan'

In het zuiden van Limburg is de situatie op meerdere plaatsen nijpend, zegt Hans Verheijen, burgemeester van Sittard-Geleen en plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio. Volgens hem kunnen de hulpdiensten het nog aan.

Wel worden zestig militairen van de kazerne in Oirschot ingezet, die kunnen helpen bij klussen als het vullen van zandzakken. Die militairen verzamelen zich in Sittard.

De veiligheidsregio zegt niet te zijn overvallen door de grote hoeveelheid regen. Verheijen: "We wisten dat er veel water zou komen en er komt nog heel wat aan."

De hulpdiensten roepen iedereen op om zo veel mogelijk thuis te blijven en niet in de buurt te komen van rivieren of beken.

'Situatie is nijpend, als het nodig is volgen meer evacuaties'

Run op zandzakken in Zuid-Limburg

Zandzakken niet aan te slepen in Limburg

Campinggasten in Wijlre met busjes geëvacueerd

In Wijlre (gemeente Gulpen-Wittem) wordt camping De Gele Anemoon ontruimd. De camping ligt aan de Geul, die dreigt te overstromen. Enkele tientallen campinggasten worden met taxibusjes weggebracht naar een veilige plek, meldt de regionale omroep 1Limburg.

Tientallen militairen naar Zuid-Limburg

Defensie stuurt vanwege de wateroverlast 68 militairen naar Zuid-Limburg. De militairen zijn afkomstig van de kazerne in Oirschot en blijven zeker 24 uur, om bijstand te verlenen aan de veiligheidsregio. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het vullen en plaatsen van zandzakken.

De veiligheidsregio bepaalt op welke plek de militairen worden ingezet. Naar verwachting gaan de eerste militairen vanavond aan de slag.

L1 radio ingezet als calamiteitenzender

De hulpdiensten hebben besloten om de regionale omroep L1 in te zetten als calamiteitenzender. "Dat betekent dat L1 via de radio meer informatie deelt over de wateroverlast in Zuid-Limburg en de gevolgen die dit heeft volgens de inwoners", zegt de veiligheidsregio. De radiozender is ook te beluisteren via internet.

Auto drijft voorbij in Belgische plaats Theux

Auto dobbert door straat in Luik

Veiligheidsregio: waterbuffer in Hoensbroek kan doorbreken

Het Waterschap Limburg probeert te voorkomen dat waterbuffer De Dem in Hoensbroek doorbreekt. Dat gebeurt door schuiven iets meer open te zetten, zodat er water naar buiten stroomt en er binnen de buffer minder waterdruk is. "Dat betekent wel dat omwonenden rekening moeten houden met wateroverlast", laat de veiligheidsregio weten.

Het gevaar van een doorbraak is volgens de veiligheidsregio nog niet geweken. "In dat geval ontstaat een golf waarbij water met veel kracht naar buiten stroomt."

Monumentaal pand Heerlen binnen een paar tellen onder water

De bewoners van de monumentale hoeve De Oliemolen in Heerlen wisten gisteren niet wat hun overkwam. Binnen een paar seconden stond het hele huis onder water. Corriene Reesink en haar man moesten zwemmend het pand uit.

Corrienes huis stroomde in een paar tellen vol water: 'Het kwam overal vandaan'

Meldkamer: bel alleen 112 in levensbedreigende situaties

De meldkamer van de hulpdiensten in Zuid-Limburg zet vanwege de grote hoeveelheid telefoontjes extra mensen in. De centralisten krijgen sinds gisteravond veel meer 112-meldingen dan gebruikelijk. Normaal gesproken komen er enkele telefoontjes per uur binnen, maar gisteravond waren het er in twee uur tijd 172. De meldingen gaan vooral over ondergelopen kelders en straten.

De brandweer benadrukt dat 112 echt alleen gebruikt moet worden in noodsituaties. "Mensen die echt een spoedeisende situatie hebben, moeten meteen geholpen worden", zegt de teamleider van de meldkamer tegen 1Limburg. "Dat lukt niet als we eerst allemaal telefoontjes van wateroverlast moeten beantwoorden."

Landgraaf: water wegpompen lukt bijna niet

De wateroverlast in Landgraaf is op zo veel plaatsen tegelijk zo extreem dat het onmogelijk is om overal hulp te bieden, laat de gemeente weten. "Het krijgen van materialen is haast onmogelijk en ook is de grond inmiddels zo verzadigd dat het wegpompen van water nauwelijks nog een oplossing is."

De gemeente vraagt om begrip van de inwoners en doet een beroep op de zelfredzaamheid. "Dreigt er wateroverlast in huis, breng dan in elk geval uw spullen in veiligheid."

Brandweer: overstromingsgevaar in Hoensbroek

Omwonenden van een zogeheten waterbuffer in Hoensbroek (gemeente Heerlen) worden opgeroepen om een veilige plek in huis te zoeken. De waterbuffer De Dem kan de hoeveelheid water niet aan en gaat hoogstwaarschijnlijk snel overstromen, zegt de veiligheidsregio. Daardoor zal het water in de huizen komen. Omwonenden krijgen het advies om gas en elektriciteit af te sluiten.

Hulpdiensten: kans groot dat Gulp en Geul overstromen

De hulpdiensten in Zuid-Limburg verwachten de grootste problemen door de hevige regenval in het stroomgebied van de rivieren Gulp en Geul. Het waterpeil stijgt daar zo snel dat de kans groot is dat ze overstromen, waarschuwt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Vooral inwoners van de gemeenten Meerssen, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem krijgen ermee te maken. "Neem maatregelen om jezelf te beschermen", is de oproep van de veiligheidsregio.

Door de grote hoeveelheid meldingen kan niet iedereen worden geholpen. De hulpdiensten geven voorrang aan plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals campings, en plekken met kwetsbare mensen, zoals verpleeghuizen.

Code geel in Gelderland en Noord-Brabant vanwege onweer

Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor de provincies Gelderland en Noord-Brabant vanwege onweer. "Het gaat hierbij om onweersbuien die op dit moment in Duitsland ontstaan", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "Die trekken in de komende uren de grens over."

Bij de onweersbuien kan in Gelderland en Noord-Brabant in korte tijd veel regen vallen, plaatselijk tot 30 millimeter. Code geel is in die provincies van kracht vanaf 16.00 uur. In Limburg geldt tot en met morgenmiddag code oranje.

Modder blijft achter na wateroverlast Heerlen

Bewoners nemen de schade op na wateroverlast bij de monumentale hoeve De Oliemolen in Heerlen

'Er stroomde een rivier van 40 meter door mijn tuin'

In Limburg valt vandaag opnieuw veel regen. Deze inwoner van Heerlen is nog maar net bekomen van de wateroverlast van gisteren.

'Er stroomde een rivier van 40 meter door mijn tuin'

Deel snelweg A79 weer dicht

Vanwege de regenval is de A79 opnieuw dicht tussen Hulsberg en Heerlen, meldt Rijkswaterstaat. "Verkeer kan vanaf knooppunt Kruisdonk omrijden via de A2 en A76."

De A79 werd gisteren ook afgesloten omdat hij was ondergelopen, maar ging vanochtend weer open. "Het verkeer moet rekening houden met verraderlijke omstandigheden", zegt Rijkswaterstaat. Het is onbekend hoe lang de weg dit keer dicht blijft.

‘Het blijft tot morgenavond doorregenen’

Zoveel regen in zo'n korte tijd is volgens weerman Peter Kuipers Munneke uitzonderlijk. "Het gebeurt echt niet vaak; het zijn bijzondere omstandigheden." Het heuvelachtige landschap maakt dat Limburg extra kwetsbaar is voor overstromingen.

"In het buitenland zien we dat zulke langdurige stortregens dan leiden tot modderstromen en overstromingen. Het regenwater komt samen in de dalen en hoopt zich daar op." In Limburg zouden daardoor mogelijk lokaal kleine modderstromen kunnen ontstaan.

Alle regen komt door een lagedrukgebied boven het oosten van Frankrijk en het westen van Duitsland, zegt Kuipers Munneke. "Daar draait de hele tijd bewolking met regen omheen. Limburg zit precies in een van die lange slierten bewolking. Er blijft maar nieuwe regen komen vanuit Duitsland naar Limburg."

Het centrum van het lagedrukgebied ligt volgens de weerman rond de Elzas en de Eifel en de buien slingeren daaromheen. De regen valt tot morgenavond bijna onafgebroken. "Het blijft maar komen."

Veiligheidsregio Zuid-Limburg schaalt op naar GRIP 4

Veiligheidsregio Zuid-Limburg schaalt vanwege de zware regenval op naar GRIP 4. Dat laat de veiligheidsregio weten aan de NOS. De burgemeesters van de verschillende gemeenten komen bij elkaar om te overleggen over de situatie, zodat er sneller ingegrepen kan worden als het misgaat. Ook het Waterschap Limburg is aanwezig bij dit overleg.

GRIP 4 houdt in dat er bij een crisissituatie meerdere gemeenten betrokken zijn. Bij deze opschaling heeft de voorzitter van de veiligheidsregio de leiding. In dit geval is dat de burgemeester van Maastricht: Annemarie Penn-te Strake. Zij leidt het regionale beleidsteam dat wordt gevormd.

In België code rood voor provincie Luik, centrum Spa staat blank

Ook in België is veel overlast door de zware regenval van gisteravond en vannacht. Onder meer in de Belgische provincie Limburg en de Ardennen. Voor de provincie Luik kondigde het KMI code rood af. De VRT schrijft dat daar het rampenplan van kracht is.

De gouverneur raadt het af om naar de regio te komen. Ook zijn een aantal wegen afgesloten. In verschillende rivieren is het waterpeil alarmerend hoog, meldt de Belgische omroep.

In Spa staat het centrum van de stad onder water. Straten en kelder liepen onder water. Ook is er op sommige plekken geen stroom.

'Maas bij Limburgse Borgharen kan piek hoogwater aan'

Het Limburgse dorp Borgharen krijgt donderdagavond en vrijdagnacht te maken met extreem hoogwater. Dat blijkt uit een berekening van Rijkswaterstaat, meldt 1Limburg. Het water in de Maas zal donderdagavond 6,5 meter hoger staan dan gisteravond.

Veiligheidsregio Limburg zegt tegen de regionale omroep dat de Maas dat prima aan kan. "Er is ruimte voor de Maas en de overloopgebieden werken heel erg goed", zegt een woordvoerder. Volgens haar is het niet nodig om het gebied te evacueren. De ruim 1700 inwoners hoeven zich geen zorgen te maken.

Advies aan recreatievaart: vaar niet over de Maas vanwege stroming

Rijkswaterstaat Zuid-Nederland adviseert om niet voor je plezier op de Maas te varen. Alle regen in de Ardennen veroorzaakt veel water in de rivier. Nu kan de rivier het water nog goed aan, maar het kan leiden tot bijvoorbeeld een sterkere stroming.

Campings langs rivieren in Gelderland ontruimen terrein

In Gelderland moeten verschillende campings die langs de rivieren liggen hun terrein ontruimen door het hoge water. Omroep Gelderland meldt dat door de extreme regenval de uiterwaarden onderlopen.

De komende dagen zal het waterpeil van de Rijn bij Lobith naar 13 meter boven NAP stijgen, schrijft de regionale omroep. "We zijn al bezig de camping te ontruimen, want de Waal komt omhoog", zegt Anciëlla Tap van camping Waalstrand in Gendt. "Er is heel veel regen gevallen in Zuid-Duitsland en dat komt via de rivier naar ons toe." Ze denkt dat het campingterrein vrijdag onderloopt.

Naast caravans en tenten die niet kunnen blijven staan, moeten boeren hun vee weghalen uit de lagere delen van de uiterwaarden.

Wateroverlast Limburg in beeld: zandzakken en hevige buien

Na de enorme hoosbuien die gisteravond vielen in Zuid-Limburg, moeten inwoners zich opnieuw schrap zetten voor wateroverlast.

Op sociale media doken gisteravond al veel beelden op van (naderende) buien en wateroverlast:

A79 vanuit Maastricht gedeeltelijk weer vrij

Door de regenval stond de A79 bij Heerlen tot vanochtend onder water, maar inmiddels is de weg voor een deel weer vrij. Dat meldt Rijkswaterstaat op Twitter:

Vanochtend werd de snelweg schoongemaakt:

De weg stond eerder nog helemaal onder water

Welkom!

Welkom in het liveblog. Hier houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het slechte weer in het zuidoosten van ons land.