NOS Wielrennen

Van der Breggen looft ploeg na Giro-zege: 'Teamspirit was fantastisch'

Van der Breggen: 'Nu beentjes omhoog en herstellen voor de Spelen'

Het is haar laatste seizoen als profwielrenster, maar Anna van der Breggen doet zeker niet aan rustig afbouwen. Ze mocht zichzelf afgelopen zondag voor de tweede keer op rij en voor de vierde keer in totaal kronen tot winnares van de grootste etappekoers voor vrouwen: de Giro Donne.

"Heel bijzonder, het was mijn laatste kans om de Giro te winnen."

Van der Breggen ruilt na dit jaar de wielerfiets in voor de auto. De 31-jarige renster van SD Worx, die in 2018 wereldkampioen werd, twee jaar eerder olympisch goud won en de beste was in onder meer de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik, wordt dan ploegleidster. Maar nu geniet ze nog van haar leven als profrenster.

"Je kan op verschillende manieren winnen. Als het een overwinning is waar de hele ploeg aan heeft meegewerkt, voelt dat vaak beter dan als je alleen zelf goed bent. En dit jaar hadden we in de Giro voor het eerst een ploeg met meiden die bergop echt meededen", kijkt Van der Breggen tevreden terug op de Giro Donne, waarin ze in acht van de tien etappes de roze leiderstrui droeg.

Teamspirit

Dat SD Worx de Italiaanse koers domineerde, blijkt wel uit het podium. Van der Breggen werd zondag gehuldigd als winnares en op het podium geflankeerd door ploeggenoten Ashleigh Moolman (tweede op 1.43) en Demi Vollering (derde op 3.25). "We hadden niet alleen de overwinning, maar we hadden een heel vol podium met de ploeg. De teamspirit was natuurlijk fantastisch."

Over haar 22-jarige ploeggenote Vollering is Van der Breggen vol lof. "Je ziet gewoon hoeveel talent ze heeft. Ze wordt derde in het eindklassement, dat is onwijs goed. Het is voor haar heel lekker dat ze nog vrij anoniem en zonder druk kan rijden."

Podium van de Giro Donne, met links Moolman, in het midden Van der Breggen en rechts Vollering

"Het gaat natuurlijk anders worden op het moment dat ze de kopvrouw van een ploeg is en voor het klassement moet gaan rijden. Dan kijkt iedereen naar jou. Dat is net wat zwaarder, als mensen het van je gaan verwachten. Ik denk dat deze Giro voor haar een heel mooie manier was om te presteren in een heel zware etappekoers, maar wel op een ontspannen manier."

Olympische titel prolongeren

Heel lang nagenieten van haar vierde eindzege in de Giro kan Van der Breggen niet. Op zondag 25 juli wordt ze aan de start verwacht van de olympische wegrace in Tokio en hoopt ze haar olympische titel van 2016 te prolongeren. Drie dagen later staat de tijdrit op het programma.

"Er zit genoeg tijd tussen nu en de Olympische Spelen", meent Van der Breggen. "Dus beentjes omhoog en herstellen tot die tijd. Dan zien we wel hoe het daar gaat."

Nederland is met een ijzersterke selectie aanwezig op de Spelen. Naast Van der Breggen, zijn Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering geselecteerd.

"We kunnen in principe alle vier winnen", denkt Van der Breggen. "En we wíllen ook alle vier winnen, dat weten we van elkaar. We gaan het gewoon samen doen. Ik hoop dat we kunnen laten zien hoe goed we zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl