Israëliërs kunnen derde prik krijgen • Bijna 9400 nieuwe besmettingen
- Welkom in het coronablog van zondag 11 juli, met het laatste coronanieuws.
- 9398 nieuwe besmettingen, cijfer valt lager uit vanwege achterstand administratie bij RIVM, 206 mensen met corona in het ziekenhuis.
- Twaalfjarigen mogen een prikafspraak maken.
- Belgische artsen ontdekken twee virusvarianten bij overleden patiënt.
Israël gaat kwetsbaren derde prik aanbieden
Inwoners van Israël met een verzwakt immuunsysteem kunnen voortaan een extra vaccinatie met Pfizer/BioNTech krijgen. Gezondheidsminister Horowitz zegt nog te overwegen of zo'n derde prik, ook wel een booster genoemd, ook wordt aangeboden aan de rest van de bevolking.
De extra vaccinatie komt beschikbaar voor mensen die bijvoorbeeld een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Of voor personen die vanwege een medische aandoening een verhoogd risico lopen op besmetting, lichtte de minister toe. Ondanks de hoge vaccinatiegraad neemt in Israël het aantal besmettingen weer toe, met name van de deltavariant. Begin juni werden dagelijks enkele tientallen besmetting gemeld, nu zijn dat er weer honderden.
De twee farmaceuten achter het betreffende vaccin claimen dat een extra inenting de hoeveelheid antistoffen in iemands lichaam fors verhoogt. Een kanttekening daarbij is dat het onderzoek dat deze claim zou onderbouwen, nog niet is gepubliceerd. Daar komt bij dat er enorme commerciële belangen meespelen.
Besmettingscijfer valt toch niet lager uit
Op het coronadashboard staat dat het aantal besmettingen van vandaag lager uitviel vanwege een achterstand in de administratie.
Een woordvoerder van het RIVM zegt nu dat er geen storing was en dat er geen sprake was van een achterstand in de cijfers. Waarom de melding dan wel bij de officiële cijfers staat, is niet duidelijk.
Belgische minister Volksgezondheid: absoluut geen zin in Nederlands jojobeleid
De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zegt dat hij geen zin heeft om "loze beloftes" te maken over het sluitingsuur in de horeca of de heropening van het nachtleven vanaf september.
In een interview met VTM Nieuws verwijst hij naar Nederland waar de versoepelingen sinds gisteren deels zijn teruggedraaid na oplopende besmettingscijfers. "Ik heb absoluut geen zin om in het Nederlandse jojobeleid terecht te komen."
Vrijdag komen de regeringen van België weer bij elkaar om de coronasituatie te bespreken. Ook in België stijgt het aantal besmettingen. De minister benadrukt dat 40 procent van de Belgen volledig gevaccineerd is. Hij vindt het dan ook nog niet het moment om "alle remmen los te gooien". "We hebben uit de Nederlandse ervaring geleerd dat je best geen loze perspectieven geeft."
RIVM: 9398 nieuwe besmettingen, gemiddeld verzevenvoudiging
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9398 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 908 minder dan gisteren, toen het hoogste aantal sinds eind december werd bereikt.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist nog altijd in hoog tempo: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5630 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is bijna zeven keer zoveel (574 procent meer) als in de zeven dagen daarvoor.
Bij het RIVM werden geen overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 1 dode per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
Gommers: begrijp niet waarom Rutte en De Jonge geen sorry zeiden
Intensivecarearts Diederik Gommers vindt dat demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vrijdagavond tijdens de persconferentie excuses hadden moeten aanbieden voor het coronabeleid. "Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco", schrijft Gommers op Instagram.
Volgens Gommers was het logisch dat het hoge aantal coronabesmettingen na de versoepelingen niet voorspeld werd in de RIVM-modellen. "Daar was geen rekening gehouden met ons 'oude' gedrag als gevolg van veel te positieve uitlatingen van het kabinet en de toegangstesten die niet op orde waren."
De ic-arts kan nog niet met zekerheid stellen of we ons zorgen moeten maken over een 'vierde golf' aan coronabesmettingen. "Op dit moment weten we dat gewoon niet", schrijft hij. Hij denkt dat er te rooskleurig over de versoepelingen is gedacht. "Het leek allemaal namelijk zo mooi eind juni, want de ziekenhuis- en ic-opnames met covid-patiënten daalden als een speer. Dat was ook steeds de meetlat van eventuele versoepelingen. Er waren waarschuwingen uit Engeland over de deltavariant, maar wij hoopten dat we iets verder waren met onze volledige vaccinaties."
De deltavariant verspreidt zich echter veel makkelijker en ongevaccineerden zijn vatbaarder en worden zieker, zegt Gommers. De arts benadrukt dat je met een agressiever virus minder mensen nodig hebt om weer de ic's te laten overlopen. "In plaats van 12 miljoen volwassenen in 2020, zijn er nu 3 miljoen ongevaccineerden in de herfst van 2021. Je hebt maar 1000 ernstig zieke patiënten nodig om de ic's weer te laten overlopen. Hopelijk zijn we er op tijd bij maar het is duidelijk minder positief geworden."
Aantal opnames in ziekenhuizen stijgt licht
In de ziekenhuizen is de bezetting al dagen ongeveer hetzelfde. Vanmorgen om 10.00 uur lagen er 206 mensen met corona in het ziekenhuis, tegenover 205 gisteren, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal bezette IC-bedden steeg licht: van 82 naar 88.
Het lijkt erop dat de komende tijd de bezetting verder gaat toenemen, in reactie op de snel oplopende besmettingscijfers. De afgelopen zeven dagen waren er 68 opnames van covidpatiënten; 5 meer dan in de zeven dagen daarvoor. De verwachting is wel dat de stijging niet zo snel zal gaan als tijdens de eerste en tweede golf, omdat met name veel ouderen inmiddels zijn gevaccineerd.
Correspondent Sander van Hoorn ging een week op pad in de EU
Correspondent Sander van Hoorn reisde deze week voor zijn werk door zes Europese landen. Om aan de coronaregels te voldoen moest hij vijf apps downloaden, vier PCR-tests laten afnemen en daarvoor 180 euro betalen. Het uitzoek- en regelwerk kostte hem zo'n acht uur.
In dit artikel deelt Van Hoorn zijn ervaringen:
Nederland heeft naar verhouding nu al meer nieuwe besmettingen dan Verenigd Koninkrijk
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei het afgelopen week al: de coronabesmettingen in Nederland stijgen "ongekend" hard. Vergeleken met de omringende landen krijgt de deltavariant in recordtempo de overhand. Dat is goed te zien in een overzicht met België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Gisteren kwamen er in Nederland 10.345 besmettingen bij, 3390 meer dan een dag eerder. Daarmee zitten we nu naar verhouding al boven het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal besmettingen sinds juni in een lift zit vanwege de deltavariant. Twee dagen geleden werden daar op bijna 67 miljoen mensen 35.707 nieuwe besmettingen gemeld, het grootste aantal sinds 22 januari.
In het kaartje hieronder is nog niet te zien dat Nederland het VK voorbij is, omdat dat is gebaseerd op weekgemiddelden en niet op dagcijfers.
In Duitsland zijn de regels vooralsnog strenger en wordt de deltavariant nauwkeurig gemonitord. Daardoor blijft het aantal besmettingen vooralsnog vrij stabiel. Gisteren kwamen er 809 nieuwe besmettingen bij in het land met ruim 83 miljoen inwoners.
In België zijn ook zorgen om de mutatie van het virus. Belgische wetenschappers hebben bij een overleden coronapatiënt ontdekt dat ze besmet was met twee varianten van het virus. Ook stijgt het aantal besmettingen in België. Tussen 30 juni en 6 juli werden gemiddeld 697 besmettingen bevestigd, een stijging van 82 procent ten opzichte van een week eerder.
OMT-lid niet te spreken over 'Dansen met Janssen'
Lid van het Outbreak Management Team Menno de Jong vreest dat de besmettingen, die nu vooral onder jongeren plaatsvinden, doorsijpelen naar de kwetsbare bevolking. ''Natuurlijk zijn die gevaccineerd, maar we zitten wel met een deltavariant waartegen de vaccins toch wat minder beschermen.", zegt hij bij AT5.
"Ook zijn de meest kwetsbaren begin dit jaar al gevaccineerd, waardoor de bescherming mogelijk ook al een beetje afloopt. Ik maak me er wel zorgen over, dat mogelijk de ziekenhuisopnames gaan stijgen.''
Dansen met Janssen
Over de 'Dansen met Jansen-campagne' van demissionair minister Hugo de Jonge is De Jong niet te spreken. ''In de ochtend je laten vaccineren en in de avond al dansen in een club. Dat is ook een beetje onfortuinlijk. Een vaccin werkt natuurlijk niet gelijk. Het is inmiddels teruggedraaid, maar het zal niet geholpen hebben."
" Ik werd wel een beetje boos toen ik Hugo de Jonge dit zag zeggen; het is misleidende informatie. We weten allemaal dat een vaccin twee weken nodig heeft om te werken en de antilichamen aan te maken.''
Kinderen van 12 kunnen afspraak maken
Ouders/verzorgers van kinderen die twaalf zijn, kunnen een prikafspraak maken, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Wie later dit jaar 12 jaar wordt, moet wachten, omdat Pfizer pas vanaf het twaalfde jaar mag worden toegediend.
Vanaf 16 jaar mogen tieners zelf beslissen of ze een prik willen laten zetten. Tieners van 12 tot en met 15 jaar besluiten dat na overleg met ouders of verzorgers. Het kabinet besloot kortgeleden dat na het prikken van jongeren vanaf 12 jaar met een medisch risico, nu ook gezonde tieners mogen worden gevaccineerd. De Gezondheidsraad had dat ook aangeraden.
Belgische artsen ontdekken twee virusvarianten bij overleden patiënt
Belgische wetenschappers hebben van een gestorven coronapatiënt ontdekt dat ze tegelijkertijd was besmet met twee varianten van het virus. Het gaat om de alfa- en de bètavariant.
De vrouw van 90 werd in maart na een aantal valpartijen opgenomen in een ziekenhuis in Aalst. Daar testte ze positief op covid-19. Haar toestand verslechterde snel en vijf dagen later overleed ze. Ze was niet gevaccineerd.
Onderzoek heeft nu dus uitgewezen dat ze twee verschillende varianten onder de leden had. Dat is een scenario dat wetenschappers al wel voor mogelijk hielden maar volgens de Belgen nog niet wetenschappelijk is beschreven.
Onderzoeksleider Anne Vankeerberghen denkt dat de vrouw door twee verschillende mensen is besmet. Het is volgens haar moeilijk te zeggen of de dubbele infectie een rol heeft gespeeld bij de snelle achteruitgang van de patiënt. Meer onderzoek is dan ook nodig, benadrukt ze.
Eerste coronadode van dit jaar in Australië
In Australië is voor het eerst in 2021 een dodelijk slachtoffer van het coronavirus geregistreerd. Dat gebeurde in de deelstaat New South Wales, waar onder meer Sydney ligt.
New South Wales kampt vooral met de deltavariant van het virus. Sydney zit al twee weken in een lockdown en dat blijft zo voor op zijn minst de komende week. De afgelopen dag werden in New South Wales 77 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een nieuw record voor 2021.
In Australië zijn sinds het uitbreken van de pandemie ruim 900 coronadoden gemeld. Sinds eind oktober was er geen dode meer geregistreerd.
'Kabinet hield onvoldoende rekening met vakantie-advies van gedragsunit RIVM'
Het kabinet heeft niet genoeg rekening gehouden met een advies over vakanties van de gedragsunit van het RIVM. Dat vindt Reint Jan Renes, gedragswetenschapper aan de Hogeschool van Amsterdam en tevens voormalig lid van de betreffende unit.
"Mijn oud-collega's hebben letterlijk uitgeschreven in een advies aan het kabinet: hoe moeten we met de vakantie omgaan? Dat advies laat zien dat je behoorlijk wat stappen moet zetten voor je veilig op vakantie kan, en dat je dat als overheid goed moet ondersteunen", zei Renes in Nieuwsuur. "En dan is het wel heel gek als je op 18 juni de persconferentie zit te kijken, dat je ze hoort zeggen: je kan gewoon op vakantie, dat is juist leuk. Het kabinet is daar onvoldoende in meegegaan, vind ik."
Volgens Renes is er nu vooral draagvlak nodig bij de bevolking. "Daar heb je geloofwaardigheid voor nodig, dat je het beeld krijgt: deze mensen zijn waakzaam, ook op hun eigen functioneren. Ik mis wat betreft dat laatste wel een soort zelfreflectie. Wat we weten is dat mensen het moeilijk vinden als je ze iets afneemt", zei Renes. "Wat je nu nodig hebt, is dat er een duidelijk signaal komt: wat gaan we nu doen? Dat je zegt, die laatste twee persconferenties waren misschien niet zo handig, we gaan opnieuw beginnen."
Welkom
Dit is het NOS-coronablog van zondag 11 juli. Van harte welkom. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.