NOS Nieuws

'Vaccinatie-advies' Lowlands niet door iedereen op prijs gesteld

Bezoekers van meerdaagse festivals zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole (DTRH) moeten zich mogelijk ook tijdens het festival laten testen op corona. Beide festivals raden hun bezoekers daarom aan om zich te laten vaccineren.

"Indien je niet volledig beschermd bent, gaat tussentijds testen een rol spelen. Een negatieve test is immers maar 40 uur geldig en dat betekent volgens de huidige regels dat je op Lowlands tussentijds getest moet worden als je niet volledig beschermd bent", schrijft de organisatie van het festival op sociale media.

"Dat brengt een hoop gedoe mee voor de bezoekers, dat simpel voorkomen kan worden door je zo snel mogelijk te laten vaccineren", zegt Bente Bollmann, marketing director van beide festivals.

Volgens Bollmann is het helemaal niet bedoeld als vaccinatie-advies, zoals het op sociale media door veel mensen wel wordt opgevat. "We willen niemand een vaccinatie opdringen. Zoals ook in het bericht staat, is iedereen baas over zijn eigen lichaam."

Wel leven er bij de bezoekers volgens hem veel vragen over de voorwaarden waaronder ze het festival kunnen bezoeken. "Dat is een politiek besluit en dat is nog niet genomen. Maar wij hebben daar een voorschot op genomen en gecommuniceerd hoe we denken dat het er straks uit gaat zien."

Negatieve reacties

Dat daar ook veel negatieve reacties op zijn binnengekomen heeft hij ook gezien en die geven volgens hem een vertekend beeld. "Dat zijn vooral mensen die negatief reageren op alles over corona en van wie de meesten nog nooit op Lowlands zijn geweest."

"Andere mensen, die wel onze bezoekers zijn, reageren daar wel positief op. Ze zijn blij als het soepel kan verlopen en dat het gewoon kan doorgaan."

'Enorme operatie'

Vandaag worden vanuit Den Haag de richtlijnen bekendgemaakt voor meerdaagse festivals. Bollmann verwacht dat tussentijds testen een van de verplichtingen wordt.

"Het is een enorme operatie, maar het is te realiseren omdat het dan niet voor alle bezoekers geldt, maar alleen voor de mensen die niet beschermd zijn. En dat is een relatief klein deel van de circa 55.000 bezoekers op Lowlands."

Onmogelijk

Voor de organisatie van het Zwarte Cross Festival was het tussentijds testen een reden om het festival niet te laten doorgaan. "Het lijkt ons onmogelijk voor de organisatie van het festival om het te betalen, te regelen en te handhaven", zegt organisator Ronnie Degen.

"Bij 25.000 mensen op een camping is dat lastig. Daarom hebben we Zwarte Cross dit jaar afgelast. In plaats daarvan is de Mega Immuun Party, die duurt ook drie dagen, maar dat is zonder camping en daarom zonder tussentijds testen op het terrein."

Dat is helemaal ieders eigen keuze.

Rosanne Janmaat van ID&T over vaccinaties

Degen is verder niet van plan om mensen te adviseren over een vaccinatie. "Daarin gaan wij mensen niet aanmoedigen of ontmoedigen. Dat is een persoonlijke keuze van de mensen zelf."

Ook Rosanne Janmaat van ID&T, de organisator van Mysteryland denkt er zo over. "Dat is helemaal ieders eigen keuze." "Wij conformeren ons aan de vergunningseisen en die zijn nu dat mensen aan de poort laten zien dat ze gevaccineerd zijn, of negatief getest of al corona hebben gehad. Daarop zullen wij controleren."

Voor de circa 25.000 mensen die op de camping staan, wordt in samenwerking met de ministeries uitgewerkt hoe ze tussentijds getest kunnen worden. "Wij verwachten daar ergens deze week overeenstemming over te bereiken", aldus Janmaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl