Standbeeld van koningin Elizabeth omgetrokken in Winnipeg
NOS NieuwsAangepast

Beeld Elizabeth omgetrokken bij protest in Canada

Betogers in de Canadese stad Winnipeg hebben beelden van de koninginnen Elizabeth II en Victoria omver getrokken tijdens protesten naar aanleiding van de vondst van massagraven bij christelijke kostscholen. Er werden gisteren op de nationale feestdag Canada Day ook grote protestmarsen gehouden en kerken aangevallen.

Na een protestmars verzamelde zich gisteren een menigte voor het staatsparlement van de provincie Manitoba in Winnepeg. Terwijl er 'nee tegen genocide' werd gescandeerd trok een groep betogers het ruim 100 jaar oude Victoria-standbeeld van zijn sokkel.

De menigte reageerde joelend:

Standbeelden van koninginnen Elizabeth en Victoria omgetrokken in Canada

"Zij heeft ons land weggegeven aan die vrolijke bontjagers", legde een van de aanwezigen uit, een vrouw die zelf op zo'n omstreden internaat had gezeten. "Haar koloniale politiek houdt ons tot op de dag van vandaag in zijn greep."

De sokkel van het omvergetrokken beeld werd met rode handpalmen besmeurd, symbool voor de inheemse kinderen die anoniem in massagraven verdwenen en pas recentelijk werden teruggevonden. Daarna moest ook een beeld van de huidige koningin Elizabeth, even verderop, het ontgelden.

In de provincie Alberta doet de politie onderzoek naar zeker tien bekladdingen van katholieke kerken. Onder meer de deuren van de kerken zijn besmeurd met rode en oranje handafdrukken en teksten als "Our lives matter" - "Onze levens doen ertoe" - en "Vervolg de priesters". Ook zijn Maria- en Jezusbeelden beklad en zijn er ramen ingegooid.

Op een bord bij een van de getroffen kerken was groot het getal 751 geklad, een verwijzing naar de 751 ongemarkeerde graven die bij een internaat in Saskatchewan zijn ontdekt. Bij een andere kerk was het getal 215 te zien, een verwijzing naar een van de andere massagraven.

Canada is al weken in de greep van de lugubere vondsten bij voormalige kostscholen. Op die internaten zaten tussen 1850 en 1970 ongeveer 150.000 inheemse kinderen die hier gedwongen werden te assimileren aan de dominante Europese cultuur. Kinderen werden er ernstig fysiek en geestelijk mishandeld en velen stierven.

De woede van veel inheemse groepen richt zich op de Canadese regering en de katholieke kerk. De afgelopen weken ging een aantal kerken in vlammen op.

Bezinning

De gruwelijke vondsten leiden tot veel spanningen en wierpen een donkere schaduw over de viering van Canada Day, gisteren. Op verschillende plekken in het land werden festiviteiten afgelast en premier Trudeau zei in zijn jaarlijkse boodschap dat het dit keer een moment voor bezinning was.

Premier Kenney van Alberta heeft een van de besmeurde kerken, de African Evangelical Church, bezocht. Hij benadrukte dat de hele geloofsgemeenschap van deze specifieke kerk bestaat uit vluchtelingen. "Deze mensen zijn naar Canada gevlucht in de hoop dat ze hier veilig hun geloof kunnen belijden. Dit is waar we terechtkomen met haat op basis van collectieve schuld aan historisch onrecht."

De politie in de stad Calgary reageert op de nieuwste bekladdingen met begrip voor de heftige emoties, maar benadrukt dat dit soort vandalisme illegaal is en dat het de gemeenschap verder verdeelt. De daders worden gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl